Ακραία πρόκληση Ερντογάν: Θα πάθετε ό,τι και στο παρελθόν αν συνεχίσετε να μας βάζετε απέναντί σας

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας.

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP.

«Είμαστε αυτοί που αποδείξαμε ότι το να υπηρετούμε την Κωνσταντινούπολη είναι το ίδιο σημαντικό με το να την κατακτάς», είπε σημειώνοντας στη συνέχεια πως με την άσκηση στη Σμύρνη, η Τουρκία έστειλε το απαραίτητο μήνυμα στους συνομιλητές της.

«Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με τη χώρα μας μέσω της Ελλάδας», ανέφερε. Παράλληλα χαρακτήρισε τη χώρα μας «κακομαθημένη» και τόνισε πως έχει «ξαμολυθεί» από άλλους. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πρόθυμα μας βάζει απέναντί της», πρόσθεσε.

Επιπροσθέτως, ο «Σουλτάνος» έκανε μια προκλητική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να κοιτάξει το παρελθόν τονίζοντας πως «αν η Ελλάδα επιμείνει, αυτό θα πάρει από εδώ και στο εξής».

Ο «Σουλτάνος» αναφέρθηκε στην άσκηση EFES 2022 αλλά και στους εορτασμούς για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στην οποία είπε πως έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 560.000 άνθρωποι.

Μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, δεν κάνω διάλογο με το παράλογο

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να στείλει εκ νέου μηνύματα στην Τουρκία για την προκλητική στάση που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αλλά και την μετ’ επιτάσεως προβολή των ανιστόρητων και αβάσιμων αιτημάτων της περί κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα σημείωσε ότι μολονότι ο ίδιος δεν λέει όχι στον διάλογο, ακόμα και μια συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε».

Γερμανικά ΜΜΕ: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

«Διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου: Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο». Αυτός είναι ο τίτλος σχολίου του ελληνικής καταγωγής αρχισυντάκτη της εφημερίδας Münchner Merkur του Μονάχου, Γιώργου Αναστασιάδη σχετικά με τις νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης αλλά και των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν, μπορεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό -ακόμη κι έναν πόλεμο ενάντια στην Ελλάδα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Ήδη καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι επομένως θετικό που πλέον ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ακούει επί τόπου της ανησυχίες της Αθήνας».

«Όταν πρόκειται για την Τουρκία, Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Κι αυτό διότι αναπόσπαστο μέρος των απειλών της Τουρκίας είναι ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους μετανάστες (…) Όποιος έχει επισκεφθεί τις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί να δει πόσο υποφέρουν από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Προκειμένου να βλάψει ακόμη περισσότερο τη γείτονα χώρα ο Ερντογάν δεν χρειάζεται καν να ρίξει βόμβες: Οι απειλές πολέμου αρκούν για να διώξουν τους τουρίστες, από τα χρήματα των οποίων εξαρτάται έντονα η χώρα μετά την οικονομική κρίση. Και αυτή είναι μια μορφή πολέμου που απαιτεί ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση» προστίθεται στο άρθρο.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο για τα νησιά του Αιγαίου. Τι συμβαίνει, τι θέλει ο Ερντογάν και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει σε ανάλυσή του στο δίκτυο RND o Γκερντ Χέλερ.

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα παρουσιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή, κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό των τουρκικών αξιώσεων. «Η σύγκρουση σιγοκαίει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Όμως τώρα για πρώτη φορά, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά – και επιχειρεί επιδεικτικά στρατιωτικές ασκήσεις απόβασης. Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο απειλεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο».

Όπως και η Merkur έτσι και η ανάλυση στην RND, βλέπει πίσω από τις απειλές Ερντογάν λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. «Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί ακόμη και να ρισκάρει έναν πόλεμο με την γειτονική Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις βλέψεις του Ερντογάν: «Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να θέσει σε κίνηση αποβατικά πλοία και να προσπαθήσει να κατακτήσει ένα ή περισσότερα ελληνικά νησιά, ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό. Πιο πιθανό είναι η Τουρκία να προσπαθήσει να υπογραμμίσει τις κυριαρχικές της διεκδικήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Το κάνει άλλωστε εδώ και εβδομάδες με ολοένα συχνότερες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο».

Κλείνοντας το δημοσίευμα αποτιμά τις εξελίξεις στο Αιγαίο και υπό το πρίσμα της Μόσχας: «Ο αρχηγός του Κρεμλίνου, Πούτιν, θα πρέπει να παρακολουθεί με ικανοποίηση τις εξελίξεις. Μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ δηλαδή νατοϊκών εταίρων, θα ήταν προς όφελός του τώρα περισσότερο από ποτέ για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069