Αλήθειες και ψέματα για την επιβολή εισφοράς σε χρήμα για την Α’ Κατοικία Αναβύσσου

Αγαπητοί συμπολίτες μας,

Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις επιδόσεις των ειδοποιητηρίων για την επιβολή εισφοράς σε χρήμα για την Α’ Κατοικία Αναβύσσου, το οποίο απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Η Νομοθεσία ορίζει ότι μετά την κύρωση οποιασδήποτε Πράξης Εφαρμογής, επιβάλλεται η νόμιμη εισφορά σε γη και χρήμα, η οποία πρέπει να επιδοθεί προς τους ιδιοκτήτες. Αυτό ακριβώς έκανε και ο δήμος εξαντλώντας όλα τα χρονικά περιθώρια που ορίζει ο νόμος.

Κατανοώντας το αίτημα των ιδιοκτητών για αναβολή της επίδοσης των ειδοποιητηρίων, μας έγινε γνωστό από την οικονομική υπηρεσία ότι έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια.

Ο κ. Σωφρόνης παραβλέποντας τη νομοθεσία, πρότεινε κατά τη συζήτηση του θέματος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αρχικά αναβολή των επιδόσεων για δύο έτη, στη συνέχεια για ένα έτος και τελικά μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Επειδή και οι σύμβουλοι της παράταξής του αντιλήφθηκαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, μετά από σχετική προτροπή του κ. Γκέραλη, οι μισοί δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση του κ. Σωφρόνη για αναβολή και συντάχθηκαν με την πρόταση της διοίκησης, δηλαδή «να γίνουν οι επιδόσεις των ειδοποιητηρίων εντός των νόμιμων χρονικών ορίων και να επανέλθει ο δήμος με νεότερη βεβαίωση στις αρχές του 2023».

O κ. Σωφρόνης έπρεπε σύμφωνα με τον Νόμο 4495/2017 και την ερμηνευτική αυτού εγκύκλιο να επιβάλλει έκπτωση 20%, αφού συνταχθούν οι πράξεις επιβολής εισφοράς σε χρήμα. Ποτέ όμως δεν έδωσε εντολή να συνταχθούν οι πράξεις επιβολής, γιατί όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε τις καθυστερούσε με αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία του νόμου για τη μείωση 20%.

Για την επιβεβαίωση των παραπάνω, σας παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τον Δήμο Σαρωνικού σε σχετικό ερώτημα, με το οποίο ενημερώσαμε το Υπουργείο για τις προθέσεις μας αναφέροντας τους χρόνους έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης, της Πράξης Εφαρμογής, καθώς και το κείμενο της έκθεσης της Επιτροπής Προσδιορισμού Αξίας των Ακινήτων, δηλαδή το πλήρες ιστορικό του θέματος:

«Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου (αρ. πρωτ. οικ. 6826/22-5-2020), σας γνωρίζουμε ότι η έκπτωση 20% του άρθρου 142 του Ν. 4495/2017, εφαρμόζεται σε πράξεις επιβολής εισφοράς σε χρήμα που εκδόθηκαν στο χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2009 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019. Δεν προβλέπεται η εφαρμογή της για πράξεις επιβολής εισφοράς σε χρήμα που εκδόθηκαν εκτός αυτού του χρονικού διαστήματος».

Προφανώς ο κ. Σωφρόνης, βρισκόμενος σε σύγχυση και αδιέξοδο με δεδομένο ότι και δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν την πρότασή του για παράταση του χρόνου των επιδόσεων, έχει επιδοθεί σε καταιγισμό ψευδέστατων ανακοινώσεων και σε επικοινωνιακού τύπου φιέστες παραπλανώντας τους πολίτες.

Ο Δήμος Σαρωνικού, με νεότερή ανακοίνωσή του, θα σας ενημερώσει για την εξέλιξη του θέματος.

Powered By EmbedPress

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069