Ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ βλήμα ελληνικής σφεντόνας 2.200 ετών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ αναφέρει ότι ανακαλύφθηκε ένα μολυβένιο βλήμα σφεντόνας από την ελληνιστική περίοδο που φέρει πάνω του ελληνική επιγραφή με όρκο νίκης σε μάχη και φαίνεται να συνδέεται με την ιστορία της Χανουκά.

Το βλήμα υπολογίζεται να είναι 2.200 ετών και έχει μήκος 4,4 εκατοστά και φέρει την επιγραφή «Νίκη του Ηρακλή και του Άρωνα. Βρέθηκε στη Γιαβνέ (τότε ήταν γνωστή ως Ιαμνία) και θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε σε πιθανή απόπειρα εκφοβισμού του εχθρού, αλλά και συσπείρωσης των πολεμιστών.

Όπως δήλωσαν οι διευθυντές της ανασκαφής, Πάμπλο Μπέτζερ και Δρ. Ντάνιελ Βάργκα, είναι πιθανό το βλήμα να έχει σχέση με τη σύγκρουση Ελλήνων και Ασμοναίων.

Ο Μπέτζερ είπε ότι βλήματα σαν αυτό «παρέχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι μια τεράστια μάχη έλαβε χώρα εδώ (σ.σ στη Γιαβνέ) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι γνωστό σε ποιο πλαίσιο ακριβώς χρησιμοποιήθηκε η σφεντόνα και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι ανήκε σε Έλληνα στρατιώτη της ελληνιστικής περιόδου.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Γιούλια Ουστίνοβα του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, οι θεότητες Αουρών και Ηρακλής ήταν προστάτες της Γιαβνέ κατά την περίοδο εκείνη.

Πηγή: indeepanalysis.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069