Άναψε η Φλόγα του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου στην Αφετηρία του Μαραθώνα

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξης του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου  στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου στον Μαραθώνα, το σημείο που συγκεντρώνει τα φώτα όλου του κόσμου λόγω της σπουδαίας και γνωστής παγκοσμίως Μάχης του Μαραθώνα όπου οι Έλληνες υπερίσχυσαν έναντι των Περσών το 490 π.χ.

Η Τελετή ξεκίνησε στις 12:30, παρουσία τουΥπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, της Βουλευτή και Προέδρου του ΣΕΓΑΣΣοφίας Σακοράφα, της Ευρωβουλευτή Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του Δημάρχου Μαραθώνος Στέργιου Τσίρκα.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Βουλευτής Μωραΐτης Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΝίκοςΠέππας, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελοςκαθώς και οιΓεώργιος και Γρηγόρης Λαμπράκηςκαι άλλοι.

 Ως εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχήςπαρευρέθηκανο αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού Παπαϊωάννου Δημήτρης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Επιχειρηματικότητας & Π.Π. Κυπαρίσσης Βαγγέλης, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Στάμος Χρήστοςκαι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μπούσουλας Γιάννης.

Ως εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων του Δήμου Μαραθώνος παρόντες ήτανοι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρώνη Ελένη και Στέλιος Γεραμάνης,απότην τοπική κοινότητα Μαραθώνα ο Κώστας Λάσκοςκαι ο Κωνσταντίνος Καβαρνός, o Κωνσταντίνος Κουλούκουσας από την τοπική κοινότητα Νέας Μάκρης, η υπεύθυνη του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου Σπανού Ρένα,αθλητές και εκπρόσωποι του πολιτικού και αθλητικού  κόσμου, οι οποίοι παρακολούθησαν ένα δωρικό χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα τη «Μάχη του Μαραθώνα» σε χορογραφία, σκηνοθεσία και έμπνευση της Αρτέμιδος Ιγνατίου, αφήγηση της ηθοποιού Κατερίνας Λέχου και παρουσίαση του Αλέξη Κωστάλα.

Ακολούθησε τοΆναμμα του Βωμού στον Τύμβο και στην συνέχεια η λαμπαδηδρομία για την μεταφορά της Φλόγας στηνιστορική Αφετηρία της αυθεντικής διαδρομής, με τους δρομείς να καλύπτουν σε ζευγάρια  απόσταση 5χλμ.

Ο Δήμαρχος ΜαραθώνοςΣτέργιος Τσίρκας στον χαιρετισμό του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ιστορικότητα και στην παγκόσμια ακτινοβολία του τόπου και επιπλέον αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ΧΥΤΑ/Υ, δηλώνοντας:

«Αξιότιμε κ Υπουργέ, αξιότιμη κα. Πρόεδρε, αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, φίλες και φίλοι, σας καλωσορίζω στον ιστορικό Μαραθώνα για την τελετή έναρξης του 38ου Αυθεντικού Μαραθώνιου, εδώ στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου,μετην Αφή της Φλόγας και τη μεταφορά της στην Αφετηρία του Μαραθωνίου.

Πατάμε σε χώματα ιερά, αφού εδώ δόθηκε η πιο σημαντική μάχη στην ιστορία, για τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας απέναντι στην απολυταρχία. Η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, αλλά και η αρχαία Ελλάδα, ως ιστορικό και πολιτιστικό σύνολο, μας παρέδωσε τη δημοκρατία, τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα, την ποίηση και το θέατρο, την ιστορία και τη φιλοσοφία, αξίες, ιδανικά και αρετές που διατρέχουν εδώ και σχεδόν 2.500 χρόνια τον λεγόμενο δυτικό αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ο Μαραθώνιος Δρόμος δεν είναι απλά μια αναβίωση του ιστορικού κατορθώματος του 490 π.χ.Είναι ένα διαρκές και παγκόσμιο σύμβολο αφοσίωσης σε έναν στόχο που ξεπερνά τα στενά ανθρώπινα όρια: 42.195 μέτρα. Μια απόσταση και μια διαδρομή που για πολλούς συνανθρώπους μας γίνεται στόχος ζωής. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πολυπληθής συμμετοχή στους μαραθώνιους δρόμους που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, φιλοξενούμε εμείς όλο τον κόσμο. Ανοίγουμε την αγκαλιά μας μνημονεύοντας το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν, για να δεχτούμε τους δρομείς. Αλλά και για να αναλογιστούμε, με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, τις σύγχρονες προκλήσεις. Η πανδημία της COVID-19 αλλά και η περιβαλλοντική κρίση, έχουν επιφέρει ραγδαίες αλλαγές σε όλο τον πλανήτη. Ας γίνει λοιπόν αυτός ο ΜαραθώνιοςΔρόμος το σύμβολο της εξόδου μας από την πανδημία. Η κοπιώδης προσπάθειατου δρομέα να ξεπεράσει τα όριά τουπρέπει να γίνει παράδειγμαγια την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει αυτές τις δύσκολες προκλήσεις.

Εδώ λοιπόν, στον ιστορικό Μαραθώνα, δίνουμε και εμείς τη δική μας μάχη, για να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες για τον τόπο μας και το περιβάλλον επιλογές. Σε μικρή απόσταση από εδώ κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού. Δεν αξίζει σε έναν τόπο παγκόσμιας εμβέλειας, σε ένα όνομα που ακούγεται με σεβασμό και συγκίνηση παντού στην οικουμένη,να επιτρέψουμε να λειτουργήσει ΧΥΤΑ.

Η Ελλάδα αποκάλυψε και παρέδωσε σε όλους τους λαούς τα υψηλά ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης. Σήμερα ας γίνουμε εμείς οι θεματοφύλακές τους, για τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς. Ας δώσουμε τη μάχη μας για να ξεφύγουμε από την πανδημία, με σύνεση και πειθώ. Ας τρέξουμε το δικό μας Μαραθώνιο για να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και μαζί την ιστορία μας και την Ανθρωπότητα ολάκερη.

Ευχαριστώ θερμά, όσες και όσους εργάστηκαν, και θα εργαστούν την Κυριακή για την επιτυχία του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Δρόμου. Εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους συμμετέχοντες καλό τερματισμό, γιατί τερματισμός στο Μαραθώνιο είναι από μόνος του μια μεγάλη νίκη της ανθρώπινης θέλησης.»

Ακολουθεί ο μεγάλος Αγώνας  αύριο, Κυριακή 14 Νοεμβρίου με σημείο εκκίνησης την Αφετηρία του Μαραθώνα όπου στις 9.00 θα δώσουμε το σύνθημα στους χιλιάδες δρομείς που θα διαγωνιστούν

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069