Ανοιχτά Kέντρα Eμπορίου «ΟpenMall» σε κάθε Δήμο.


γράφει ο Ζουγανέλης Ι.* o κ.Ζουγανέλης Ι. είναι κάτοχος Μaster of Business Adiministration & Organization, BSC Marketing Management και ιδιοκτήτης της εταιρίας Zicon.

ΑΠΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ – Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ), και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις από τα τέλη Ιουνίου έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2018.


Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προς τις ομοσπονδίες μέλη της.Όπως σημειώνεται, “πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί σύλληψη της ΕΣΕΕ και αναμένεται να αναβαθμίσει ποιοτικά τα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων. Αυτό που απαιτείται για τον κάθε σύλλογο είναι ένα σύγχρονο καταστατικό με αναβαθμισμένους σκοπούς και μέσα, το οποίο θα επιτρέπει στο κάθε σωματείο να μπορεί να αναλάβει την αρμοδιότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα”.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα, στην ομιλία της στο 4o Συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας – «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα- Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης», η δράση έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά την αρχιτεκτονική όψη των κέντρων των πόλεων. Η ειδική γραμματέας γνωστοποίησε τους βασικούς άξονες της δράσης και σημείωσε: «εκτός από την αναβάθμιση των πόλεων και των άμεσων θετικών επιπτώσεων που θα έχει αυτό για την τοπική κοινωνία και οικονομία, βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας».

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με αύξηση του προϋπολογισμού και μετατόπιση του κέντρου σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στο δημόσιο χώρο. Το «ΟpenMall» δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη. «Συνεργαζόμαστε – αναβαθμιζόμαστε – αποκτούμε ταυτότητα» είναι το μήνυμα της δράσης και όπως εξήγησε η κυρία Φωτονιάτα, αυτό μεταφράζεται ως εξής: 
Ο προϋπολογισμός ξεκινάει από τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά σε παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. Θα κληθούν οι δήμοι σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους σε κοινά σχήματα να καταθέσουν κοινή πρόταση που θα αφορά στη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου στο δήμο. Σε περίπτωση που ο εμπορικός σύλλογος δεν συμφωνεί, τότε ο δήμος θα μπορεί να καταθέσει σχετική πρόταση από κοινού με το επιμελητήριο της περιοχής. Η δράση θα αφορά σε μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις γι’ αυτό και έχουν προβλεφθεί και μεγαλύτεροι προϋπολογισμοί, σημείωσε η κυρία Φωτονιάτα, η οποία εξήγησε ότι να μεν η πρόταση θα είναι μία από το δήμο και τον εμπορικό σύλλογο ή το επιμελητήριο, αλλά ο καθένας από τους δύο συμμετέχοντες στο σχήμα θα διαχειριστεί ένα διακριτό προϋπολογισμό και θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης των παρεμβάσεων που θα προτείνει. Ο δήμος θα μπορεί να λάβει κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ και ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο για το δικό του κομμάτι παρεμβάσεων θα διαχειριστεί ένα ποσό 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει. Σημειώνεται ότι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις ακόμη κι αν δεν είναι μέλη του συλλόγου, όπως επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, ιατρεία, κέντρα αισθητικής κ.λπ.Τι χρηματοδοτείται

1.    Δαπάνες για την «Αναβάθμιση Δημόσιου Χώρου», μέχρι 85% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του Δικαιούχου (ΟΤΑ Α’ βαθμού)Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται
Δαπάνες εκσυγχρονισμού υποδομών (πεζοδρόμια, πλατείες, αναπλάσεις δρόμων κλπ.)
Δαπάνες βελτίωσης της κινητικότητας (ποδηλατοδρόμοι, ειδικοί χώροι στάθμευσης, ανάδειξη υδάτινου στοιχείου με σιντριβάνια κλπ.)
Δαπάνες αισθητικής αναβάθμισης(οδοφωτισμός, δενδροφύτευση κλπ.)
Δαπάνες βελτίωσης προσβασιμότητας(λεωφορεία με μειωμένη εκπομπή ρύπων χωρίς αντίτιμο, παρεμβάσεις για προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ)

2.    Δαπάνες για «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης» (πχ. freewifi για τους επισκέπτες)συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού

· αντικατάσταση και προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και προμήθεια συστημάτων έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων
· προμήθεια συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης
· συστήματα τηλεχειρισμού δημόσιων υποδομών και δικτύων της περιοχής παρέμβασης

3.    Δαπάνες για «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας»

· Προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιζόμενων στάσεων λεωφορείων
· συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας στην περιοχή παρέμβασης
· συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή παρέμβασης
· συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε πεζοδρόμους της περιοχής παρέμβασης

Ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης και  ο Δήμος Καλαμάτας έχουν προετοιμαστεί προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις, σε συνεργασία με τους Εμπορικούς τους Συλλόγους.

*Η εταιρία Zicon Αναπτυξιακές Λύσεις έχει έτοιμη μελέτη, ψηφιακό και αναπτυξιακό πλάνο , διαθέτοντας την τεχνογνωσία για τους τρόπους διασύνδεσης των επιχειρήσεων μεταξύ τους προσφέροντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα τόσο στον ντόπιο και όχι μόνο καταναλωτή, όσο και τον τοπικό επιχειρηματία. Επικοινωνήστε άμεσα στο 2103009878 ή info@zicon.gr για αναλυτικές πληροφορίες

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069