Ανοιχτή Ημερίδα για την Διπολική Διαταραχή: “Το ταξίδι της Διπολικής διαταραχής στο Ελληνικό Πέλαγος”

Στις 30 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Διπολικής διαταραχής (Μανιοκατάθλιψης). Αυτή είναι και η ημέρα γέννησης του Vincent Van Gogh ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή. Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής διαταραχής είναι σημαντική ημέρα για να θυμόμαστε τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή αλλά και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Δημιουργήθηκε από τρεις διεθνείς οργανώσεις για τη διπολική διαταραχή (Asian Network of Bipolar disorders, International Bipolar Foundation, International Society for Bipolar disorders) και στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελληνική Διπολική Οργάνωση. Η θεματολογία αυτής της χρονιάς θα είναι:

“Το ταξίδι της Διπολικής διαταραχής στο Ελληνικό Πέλαγος” Ανοιχτή Ημερίδα: 22/04/23 στις 11π.μ. – 2μ.μ. μέσω zoom (διαδικτυακά)

Στις 22 Απριλίου 2023, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής με τίτλο “Το ταξίδι της Διπολικής διαταραχής στο Ελληνικό Πέλαγος”. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ., και είναι ανοιχτή σε όλους με δωρεάν εγγραφή.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις, συζητήσεις και συνεντεύξεις με ανθρώπους που έχουν προσωπική εμπειρία με τη διπολική διαταραχή και με ειδικούς του χώρου ψυχικής υγείας, ενώ θα γίνει αναφορά στο Πρότυπο Κλινικό κέντρο του BipolarLab, στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και στην κοινωνική δράση της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης edomazi.gr.

Η ημερίδα έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για τη διπολική διαταραχή, να μοιραστεί προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες, να προωθήσει τη συζήτηση και να αναδείξει τις καινοτόμες προσεγγίσεις στη θεραπεία και την υποστήριξη των ανθρώπων που πλήττονται από αυτή.

Η εκδήλωση απευθύνεται τόσο σε άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή, όσο και στις οικογένειες, στους φίλους και στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη διπολική διαταραχή.

Τι είναι η διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή (ή πιο παλιά μανιοκατάθλιψη) είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια Μανίας (ανεβασμένης & εκτός ελέγχου διάθεσης) και επεισόδια Κατάθλιψης (πεσμένης διάθεσης με σημαντική δυσκολία στη λειτουργία). Υπολογίζεται ότι πάσχουν 1-6% του πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση. Η ενημέρωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλής πορείας της Διπολικής διαταραχής και βοηθάει και στην αποστιγματοποίηση της.

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής οργανώνοντας μία σειρά από ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών τους καθώς και του ευρύτερου κοινού. 

Παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην ενημερωτική μας αυτή δράση να κάνουν εγγραφή στη λίστα συμμετοχής της ΕΔΟ ή τηλεφωνικά στο 6970018622. Σύντομα θα κοινοποιηθεί στο site μας και στα social media το αναλυτικό ενημερωτικό της ημερίδας. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις πάντα παρέχεται δωρεάν και είναι ανοιχτή σε όλο το ενδιαφερόμενο κοινό. Η επιστημονική ομάδα & συνεργάτες της ΕΔΟ είναι διαθέσιμοι στα ΜΜΕ για την ενημέρωση του κοινού.

Σχετικά με την ΕΔΟ

H EΔO είναι η πρώτη επιστημονική εταιρεία στήριξης για τη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και την κατάθλιψη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2008 στη μνήμη του Γεωργίου Μάλλιαρη, πατέρα, καθηγητή και διπολικού ασθενή. Αποστολή της είναι η ενδυνάμωση του διπολικού ασθενή και η προαγωγή της διπολικής και συναισθηματικής υγείας μέσα από προγράμματα στήριξης, ενημέρωσης και προάσπισης. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 διπολικοί ασθενείς και 600.000 ασθενείς με καταθλιπτικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069