Αποκτά αποχετευτικό δίκτυο και ο Δήμος Μαραθώνος: Υπεγράφη σήμερα η Σύμβαση του Έργου .

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ – ΕΥΔΑΠ
Ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες
με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής 2014-2020 που τελεί υπό τη διαχείρισητης ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Γεώργιος Ντινόπουλος – Εκπρόσωπος ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ, Αθανάσιος Σίψας – Εκπρόσωπος ΕΚΤΕΡ ΑΕ, Γεώργιος Πατούλης – Περιφερειάρχης Αττικής, Αναστάσιος Τόσιος – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Δημήτριος Κωνσταντινίδης – Εκπρόσωπος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ, Γεώργιος Ρωμοσιός – Εκπρόσωπος ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ.

Υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, η Σύμβαση έναρξης των έργων κατασκευής αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στο Δήμο Μαραθώνος, από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιο Τόσιο, και τους Εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας ΕΚΤΕΡ Α.Ε.- ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.– ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.– ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε., κκ. Γεώργιο Ρωμοσιό, Δημήτριο Κωνσταντινίδη, Αθανάσιο Σίψα και Γεώργιο Ντινόπουλο.

Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Μανώλης Γραφάκος, και ο Δήμαρχος Μαραθώνος, κ. Στέργιος Τσίρκας.

Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινάει άλλη μία εργολαβία, η ολοκλήρωση της οποίας θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της Ανατολικής Αττικής, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης, πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και θα σταματήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Μαραθώνος, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, εγκρίθηκε ως «Μεγάλο Έργο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3/5/2021, με την CCI2018GR16CFMP006 απόφασή της. 

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα €56.063.812 προ ΦΠΑ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. Προβλέπεται να κατασκευαστούν 178 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε Μαραθώνα, Άγιο Παντελεήμονα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Αγία Μαρίνα και Νέο Βουτζά, το οποίο θα συνδέεται με το πρότυπο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα κατασκευαστεί παράλληλα στον Δήμο Μαραθώνος.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Γεώργιος Ρωμοσιός – Εκπρόσωπος ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ, Δημήτριος Κωνσταντινίδης – Εκπρόσωπος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ, Αναστάσιος Τόσιος – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Αθανάσιος Αυγερινός – Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Γεώργιος Πατούλης – Περιφερειάρχης Αττικής, Εμμανουήλ Γραφάκος – Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεωργία Στεφανάκου – Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων ΕΥΔΑΠ, Στέργιος Τσίρκας – Δήμαρχος Μαραθώνος.

Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 89,66% από το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ 2014-2020), με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης. Πέραν του δικτύου αποχέτευσης, περιλαμβάνει και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, που θα συνδέσει 7.000 και πλέον ακίνητα στον Δήμο Μαραθώνος, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης ολοκληρωμένων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, την οποία υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει η Εταιρεία, συνολικής επένδυσης ύψους €700.000.000.

Πεπεισμένος για την επιτυχία του έργου, ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιος Τόσιος, δήλωσε«Με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, στο πλαίσιο των αρχών και των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνεχίζουμε δυναμικά και εντατικά την προσπάθειά μας, υλοποιώντας το επενδυτικό μας πρόγραμμα και αλλάζοντας την εικόνα της Ανατολικής Αττικής

Από αριστερά προς τα δεξιά: Γεώργιος Ντινόπουλος – Εκπρόσωπος ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ, Αθανάσιος Σίψας – Εκπρόσωπος ΕΚΤΕΡ ΑΕ, Στέργιος Τσίρκας – Δήμαρχος Μαραθώνος, Γεώργιος Πατούλης – Περιφερειάρχης Αττικής, Αναστάσιος Τόσιος – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Δημήτριος Κωνσταντινίδης – Εκπρόσωπος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ, Γεώργιος Ρωμοσιός – Εκπρόσωπος ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ.

Την αισιοδοξία του για την ομαλή εξέλιξη των έργων και στον Δήμο Μαραθώνος, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και, ειδικότερα, για την ευρύτερη περιοχή της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα. Ένα πολύ σημαντικό έργο που για δεκαετίες αποτελούσε αντικείμενο προστριβών και διενέξεων, «ταλαιπωρώντας» τους κατοίκους της περιοχής και επισύροντας πρόστιμα λόγω της μη συμμόρφωσης με την Κοινοτική Οδηγία 91/271, γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Με προσεκτικά και στοχευμένα βήματα, λοιπόν, Περιφέρεια Αττικής, ΕΥΔΑΠ και Δήμος Μαραθώνος συνεργαστήκαμε με υποδειγματικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι, όταν υπάρχει βούληση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και επωφελή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίηση του έργου, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, προσωπικά, την Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα. Χωρίς χρονοτριβές και με σχέδιο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας σε όλα τα επίπεδα».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Εμμανουήλ Γραφάκος, – Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στέργιος Τσίρκας – Δήμαρχος Μαραθώνος, Γεώργιος Πατούλης – Περιφερειάρχης Αττικής, Αναστάσιος Τόσιος – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Δημήτριος Κωνσταντινίδης – Εκπρόσωπος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ, Γεώργιος Ρωμοσιός – Εκπρόσωπος ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ.

Τη σημασία του έργου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος του Δήμου Μαραθώνος ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Μανώλης Γραφάκος: «Σήμερα, λοιπόν, είναι ένας ακόμη σταθμός στα τελευταία δύο χρόνια της Αττικής και θα πρέπει αυτό να το πιστώσουμε στην Περιφέρεια Αττικής και στην ΕΥΔΑΠ, που έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά το τελευταίο διάστημα. Δεν ξεκινάμε από τον Μαραθώνα. Αν δεν απατώμαι, είναι η τρίτη στάση. Υπήρξε η Παλλήνη, ο Γέρακας και η Ραφήνα. Σήμερα, υπάρχει ο Μαραθώνας και η Νέα Μάκρη».

Τη σπουδαιότητα του έργου τόνισε ο Δήμαρχος Μαραθώνος, κ. Στέργιος Τσίρκας, δηλώνοντας ότι: «Σηματοδοτείται η έναρξη του μεγαλύτερου και σημαντικότερου αναπτυξιακού έργου πνοής και αναβάθμισης για τον Δήμο Μαραθώνος. Ξεκινά μια νέα εποχή για τον τόπο μας, που παρόλο που είναι παγκοσμίως γνωστός για τις ομορφιές και την ιστορία του, στερούνταν μια τόσο βασική και αναγκαία υποδομή: Το αποχετευτικό δίκτυο, που για πολλά χρόνια αποτελούσε πάγιο, σταθερό και δίκαιο αίτημα των δημοτών μας και που, από σήμερα, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης» Είμαστε όμως τελείως αντίθετοι με την κατασκευή αναχρονιστικών έργων υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος όπως ΧΥΤΑ/Υ, στα οποία αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.»

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Δημάρχου Μαραθώνος Στέργιου Τσίρκα στην εκδήλωση :

«Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Αντιπεριφερειάρχα,κύριε Γενικέ Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κύριε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΕΥΔΑΠ, κυρίες και κύριοι, σήμερα έφτασε η μέρα που όλοι περιμέναμε. Σηματοδοτείται η έναρξη του μεγαλύτερου και σημαντικότερου αναπτυξιακού έργου πνοής και αναβάθμισης για τον Δήμο Μαραθώνος. Ξεκινά μια νέα εποχή για τον τόπο μας, που παρόλο που είναι παγκοσμίως γνωστός για τις ομορφιές και την ιστορία του, στερούνταν μια τόσο βασική και αναγκαία υποδομή: Το αποχετευτικό δίκτυο που για πολλά χρόνια αποτελούσε πάγιο, σταθερό και δίκαιο αίτημα των δημοτών μας και που από σήμερα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.Τα οφέλη του μεγαλόπνοου -και όχι άδικα- αυτού έργου είναι πολλαπλά, αφού αναμφισβήτητα θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, θα συμβάλλει στην προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος και θα βάλει οριστικό τέλος στα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν οικονομικά και πρακτικά τον πληθυσμό μας. Η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου ήταν πάντα κύρια επιδίωξη και πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής αλλά και προσωπικό όραμα ετών δικό μου αλλά και όλων των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Με την συνένωση των Δήμων Μαραθώνα και Νέας Μάκρης και των Κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού το 2011, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια και ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας Ιορδάνη Λουίζου, είχα προτείνει την συγκεκριμένη θέση για την χωροθέτηση του ΚΕΛ και πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας, οι κ.κ. Στάμος, Σωτηρίου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαραθώνα κ. Βάρσος κ.α., την είχαν υπερψηφίσει.Πλέον ως Δήμαρχος με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέας Δημοτικής Αρχής σε πλήρη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και την Περιφέρεια προχωρήσαμε στην δημοπράτηση του έργου και φτάσαμε σήμερα στην ανάθεσή του. Δεν σταματάμε όμως εδώ, αλλά προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με την βοήθεια της ΕΥΔΑΠ ώστε το αποχετευτικό δίκτυο να καλύψει και στην Κοινότητα Βαρνάβα που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Συνεχίζουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα την πορεία αναβάθμισης που αξίζει στον ιστορικό μας Δήμο.Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που σε λίγα χρόνια θα το δούμε ολοκληρωμένο και οι επόμενες γενιές, τα παιδιά μας, θα λάβουν ως παρακαταθήκη αυτό το έργο και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο των προσδοκιών μας.Τέτοιες υποδομές ανάπτυξης που αναβαθμίζουν κατακόρυφα την ποιότητα ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος, τα υποστηρίζουμε φανατικά! Είμαστε όμως τελείως αντίθετοι με την κατασκευή αναχρονιστικών έργων υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος όπως ΧΥΤΑ/Υ, στα οποία αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Αναστάσιο Τόσιο και φυσικά την Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ κυρία Γεωργία Στεφανάκου και τον κύριο Δρόση, Υπεύθυνο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία που έχουμε αυτά τα 2, 5 χρόνια μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.Καλή μας αρχή»

Από αριστερά προς τα δεξιά: Αθανάσιος Αυγερινός – Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Νικόλαος Πέππας – Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Περιφέρειας Αττικής, Γεώργιος Πατούλης – Περιφερειάρχης Αττικής, Στέργιος Τσίρκας – Δήμαρχος Μαραθώνος, Αναστάσιος Τόσιος – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ.
Από αριστερά προς τα δεξιά: κ.Ζουγανέλης Ιωάννης Διευθύνων Σύμβουλος ZICON Group Αναπτυξιακή & Γεν.Γραμματέας Ένωσης Επαγγελματιών (ΕΕΒΕ)Δήμου Μαραθώνα ,κ.Σωτηρίου Βαγγέλης Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Συνοχής & Δικτύων- κ.Μακρής Δημήτριος
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Σχεδίων και Πολεοδομικών Μελετών.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069