Άρθρο – Πασχάλης Πούλος: Ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών

Φιλόλογος, Σύμβουλος έκδοσης εφημερίδας ΖΩ Αν. Αττικής

Η είδηση της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων το βράδυ της 28/2/23 στην κοιλάδα των Τεμπών ήρθε «ως κεραυνός εν αιθρία». Δεν μπορούσα να πιστέψω πως αυτά που άκουγα και έβλεπα πράγματι συνέβησαν. Τα δύο τρένα κινούνταν, σε αντίθετη φορά, με φυσικό επακόλουθο τη μετωπική σύγκρουση και το θάνατο 57 νέων, κυρίως, ανθρώπων, που χάθηκαν άδικα, αναίτια και απροσδόκητα κατά τρόπο φρικιαστικό και ανατριχιαστικό. Τραυματίστηκαν και άλλοι πολλοί και μάλιστα ορισμένοι σοβαρά νοσηλευόμενοι σε μονάδες εντατικής.

Το αναπάντεχο αυτό γεγονός βύθισε τη χώρα στο πένθος. Μαύρο πέπλο τύλιξε το πανελλήνιο. Πόνος, θλίψη, παράπονο και οργή πλημμύρισε τις καρδιές όλων μας. Αβάσταχτος ο πόνος των γονιών, των στενών συγγενών και φίλων, που είναι αδύνατο να αποδοθεί με λόγια. Η απώλεια του παιδιού ισοδυναμεί για το γονιό με ξερίζωμα της ψυχής του. Ανοίγει πληγές που ακόμα και «ο πανδαμάτωρ χρόνος» δεν μπορεί να επουλώσει. Οι πληγές αυτές μένουν ανοιχτές και τους ακολουθούν μέχρι την τελευταία πνοή της ζωής τους.

Γεννιέται, κατά τρόπο φυσικό και αβίαστο, το ερώτημα τί έφταιξε, ώστε να συμβεί η ανείπωτη αυτή τραγωδία. Αναμφισβήτητα οι ευθύνες είναι πολλές. Δε φταίει μόνο ο σταθμάρχης της Λάρισας, που ομολόγησε και αποδέχθηκε τις ευθύνες του. Έφταιξαν και άλλοι πολλοί. Πρώτα απ’όλα ευθύνη έχουν και εκείνοι που τοποθέτησαν στη θέση αυτή το σταθμάρχη, τον άνθρωπο αυτόν χωρίς να έχει επαρκή εκπαίδευση και πείρα. Ευθύνη έχουν και οι δύο άλλοι έμπειροι σταθμάρχες που εγκατέλειψαν τη θέση τους πριν ολοκληρωθεί το ωράριό τους. Ευθύνη βαρύνει και τον επιθεωρητή των σταθμαρχών, καθώς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας. Ευθύνη έχουν και αυτοί που δεν προνόησαν εδώ και μια δεκαετία να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασφαλούς κίνησης των τρένων, με την τοποθέτηση τηλεματικής και τηλεδιοίκησης σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ευθύνη έχουν και αυτοί που αγνόησαν τις καταγγελίες και τα εξώδικα για ελλείψεις του σιδηροδρομικού δικτύου. Ευθύνονται και αυτοί που κακοδιαχειρίστηκαν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του Ο.Σ.Ε.

Ο Ο.Σ.Ε. ήταν ένας ζημιογόνος και υποτιμημένος Οργανισμός, ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υπερτιμημένος , ως μέσο πελατειακών διευκολύνσεων που καταβρόχθιζε εκατομμύρια από τους φόρους των πολιτών και ευρωπαϊκά κονδύλια. Πριν την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Ο.Σ.Ε. τα έξοδα λειτουργίας του ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Αποτελούσε μια μαύρη τρύπα που άργησε πολύ να κλείσει, αφήνοντας πίσω πολλές παθογένειες που ταλανίζουν και σήμερα ακόμη το ελληνικό κράτος.

Για την τραγική αυτή εικόνα του Ο.Σ.Ε. και την εθνική τραγωδία των Τεμπών την κύρια ευθύνη την έχουν, διαχρονικά, τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα μας. Και αυτό γιατί είχαν και έχουν καθήκον και υποχρέωση να εκσυγχρονίσουν έναν οργανισμό ζωτικής σημασίας και να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης των τρένων, ώστε στο μέτρο του δυνατού να προλαμβάνονται τα ανθρώπινα λάθη και τα δυστυχήματα. Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού άρχισε εδώ και κάποια χρόνια, πλην όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Για τον καταμερισμό των ευθυνών των πολιτικών κομμάτων και προσώπων αρμόδια νομίζω να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Το «ποτέ ξανά» που ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό εύχομαι να γίνει πράξη και να μη μείνει στα λόγια. Το τραγικό γεγονός των Τεμπών να γίνει μάθημα σε όλους και να μην αποτελέσει αντικείμενο αντιπαραθέσεων, αντεγκλήσεων και συμψηφισμών. Υποχρέωση όλων των πολιτικών κομμάτων και πρωτίστως της κυβέρνησης είναι να ενεργήσουν από κοινού και να δώσουν λύση στο χρονίζον θέμα των ελληνικών σιδηροδρόμων. Το οφείλουν στην ελληνική κοινωνία και στις ζωές που χάθηκαν.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069