Άρθρο της Βιργινίας Μάρκου: Προσκήνιο και Παρασκήνιο

Άρθρο της Βιργινίας Μάρκου στην εφημερίδα Ζω Αν. Αττικής

Βιργινία Μάρκου

Δήμος Μαραθώνος

Στην ταχεία του «πάμε και όπου βγει» και στις ράγες του «βλέποντας και κάνοντας» μία ολόκληρη χώρα! Μη εξαιρουμένων των Δήμων… Φωτεινό παράδειγμα οργάνωσης και συστηματικής δουλειάς με ελάχιστα μέσα και μηδαμινά έξοδα από τα ταμεία του Δήμου, το αποτέλεσμα στον τομέα της Ανακύκλωσης.

Κάτι που φάνηκε στον σχετικό απολογισμό για το 2022 στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, υπό τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νίκο Καραγιάννη, αλλά και τον Χρήστο Στάμο. Ο Δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας στον χαιρετισμό του, υπενθύμισε ότι όταν ανέλαβαν καθήκοντα, σε μέγιστο βαθμό οι μπλε κάδοι χρησιμοποιούνταν ως γενικών απορριμμάτων (και όχι ανακυκλώσιμων). Απευθυνόμενος δε, στον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Πέππα, ο οποίος παρακολούθησε την παρουσίαση/απολογισμό, ζήτησε όπως ενταχθεί από την Περιφέρεια και ο Δήμος Μαραθώνος στις περιοχές εκείνες της Αττικής, όπου θα δημιουργηθούν Πάρκα Ανακύκλωσης.

Μακάρι να εισακουστεί ο Δήμαρχος! Τι σημαντικότερο για έναν Δήμο και μάλιστα με την ιστορικότητα και παγκοσμιότητα του Μαραθώνος, να συμβαδίζει με τη σύγχρονη εποχή, ειδικά σε θέματα διαχείρισης Απορριμμάτων! Μία καθαρή πόλη, αλλά και η αξιοποίηση των σκουπιδιών, δείχνουν πολιτισμένη αντίληψη κι ενδιαφέρον για το Περιβάλλον.

Και πριν σπεύσει κάποιος να πει για τον ΧΥΤΑ ο σκουπιδότοπος δεν πρόκειται να λειτουργήσει! Καρατσεκαρισμένο, που έλεγε και η Μαλβίνα… Μένει να δημοσιοποιηθούν οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις από την Περιφέρεια. Στις ελπιδοφόρες ειδήσεις συγκαταλέγουμε και τη ρύθμιση που συζητείται και φαίνεται να προχωρά, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, η οποία εξαιρεί τους Οικισμούς του Προβάλινθου και της Αμπελούπολης από τη Δασική Νομοθεσία!

Διαβάζουμε πως προτείνεται ως προς τον χαρακτήρα τους, να θεωρούνται αγροτικές εκτάσεις. Βέβαια, μέχρι να ψηφιστεί από τη Βουλή και να γίνει Νόμος του Κράτους, ο δρόμος είναι μακρύς… Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα! Σε μία Ελλάδα, όπου 23 νοματαίοι κατάφεραν ν’ αναστείλουν τις εργασίες που βρίσκονταν σ’ εξέλιξη εδώ και μήνες, διαμόρφωσης του πάρκου αναψυχής στις πρώην Παιδικές Εξοχές Οίκου Ναύτη, σ’ έκταση που παραχωρήθηκε στον Δήμο μας. Τι κι αν οι μελέτες, για τη συνολική ανάπλαση του χώρου και την αναγέννησή του -κυριολεχτικά και μεταφορικά- από τις στάχτες του 2018 είναι ολοκληρωμένες, εγκεκριμένες και απολύτως σύμφωνες με την κείμενη Νομοθεσία για την προστασία Δασών και Περιβάλλοντος;

Οι 23 αντίθετες υπογραφές υπερίσχυσαν της θέλησης των χιλιάδων! Φταίνε οι συγκεκριμένοι λιγοστοί, φερόμενοι ως οικολόγοι ή δεν ξέρω τι άλλο; Όχι! Οι ευθύνες, που επιτρέπεται μία τέτοια εξόφθαλμα αντιδημοκρατική (σ.σ. ο λόγος των λίγων έναντι των πολλών) ενέργεια και απαγόρευση, βαραίνουν το Σύστημα, το οποίο έχει δώσει βάσει Νόμου, τέτοια δικαιώματα και «παραθυράκια». Και γιατί τα έχει δώσει; Μα φυσικά, για ψηφοθηρικούς λόγους! Τίποτα λοιπόν, δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο και τελειωμένη ιστορία στη χώρα μας! Παντού… γιοφύρια της Άρτας! Κάτι πάει να γίνει, ένα θέμα να λυθεί και για τον έναν ή τον άλλον λόγο (σ.σ. εναλλαγή Κυβερνήσεων/Διοικήσεων, Νόμων, ενστάσεις, αντιρρήσεις κ.λπ.) και άντε πάλι στις καλένδες!

Τα παραδείγματα πολλά (βλ. το Πολιτιστικό Κέντρο στην Αφετηρία του Μαραθώνος, που έχει κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής). Άλλο επίκαιρο παράδειγμα, καθυστερήσεων/ακυρώσεων προσπαθειών για λύσεις σε χρόνια προβλήματα, είναι η επέκταση και σύνδεση με την Αστική Συγκοινωνία των Δήμων της Βόρειας Αττικής, Ωρωπού και Μαραθώνος. Μόλις βγήκε με ανακοίνωση ο Βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ευχαριστώντας δημοσίως τον πρώην αρμόδιο Υπουργό Κώστα Καραμανλή για το γεγονός ότι είχε κάνει αποδεκτό το εν λόγω διαχρονικό αίτημα, το οποίο και θα υλοποιείτο άμεσα, σκάει η καταστροφή στα Τέμπη! Πάει ο Καραμανλής, πάει και ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής, πάνε τσάμπα και οι ατέλειωτες ώρες και μέρες και μήνες, συσκέψεων κι επισκέψεων από Γραφείο σε Γραφείο, από Οργανισμό σε Οργανισμό και από Υπουργείο σε Υπουργείο. Και κάπως έτσι, με αυτά και με τ’ άλλα, περνάει ο καιρός, ολοκληρώνονται οι θητείες και τα προβλήματα στοιβάζονται και παραμένουν διαχρονικώς άλυτα! Και κάπου εδώ, φαντάζομαι τους αναγνώστες μας, ν’ αναρωτιούνται: «Δεν θα μας γράψεις κάτι για τα… εκλογικά μαγειρέματα; Τι γίνεται; Ποιος κατεβαίνει αντίπαλος του Στέργιου Τσίρκα; Τι ακούς; Τι μαθαίνεις; Τι συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες; Θα έχει αντίπαλο τελικά ή το Ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και απλά θα επιλέξουμε συμβούλους;».

Δεν θα διαφωνήσω ότι αυτή είναι η κουβέντα της προεκλογικής εποχής, αυτά και τα ερωτήματα που δεχόμαστε από συμπολίτες μας. Είναι αλήθεια ότι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, ενώ είναι αυτονόητο ότι κορυφώνονται όσο πλησιάζουμε στις κάλπες του Οκτώβρη. Σεβόμενη ωστόσο, τους αναγνώστες και συμπολίτες μου, επιλέγω να μην μπω σε ονοματολογία, συνωμοσιολογία και αοριστολογία (να χαμε να λέγαμε)… Επιλέγω επίσης, να μην παίξω τα «παιχνίδια» κανενός, συντηρώντας τον «μύθο» τους ή και διαφημίζοντάς τους, τη στιγμή που δεν είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει αληθινή πρόθεση διεκδίκησης του δημαρχιακού αξιώματος. Περιμένουμε κι εμείς ως δημότες, την άλλη πρόταση! Ελπίζουμε σε μία υγιή και στα πλαίσια της Δημοκρατίας, εκλογική αναμέτρηση, όπου ουσιαστικά θ’ αναμετρηθούν προγράμματα, προτεινόμενες λύσεις, ψηφοδέλτια, αλλά και προσωπικότητες. Διαφορετικά, προβλέπω να αναφωνούμε όλοι μαζί: «Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς Ψινάκηδες;». Ήταν και αυτός μία κάποια λύση! της τελευταίας στιγμής…. (σ.σ. να σημειώσουμε ότι όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε εμφανιστεί επίσημη υποψηφιότητα, κάτι που δεν αποκλείουμε να έχει αλλάξει μέχρι την έκδοση και κυκλοφορία της εφημερίδας).

Δήμος Ραφήνας Πικερμίου

«Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε τη μνήμη αυτών που άδικα θυσιάζονται». Ποιος ανέφερε την παραπάνω φράση σε δημόσιο λόγο του; Πού να σας τα λέω και ποιος να με πιστέψει;.. Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, σ’ ερώτηση αναφορικά με τα θύματα των Τεμπών! Ο ίδιος, από το εδώλιο του κατηγορουμένου -μεταξύ άλλων- για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς του 2018 κρίνει άλλους θεσμικούς παράγοντες γι άλλες τραγωδίες… Κακόγουστο θέατρο και υποκρισία της υποκρισίας! «Πολλά λόγια, πολλά ψέματα» δεν λένε;

Άλλωστε, δεν είναι μόνο τα λόγια στην περίπτωση του Δημάρχου… Είναι και οι πράξεις! Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, οπότε μία ολόκληρη χώρα πενθούσε, τότε που ο ένας μετά τον άλλον: Σύλλογοι/Φορείς/Δήμοι/Κόμματα/Υποψήφιοι ακύρωναν όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ομιλίες, συγκεντρώσεις κ.λπ. ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου προχώρησε κανονικά, στην υλοποίηση της γιορτής μηχανοκίνητου αθλητισμού/ράλι αντίκα! Ταυτόχρονα με την εκδήλωση, πραγματοποιούνταν σε διάφορα μέρη της χώρας, οι κηδείες των νέων αδικοχαμένων συμπολιτών μας! Ο κατηγορούμενος για άλλες αδικοχαμένες ψυχές, κ. Μπουρνούς, κουνούσε τη σημαία για την εκκίνηση και φωτογραφιζόταν να δίνει τα μετάλλια και τις αναμνηστικές πλακέτες! Μετά, να μην του κακοφαίνεται που δεν πείθει κανέναν για τα λόγια «συμπαράστασης και οργής» που λέει στις συνεντεύξεις του!

Ας υπενθυμίσουμε και σε αυτό το τεύχος -για να μην ξεχνιόμαστε- κατάθεση μάρτυρα για τη φονική πυρκαγιά του 2018: «Οι δίοδοι προς τη θάλασσα είναι τουλάχιστον 25. Από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα, είναι 850 μέτρα. Μοναδικό δύσκολο κομμάτι είναι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Η απόσταση για έναν μέσο άνθρωπο προς τη θάλασσα είναι περίπου 20 λεπτά. Ο κόσμος έφυγε αυτοβούλως με τα οχήματα του. Στις 18:00 με την ενημέρωση του δημάρχου ο κόσμος καθησυχάστηκε. Δεν είχαμε ενημερωθεί πως η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή». Οι αδιαμφισβήτητες λοιπόν, ευθύνες του, για το ολοκαύτωμα, δεν γίνεται ν’ αποσιωπηθούν παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια. Λέτε για αυτόν τον λόγο να εμφανίζεται τόσο εκνευρισμένος, σχεδόν σε πανικό, στα Δημοτικά Συμβούλια; Με τηλεδιάσκεψη τα περισσότερα… Εδώ ταιριάζει το: «Η καλύτερη πανοπλία είναι να βρίσκεσαι εκτός βεληνεκούς!».

Σε πρόσφατη σχετική συζήτηση του Σώματος, ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να μην του ξαναθέσει ερώτημα προερχόμενο από τον Ανδρέα Βασιλόπουλο!! «Δεν μ’ ενδιαφέρει τι λέει ο τύπος! Δεν του απαντώ ξανά!» εμφανίστηκε να φωνάζει εκτός εαυτού! Να του θυμίσουμε ήρεμα, ότι δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια αυτό! Ν’ αγνοεί δηλαδή τις ερωτήσεις συναδέλφων του, απαντώντας κατά προτίμηση! Όχι πως όταν υποτίθεται πως απαντά, στα ατέλειωτα και μονότονα λογύδριά του, ενημερώνει ουσιαστικά ή βρίσκεται εντός θέματος! Καμία σχέση!

Κ. Δήμαρχε, περιμένουμε ακόμα να ακούσουμε τι έχεις ν’ απαντήσεις, στις ερωτήσεις του υποψήφιου Δημάρχου Ανδρέα Βασιλόπουλου, σχετικά με τα εξής: «Μεθοδεύσεις για το πολεοδομικό του Πικερμίου, παράνομη επέκταση Κοιμητηρίου Ραφήνας, παράνομη εγκατάσταση και απαράδεκτες παραχωρήσεις του εργοταξίου στην Intrakat». Και σε άλλα πολλά… Πέραν της… αποδεδειγμένης «ευαισθησίας» του Δημάρχου, έχει επισημανθεί πολλές φορές και από διάφορες πλευρές και η αίσθηση «δημοκρατικότητας» που τον διακατέχει… Γεγονός που αποδείχτηκε περίτρανα για μία ακόμα φορά, με αφορμή κατάληψη σχολείου της Ραφήνας, όπου οι μαθητές επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν για την τραγωδία στα Τέμπη και τον χαμό νέων συνανθρώπων μας. Ξημερώματα και με τη βία, ο Δήμαρχος αποφάσισε να διαλύσει την κατάληψη.

Φωτογραφία Αρχείου

Όταν παιδιά και καθηγητές πήγαν την επομένη στο γραφείο του να διαμαρτυρηθούν, τους πέταξε έξω με «χυδαίο τρόπο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ουρλιάζοντας ότι «στο γραφείο του βρίσκονται και θα κάνει ό,τι θέλει!». Επί δύο ώρες μετά τον εκδιωγμό τους, 100 μαθητές περίμεναν πεισματικά κι επίμονα έξω από το Δημαρχείο, ώσπου αναγκάστηκαν ν’ αποχωρήσουν! Το πήραν απόφαση πως και μία εβδομάδα να στέκονταν εκεί, ο Δήμαρχος θα έμενε ταμπουρωμένος μέσα, αρνούμενος να βγει και να συνομιλήσει μαζί τους! Εν τω μεταξύ, μία λέξη που σίγουρα δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του κ. Μπουρνούς, είναι «συγνώμη!». Ποτέ δεν έχει κάνει λάθος, ποτέ δεν έχει φταίξει σε κάτι, ποτέ δεν έχει παραδεχτεί αστοχία!… Ημίθεος τουλάχιστον! Έτσι και στην περίπτωση της κατάληψης και της βίαιης παρέμβασής του, αφού διαπίστωσε τη δημόσια κατακραυγή εναντίον του (σ.σ. από μαθητές, γονείς, καθηγητές) έβγαλε ανακοίνωση ότι διαλύθηκε το σχολείο! Στον έναν δρόμο της Ραφήνας βρήκε ξηλωμένο και πεταμένο σώμα καλοριφέρ του σχολείου! Σε άλλο στενό, βρήκε πόμολα από πόρτες και σε άλλη ρούγα καλώδια…. Συμπέρασμα; Καλώς έκανε και μπούκαρε μέσα να τους διαλύσει την κατάληψη! Και όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος! Και ο Θεός βοηθός!…

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069