Χωρίς περιθώρια δανεισμού 250.000 εταιρείες με οφειλές σε servicers

Από το σύνολο των 700.000 ΑΦΜ νομικών προσώπων, οι 250.000 έχουν περάσει στον έλεγχο των servicers και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Οι διαβαθμίσεις, οι επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις και η ανάγκη να γίνει ένα βήμα… παραπέρα.

Τρόπους χρηματοδότησης 250.000 επιχειρήσεων -από το σύνολο των 700.000 ΑΦΜ νομικών προσώπων-, τα δάνεια των οποίων (ρυθμισμένα στην πλειονότητά τους) βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναζητούν οι servicers σε συνεργασία με τις τράπεζες, μολονότι οι τελευταίες δεν έχουν άμεση αρμοδιότητα επί του θέματος.

Το ζήτημα χρήζει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, άμεσης αντιμετώπισης, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη χρηματοδότησής τους από τις εταιρείες διαχείρισης. Το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από τους servicers, αρκεί η δοθεί το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν πως οι εν λόγω επιχειρήσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν, προκειμένου να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα.

«Μετά από δύο χρόνια αναδιαρθρώσεων και συντήρησής τους με μικρό κεφάλαιο κίνησης μέσω πόρων από το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, ήρθε η ώρα να χρηματοδοτηθούν», αναφέρει αρμόδια πηγή και προσθέτει: «Και επειδή δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια, οφείλουμε να αναζητήσουμε άλλους τρόπους και εργαλεία, μεταξύ των οποίων είναι και η δυνατότητα που έχουν εκ του θεσμικού πλαισίου οι servicers να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες αυτές».

Είναι θέμα επιβίωσης

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η χρηματοδότηση των εν λόγω εταιρειών αποτελεί μεν μια δύσκολη σπαζοκεφαλιά καθώς δεν θεωρούνται «bankable», ωστόσο πρέπει τουλάχιστον ένα ποσοστό εξ αυτών να λάβει χρηματοδότηση καθώς η δραστηριότητά τους ως προς το παραγόμενο αντικείμενο κρίνεται θετική και εξελίξιμη.

«Δεν βρίσκονται και οι 250.000 στο ίδιο σημείο. Υπάρχουν διαβαθμίσεις. Ναι, μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα της ομπρέλας του ΕΣΠΑ, αλλά δεν αρκούν και κυρίως δεν είναι γρήγορα και ευέλικτα. Αυτές οι επιχειρήσεις, όσες κατάφεραν να επιτύχουν μια σωστή αναδιάρθρωση όσο καιρό βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers, θέλουν φρέσκια και γρήγορη ρευστότητα, που θα τους στηρίξει στην παραγωγή και θα τις κάνει να φύγουν από το τέλμα και το στίγμα της “κόκκινης” υπερχρέωσης», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Η εικόνα των υπολοίπων

Κι ενώ οι 250.000 εταιρείες βιώνουν την κατάσταση αυτή, από το σύνολο των 700.000 ΑΦΜ νομικών προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, οι 300.000 έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τζίρο χαμηλότερο από 50.000 ευρώ. Γεγονός που τις φέρνει σε δυσχερή θέση και υψηλό ποσοστό αυτών δηλώνουν ζημιογόνες, άρα εκ των πραγμάτων δεν δύναται να λάβουν τραπεζική χρηματοδότηση. Με βάση τις εκτιμήσεις, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται αρκετές εταιρείες που αποκρύπτουν στοιχεία για φορολογικούς λόγους.

Στη συνολική ακτινογραφία έρχονται να προστεθούν 50.000 επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 500.000 ευρώ και περίπου 100.000 εταιρείες, οι οποίες είναι καθαρές, με δυναμικούς ισολογισμούς και ανήκουν στη δεξαμενή των χρηματοδοτούμενων…

Πηγή: euro2day.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069