Χρήστος Σπίρτζης: «H NΔ είναι η παράταξη των χαμένων χρήματων των πυρόπληκτων»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αδράνεια της στο Μάτι και τις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής άσκησε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Θα περιμέναμε μετά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής και τα ερωτήματα που θέσαμε να πάρει τον λόγο ο υπουργός και να απαντήσει πολύ συγκεκριμένα για μια σειρά καίριων ζητημάτων.

Αντ’ αυτού ακούσαμε τον εισηγητή της ΝΔ, κύριο Οικονόμου, να λέει διάφορα πράγματα τα οποία μας προκάλεσαν. Χθες είπαμε ότι υπήρχε μία συμφωνία, η οποία προφανώς δεν ήταν εν κρυπτώ, για να αξιοποιηθούν τα χρήματα της δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας για να γίνει το νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής.

Είναι ευτυχώς στην αίθουσα και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης. Επειδή αμφισβητήθηκε αυτό, καταθέτω το δελτίο Τύπου που βγήκε μετά τη συνάντηση του Νίκου Βούτση με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από τις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη και κατά τις οποίες η Κύπρος είχε δεσμευθεί για αυτή τη δωρεά. Για να γίνει νοσοκομείο. Καταθέτω ένα δεύτερο δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με τον πρέσβη του Κατάρ για να συμβάλλει και το Κατάρ στη δημιουργία μονάδας Υγείας.

Καταθέτω, επειδή αμφισβητήθηκε, την τεχνική έκθεση των προβλεπόμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του γενικού νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας που περιλάμβανε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, διαγνωστικό μηχάνημα μαγνητικού τομογράφου, μονάδα τεχνητού νεφρού, τμήμα ενδοσκοπήσεων, τμήμα φυσικοθεραπείας, 8 μονάδες εντατικής θεραπείας, ΜΑΘ. Και καταλαβαίνετε πόσο αναγκαίο θα ήταν αυτά τα δύο χρόνια το να υπήρχε αυτό το νοσοκομείο και αυτές οι θέσεις ΜΕΘ.

Υπάρχει αναλυτικός προϋπολογισμός για τα κτίρια, τον περιβάλλοντα χώρο, τον εξοπλισμό, τα πάντα. Καταθέτω και το σχέδιο του μνημονίου συνεργασίας που βρήκα στον υπολογιστή μου. Αυτά ο κύριος Οικονόμου και η ΝΔ δεν τα παρακολουθούσαν, δήλωσαν άγνοια χθες στην Επιτροπή.

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΙΚΟ ΜΕ 103 ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΑΥΤΟ, ΒΕΒΑΙΑ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν; Δεν άκουγε τον πρόεδρο της Βουλής, τις ανακοινώσεις της Βουλής, τις ανακοινώσεις των κ.κ Τσίπρα-Αναστασιάδη; Τα πολιτικά γραφεία της ΝΔ, όμως, δεν τα διάβαζε; Δηλαδή, δεν διάβαζε τίποτα; Παραπολιτικά, πριν τις εκλογές: “Τι απέγιναν τα δέκα εκατομμύρια για το νοσοκομείο στο Μάτι;”.

Πρώτο Θέμα: “Νοσοκομείο στο Μάτι θα χτίσει η Κύπρος”. Ούτε Πρώτο Θέμα διαβάζετε; Πάμε παρακάτω. Ygeia.gr: “Ανέγερση νοσοκομείου στο Μάτι σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ευχαριστώ του Τσίπρα στον Αναστασιάδη”. Alphanews, ξεφεύγουμε από τα γραφεία Τύπου της ΝΔ: “Ενα βήμα πριν την έναρξη της διαδικασίας οικοδόμησης νοσοκομείου στο Μάτι η κυβέρνηση”. Offsite: “Mάτι: Δεν έκανε κάτι ο Τσίπρας με τα λεφτά από Κύπρο. Tι θα γίνει;”. Μήπως διαβάζετε κυπριακό Τύπο; Η Ανατολική Αττική χρειάζεται νοσοκομείο, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Και λέει για την παγκύπρια οργάνωση εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και άλλες οργανώσεις που παρέδωσαν λεφτά στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Αναστασιάδη για να γίνει νοσοκομείο στο Μάτι. Και είναι απολύτως λογικό όταν έχουμε 103 νεκρούς, το πρώτο σημειολογικό που θα ήθελε κάποιος να γίνει είναι νοσοκομείο στην περιοχή. Βέβαια, αυτό είναι για τον κοινό νου που αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές ανάγκες. Για σας που χθες είχατε 106 νεκρούς δεν υπάρχει αυτό. Για σας που από την αρχή της πανδημίας έχετε 23.833 συμπολίτες μας νεκρούς δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη.

ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΩΝ

Πάμε τώρα να αναδείξουμε τα ψέματα που λέτε. Γιατί κάνατε και στη χθεσινή επιτροπή ακόμη ότι δεν ξέρατε για το νοσοκομείο. Πρώτο Θέμα: “Αυτό είναι το πρόγραμμα για την Υγεία της ΝΔ. Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών”. Τα Νέα: “Μητσοτάκης – Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία”. Άρθρο δικό σας κύριε Οικονόμου: Καλύτερη δημόσια υγεία για όλους με σύμπραξη κράτους-ιδιωτών”.
Και βέβαια: “Ενθουσιασμός για τη δέσμευση Μητσοτάκη για δημιουργία νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής κατά την επίσκεψη του στο Κορωπί”. Με τους ιδιώτες… Για αυτό δεν θέλατε να γίνει νοσοκομείο, όχι γιατί δεν το ξέρατε. Και ξέρετε που αποδεικνύετε ότι το ξέρατε; “Οσα είπαν Μητσοτάκης-Αναστασιάδης στην Κύπρο”. Στην αρχή που βγήκατε κυβέρνηση. Και το άρθρο αναφέρει ότι έγινε συζήτηση για την ταχύτερη αξιοποίηση της δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Όπως προκύπτει ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Κύπριο πρόεδρο ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την απορρόφηση των συγκεκριμένων χρημάτων με τις πληροφορίες να επιμένουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών Υγείας σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή Πικερμίου-Ραφήνας”. Πόσα ψέματα θα πείτε ακόμη ότι δεν ξέρατε;

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ – ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΙΕΣΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Έτσι για να έχετε και μερικά στατιστικά από αυτά που έχετε πει. Γιατί αρκετή είναι η τυμβωρυχία που σας έβγαλε κυβέρνηση, αρκετή είναι η τυμβωρυχία που κάνατε και στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Μίλησαν 86 βουλευτές της ΝΔ και στο Μάτι αναφέρθηκαν οι 67. Φτάνει. Δύο φορές ο πρόεδρος της ΝΔ. Έλεος. Και πραγματικά, αν είχατε κάνει κάτι αυτά τα 2.5 χρόνια που είστε κυβέρνηση και δεν παίζατε μόνο με τους ανθρώπους που χάθηκαν, με τις οικογένειες τους, με τους ανθρώπους που μένουν στο Μάτι, θα έλεγε κανείς και χαλάλι σας. Αλλά είστε τόσο ψεύτες… Αυτά που είπατε, δεν έγιναν ποτέ. Δεν λειτούργησε ποτέ το “Μάτι Ξανά”. Πείτε πότε λειτούργησε, φέρτε ένα πρακτικό συνεδρίασης από το “Μάτι Ξανά” για να δούμε τι έχετε κάνει. Όλα αυτά που είπατε κύριε Οικονόμου για την υλοτόμηση, για τον αμίαντο, για τις κατεδαφίσεις, όλα αυτά τα κάναμε εμείς, βρήκατε έτοιμες συμβάσεις σε όσα είχαν απομείνει να γίνουν. Κάνατε μια θετική ενέργεια, βάλατε μια εταιρεία με δωρεά να αδειάσουν για όγδοη φορά ένα οικόπεδο για να το μεταφέρετε στη συνέχεια μέσα στα σπίτια. Εμείς τηρούσαμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη δασική νομοθεσία. Εσείς την τηρείτε σήμερα; Αμίαντο στη Βαρυμπόμπη, στο Καπανδρίτι, στο 1,5 εκ στρέμματα που κάηκαν δεν έχει; Στην Ηλεία δεν έχει; Τι έχετε κάνει για να τον συλλέξετε; Πόσα δέντρα έχετε υλοτομήσει; Ποιος είναι ο μηχανισμός που συλλέγατε τις ηλεκτρικές συσκευές στις πυρκαγιές του καλοκαιριού; Που είναι τα αντιπλημμυρικά έργα; Που είναι όλα αυτά που μας λέτε για το Μάτι; Αυτά εμείς τα κάναμε. Εσείς δεν τα κάνατε. Συνεχίσατε αυτά που βρήκατε έτοιμα. Και κάνατε φιέστες. Και έχετε τα μούτρα και μιλάτε κιόλας. Φέρτε μας ένα πρακτικό από το “Μάτι ξανά”.

Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

Ζητήσαμε, όπως ο Νίκος Βούτσης και εμείς σας δίναμε κάθε δέκα ημέρες αναλυτικό λογαριασμό για τον Ειδικό Λογαριασμό να μας δώσετε και εσείς. Που είναι τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ που σας αφήσαμε. Γιατί δεν δίνετε; Γιατί όταν έχετε βεβαρημένο παρελθόν σαν παράταξη, με το ταμείο Μολυβιάτη, δεν δίνετε λογαριασμό; Γιατί είστε η παράταξη των χαμένων χρημάτων των πυρόπληκτων. Με πέντε δισ. απευθείας αναθέσεις, τα τριάντα εκατομμύρια των πυρόπληκτων σας μάραναν; Με χαρίσματα και κουρέματα σε δάνεια στις τράπεζες, τα τριάντα εκατομμύρια των πυρόπληκτων σας ένοιαξαν. Ας κάνατε μια απευθείας ανάθεση λιγότερη. Ντροπή. Τα χρήματα χάθηκαν στον ΕΝΦΙΑ, διαψεύστε το αν θέλετε. Λένε για 13% μείωση του ΕΝΦΙΑ. Δήθεν απάλλαξαν τους πυρόπληκτους από τον ΕΝΦΙΑ και πήραν τα λεφτά από τον Ειδικό Λογαριασμό. Διαψεύστε το ή φέρτε λογαριασμό. Αυτό κάνατε, αυτό νομοθετήσατε και το κρύβετε. Ντροπή.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Βλέπουμε στο μνημόνιο συνεργασίας μελετητές. Ποιοι μελετητές; Ακόμη δεν έχουμε περάσει την κύρωση από τη Βουλή. Συνεχίζοντας 2.5 χρόνια μια πολιτική να χαϊδεύουνε αυτιά και την πλάτη και να παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων στο Μάτι, στον Προβάλινθο, στον Βουτζά, στην Αμπελούπολη, παντού, βγαίνανε και έλεγαν ότι είναι έτοιμο το πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι. Μας λέει ο υπουργός, χθες, τίποτα… Και πάμε στη σύμβαση. Μας λέτε ότι δεν επιλέγετε το νοσοκομείο, που δεν το ξέρατε δήθεν, και θα κάνετε κοινωνικές κατοικίες. Για ποιους δικαιούχους; Αφού δεν τους ξέρετε. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι που δεν μπορούν να χτίσουν και προβλέπετε ότι θα κάνετε 97 κατοικίες; Τι ανάγκες υπάρχουν; Τι καταγραφή έχετε κάνει 2.5 χρόνια; Μηδέν.
Κοροϊδεύετε τον δήμο Ραφήνας και του υπόσχεστε ότι στο διπλανό οικόπεδο που έχει δάσος, θα γίνει ένα πρότυπο δάσος με άλλη χρηματοδότηση, όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά επειδή είναι η πρώτη χρονιά αυτή που πέρασε που το ελληνικό δημόσιο δεν πλήρωσε ούτε συγχρηματοδοτούμενα έργα, θα πρότεινα στο δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο Ραφήνας να μη δώσει το οικόπεδο για κατοικίες που δεν ξέρετε που θα τις δώσετε. Έχετε όμως φροντίσει να πληρώσετε τις μελέτες, να τρελαίνετε κανείς… Προχθές πήρε την απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας, μελετητή είχατε βάλει. Από που προκύπτουν αυτά; Από τους κανόνες χρηστής διοίκησης του επιτελικού κράτους; Πόσο το πληρώσατε; Δεν μας απαντάτε τίποτα. Να μη δώσει λοιπόν αυτήν την έκταση αν δεν δώσετε χρηματοδότηση σαν κυβέρνηση για τη δασική έκταση.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΠΑΡΑΚΙΑ! ΝΤΡΟΠΗ!

Και πάμε στην άλλη δασική έκταση. Για την παραχώρηση του άλλου οικοπέδου της πρότυπης δασικής έκτασης αναψυχής στον Μαραθώνα, του ταμείου του Οίκου του Ναύτη. Καλά δεν ντρέπεστε λιγάκι; Το παίρνετε δωρεάν από τον Οίκο του Ναύτη, καλά κάνετε. Προβλέπετε να κάνετε μέσα αναψυκτήριο κατά παρέκκλιση του δασικού νόμου; Να σας το διαβάσω γιατί δεν ξέρετε τι ψηφίζετε. 20 Ιανουαρίου 2022. Γιατί το προηγούμενο που είχατε ψηφίσει δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. “Στο υπό οργάνωση χώρο υπαίθριας δασικής αναψυχής επιτρέπεται η εγκατάσταση μικρών ξύλινων οικημάτων για χρήση ως αναψυκτήριων, επιτρεπόμενης της λειτουργίας τους και μετά τη δύση του ηλίου, υπό την επίβλεψη του παραχωρησιούχου. Θα κάνετε δηλαδή με τα λεφτά της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους πυρόπληκτους, μπαράκια; Πλάκα κάνετε; Δεν ντρέπεστε λίγο. Και στον Οίκο του Ναύτη, σε αυτό το φοβερό οικόπεδο, δεν έχετε φροντίσει να ανοίξετε τον παραλιακό δρόμο που αν ήταν ανοικτός δεν θα είχαμε τόσα θύματα μέσα στους δρόμους. Και δεν προβλέπετε να ανοίξει  ο παραλιακός δρόμος προς Άγιο Ανδρέα αλλά να κάνετε μπαράκια. Δεν ντρέπεστε λίγο;

ΚΛΑΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ… ΚΛΑΨΤΕ. ΚΑΙΝΕ, ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ

Το τι έχουν κάνει όλον αυτόν τον καιρό, το δείχνει η έκθεση αυτοψίας για τον Βουτζά που φεύγουν τα σπίτια γιατί δεν έχει γίνει ένα αντιπλημμυρικό και αρχίζουν τα σπίτια και παίρνουν κλίση. Καταθέτω τον απολογισμό όσων κάναμε εμείς και θα συγκρίνουμε τι κάναμε εμείς και τι κάνατε εσείς στις φετινές πυρκαγιές που έχετε προβλέψει 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, καταργήσατε την έκτακτη ενίσχυση των 5.000 και των 8.000 ευρώ, δώσατε προκαταβολή από τα χρήματα που οι άνθρωποι δικαιούνταν, τους βγάλατε άλλο ένα 20% για να πάρουν δάνειο στη Βόρεια Εύβοια, στην Ανατολική Αττική, στην Ηλεία, στη Μάνη, στη Ρόδο, στη μισή Ελλάδα και έρχεστε εδώ και παίζετε και τους τιμητές! Κλαίτε ακόμη για το Μάτι. Κλάψτε. Κλαίνε οι πολίτες που σας ψήφισαν, όμως. Και στην Ανατολική Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069