CNN: Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου, ενώ ο Μπάιντεν ήταν στο Κίεβο

Η Ρωσία ειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των προτέρων για την εκτόξευση, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η δοκιμή δεν ενέχει κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη δοκιμή ως «ανωμαλία ή κλιμάκωση». Η δοκιμή του πυραύλου SARMAT – με το προσωνύμιο Satan II στη Δύση που είναι ικανός να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές – φαίνεται να απέτυχε, δήλωσαν αξιωματούχοι. Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και αν αυτό είχε λειτουργήσει, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είχε επισημάνει τη δοκιμή στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους την Τρίτη.

Αντίθετα, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση στην ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Δήλωσε παρ’ολα αυτά επίσημα ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας του στη συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο σύμφωνο που απομένει για να ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Το CNN ανέφερε αρχικά ότι η προφανής δοκιμή έγινε ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία με βάση πληροφορίες από πηγές. Μετά τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας για πρώτη φορά, ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η δοκιμή έγινε λίγο πριν ο Μπάιντεν φθάσει στη χώρα. Η δεύτερη πηγή είχε πει στο CNN ότι η δοκιμή έγινε τη Δευτέρα χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο χρόνο.

Ο χρόνος της δοκιμής υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία επικοινωνούσαν μέσω πολλών διαφορετικών καναλιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για λόγους εκτόνωσης της έντασης, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τους Ρώσους το βράδυ της Κυριακής, ώρες πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο, ότι ο πρόεδρος θα πραγματοποιούσε το ταξίδι στο την ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Πούτιν έχει ανακοινώσει επιτυχημένες δοκιμές ICBM στο παρελθόν, όπως τον περασμένο Απρίλιο, λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή η δοκιμή ήταν επίσης για τον πύραυλο SARMAT, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, είχε βεληνεκές που υπερβαίνει τα 11.000 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 100 τόνων και σχεδιάστηκε ως διάδοχος του R-36M Voevoda ICBM.

Ο Πούτιν προειδοποίησε πέρυσι ότι ο πύραυλος «θα πλήξει όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία». Εκείνη την εποχή, δυτικοί εμπειρογνώμονες παρουσίασαν τη δοκιμή του 2022 ως «πυρηνική απειλή» και θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας εκείνη την εποχή, όπως η βύθιση της ναυαρχίδας της στη Μαύρη Θάλασσα Moskva. Ο τότε γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε τη δοκιμή του 2022 «ρουτίνα και δεν ήταν έκπληξη. Δεν θεωρήθηκε ότι αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους».

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069