Δήμαρχος Σαρωνικού: Εισήγηση στον δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής

Πραγματοποιήθηκε τηνΤετάρτη 3 Νοεμβρίου, ο Δημόσιος Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής έτους 2020, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Σαρωνικού, παρουσία του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Δήμητρας Ράπτη, των επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης,  των αντιδημάρχων, των προέδρων νομικών προσώπων του δήμου, των δημοτικών συμβούλων, των προέδρων και των μελών των τοπικών συμβουλίων.

Στην εισήγησή του ο κος. Φιλίππου αφού μίλησε για τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος της πανδημίας και την απουσία ουσιαστικής οικονομικής αλλά και θεσμικής στήριξης, έκανε εκτενή αναφορά σε όλους τους τομείς πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Αναλυτικά:

  1. Για τα οικονομικά πεπραγμένα
    Παρά την δύσκολη συγκυρία τα έσοδα του δήμου αυξήθηκαν και την ίδια στιγμή μειώθηκαν οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μας από 6.242.360 ευρώ σε 5.396.536 ευρώ, δηλαδή κατά 846.000 ευρώ.
  2. Τα διοικητικά
    Ορισμένες από τις κυριότερες παρεμβάσεις στη διοικητική λειτουργία του Δήμου ήταν η εκπόνηση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, η λήψη πιστοποίησης ISO 9001: 2015 για τη διαχειριστική ικανότητα του Δήμου στις διοικητικές του λειτουργίες και τη διαχείριση των έργων, η καθιέρωση της λειτουργίας ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, η εγκατάσταση και λειτουργία της πλατφόρμας dimotis.saronikos.net ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς φυσική παρουσία αλλά και ο εξοπλισμός των δημοτικών κτιρίων ώστε εργαζόμενοι και επισκέπτες να προστατευτούν από την πανδημία.
  3. Τα έργα υποδομής
    Σημαντική παράμετρος αποτίμησης της απόδοσης μιας δημοτικής αρχής είναι το πρόγραμμα των εκτελεσμένων ή των ώριμων έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών και απαντούν σε ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Με ενέργειες της δικής μας διοίκησης αυτή τη στιγμή εκτελούνται ή έχουν δημοπρατηθεί και ξεκινούν άμεσα 20 έργα κεφαλαιώδους σημασίας για την ποιότητα ζωής όπως η βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, οι αναπλάσεις πλατειών, οι αναβαθμίσεις παιδικών χαρών κ.α Επιπλέον, προωθούμε την ένταξη ή έχουμε καταφέρει να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα πλήθος έργων.
  4. Η Αποχέτευση
    Η λύση έχει βρεθεί σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και γειτονικούς δήμους, με  στόχο το νερό να ανακυκλώνεται και να επαναχρησιμοποιείται για άρδευση.
  5. Διαχείριση απορριμμάτων
    Από την αρχή της θητείας μας, εργασθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη να συμμαζέψουμε την καθημερινότητα, να βελτιώνουμε το σύστημα αποκομιδής ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις. Η δεύτερη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου διαχείρισης. Αυξήσαμε κατά 40% την περισυλλογή απορριμμάτων σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση, αξιοποιήσαμε πόρους Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων για προμήθεια εξοπλισμού, κινούμαστε στην κατεύθυνση απόκτησης υποδομών και μηχανολογικού εξοπλισμού ώστε να κάνουμε πράξη τον Ευρωπαϊκό στόχο για ριζική μείωση των απορριμμάτων που κατευθύνονται για ταφή.
  6. Σχολικές μονάδες
    Η δημοτική αρχή δια των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των Νομικών Προσώπων προχώρησε σε παρεμβάσεις αναβάθμισης σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου μας και παράλληλα δρομολογεί ένα πρωτοποριακό βιοκλιματικό σχολείο που αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μικρών μαθητών στην αειφόρο ανάπτυξη.
  7. Πολιτική Προστασία
    Αναδιαρθρώσαμε εκ βάθρων το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Ιδρύσαμε αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας με έδρα τη Σαρωνίδα, το οποίο λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ μέχρι να αναλάβουμε τη διοίκηση, λειτουργούσε μόνο για 4 μήνες το χρόνο.
  8. Κοινωνικές υπηρεσίες – κοινωνική πολιτική
    Με το ξέσπασμα της πανδημίας βρεθήκαμε κοντά στον δημότη, ειδικά δε στις ευάλωτες ομάδες παρέχοντας υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης με την υπηρεσία «Μείνε Σπίτι – Ερχόμαστε Κοντά σου» ενώ συνεχίσαμε να διανέμουμε το ΤΕΒΑ με την πολύτιμη συμβολή εθελοντικών ομάδων που παρέδιδαν κατ’ οίκον γεύματα σε 381 οικογένειες.  Παράλληλα δημιουργήσαμε το νέο Περιφερειακό Ιατρείο στην Ανάβυσσο όπου υλοποιήσαμε δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου, παρατείναμε ήδη επιτυχημένα προγράμματα, όπως το Κέντρο Κοινότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 272.020 ευρώ και συνεχίζουμε το ιδιαιτέρως επιτυχημένο Κοινωνικό Παντοπωλείο που διανέμει σε 250 οικογένειες είδη πρώτης ανάγκης.
  9. Μέριμνα για αδέσποτα
    Εφαρμόζουμε διευρυμένο πρόγραμμα περίθαλψης και στείρωσης αδέσποτων, τοποθετούμε ξύλινα σπιτάκια, ταΐστρες και ποτίστρες σε διαφορετικά σημεία του δήμου, οργανώνουμε τις Ημέρες Υιοθεσίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα πετυχαίνοντας μέχρι σήμερα 120 υιοθεσίες σκύλων. Για’ αυτούς και πολλούς ακόμη λόγους ο δήμος μας έχει βραβευθεί από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
  10. Σχέδιο πόλης
    Για την επέκταση του σχεδίου πόλης Καλυβίων  – ΜΑΥΡΙΚΕΖΑ έχει ολοκληρωθεί και η τελευταία ανάρτηση που έγινε πρόσφατα για την διευθέτηση του ρέματος και επίκειται η κύρωση της Πράξης Εφαρμογής. Για όλες τις περιοχές από την πλευρά μας επιταχύνουμε τις διαδικασίες ένταξης, πρόκειται ωστόσο για ένα θέμα στο οποίο εμπλέκονται πολλές διαφορετικές δημόσιες αρχές και οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Επίσης ο βασικός λόγος που καθυστερούν οι Πολεοδομικές Μελέτες, είναι η χρηματοδότηση τους γιατί είναι μεγάλα τα ποσά που απαιτούνται. Σ’ αυτό το σημείο έχει υπάρξει δέσμευση από την κυβέρνηση στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι θα εξασφαλιστούν τα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  11. Κτηματολόγιο
    Στον τομέα του κτηματολογίου η δημοτική αρχή κινήθηκε σε τρεις  βασικούς άξονες: Την παρουσία του Δήμου στις εκδικάσεις των ενστάσεων κατά της περιουσίας του Δήμου, την επίλυση του μεγάλου προβλήματος που προέκυψε στην Σαρωνίδα με την ένσταση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με την οποία διεκδικούσε χιλιάδες ιδιωτικά γεωτεμάχια στην εντός και εκτός περιοχή της Σαρωνίδας, την ενημέρωση των δημοτών σε όλα τα θέματα του Κτηματολογίου αλλά και την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. 
  12. Παραλίες
    Με την  ανάληψη των καθηκόντων μας, βρήκαμε τη Μονομετοχική του δήμου υπό πτώχευση και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ τα περισσότερα εκ των οποίων προήλθαν από το γεγονός ότι στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης διοίκησης 2014-2019 δεν έγιναν διαγωνισμοί, αλλά απευθείας αναθέσεις). Η δική μας διοίκηση ξεκίνησε να διεκδικεί τις απλήρωτες οφειλές: Εισπράξαμε 200.000€ από τα ανείσπρακτα και τα υπόλοιπα τα διεκδικούμε δικαστικά, αναγκαστικά θέσαμε υπό εκκαθάριση τη Δημοτική Επιχείρηση, τα μισθώματα των ετών 2020-2021 έχουν εισπραχθεί κανονικά (318.000€), κάναμε τη Μονομετοχική πάλι βιώσιμη, προχωρήσαμε σε 3 ρυθμίσεις, εξοφλήσαμε περίπου 150.000€ οφειλές προς τους προμηθευτές και η Μονομετοχική έχει πλέον ΑΦΜ, ο δε Δήμος από αυτά τα πρόστιμα έχει δεσμευμένο ΑΦΜ.
  13. Ηλεκτροφωτισμός LED
    Απόλυτα συνεπείς με τη μείζονα προεκλογική μας δέσμευση, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο ένωση εταιρειών GLOBILED-ΟΤΕ επαναπροσδιορίσαμε την αμοιβή και μειώσαμε το κόστος από 12.819.000 σε 9.860.000 ευρώ επιτυγχάνοντας μείωση 3.000.000 ευρώ χωρίς την αλλαγή του φυσικού αντικειμένου.
  14. Ανεμογεννήτριες
    Η ομόθυμη πολιτική του Δήμου είναι η μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος. Ο Δήμος Σαρωνικού δεν τάσσεται εναντίον των ΑΠΕ αλλά αντιτίθεται στην άναρχη εγκατάστασή τους. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις και αξιοποιούνται νομικές ενέργειες και δικαστικές προσφυγές τόσο στη χώρα, όσο και στην Ευρωπαϊκή  Ένωση (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος).
  15. Πολιτιστικές εκδηλώσεις
    Λόγω της πανδημίας Covid-19, δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για μακρύ χρονικό διάστημα. Ωστόσο τα φώτα του πολιτισμού άναψαν ξανά και ο δήμος Σαρωνικού πρόσφερε «Ημέρες Πολιτισμού» για όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021.  Ανοίξαμε πολιτιστικούς χώρους, δημοτικές αίθουσες και θεατρικές σκηνές και δώσαμε χώρο στην ιστορική μνήμη και την ψυχαγωγία απολαμβάνοντας αγαπημένους καλλιτέχνες και στηρίζοντας έμπρακτα τον κλάδο του πολιτισμού που τόσο επλήγη από την πανδημία. Εκδηλώσεις με επίκεντρο τα 200 χρόνια από τη  Επανάσταση του 1821, εικαστικές εκθέσεις, θέατρο σκιών, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και πλήθος ακόμη εκδηλώσεων αποτελούν τα κομμάτια ενός ξεχωριστού πολιτιστικού πάζλ που  καταρτίστηκε για όλες τις κοινότητες του δήμου. Κορυφαίες εκδηλώσεις το εβδομαδιαίο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη και η συναυλία με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.  
  16. Αθλητισμός
    Στον αθλητισμό ο δήμος μας έκανε παρεμβάσεις και έργα στις αθλητικές του εγκαταστάσεις, σύστησε κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, κατέγραψε και αρχειοποίησε όλους τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής και προχώρησε σε εγγραφή – καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου στο πρόγραμμα ΠΕΛΟΠΑΣ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069