Δημήτρης Βασιλείου: «Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη να υπηρετείς την Αδελφότητα, από τη θέση του Προέδρου!»

Πρόεδρος Αδελφότητας Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Μαραθώνος – Ραφήνας – Πικερμίου «Η Αγία Ειρήνη»

Δημήτρης Βασιλείου: «Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη να υπηρετείς την Αδελφότητα, από τη θέση του Προέδρου!»

Ο κ. Δημήτρης Βασιλείου αποφεύγει να… βγαίνει μπροστά στο προσκήνιο της δημοσιότητας, να δίνει συνεντεύξεις και γενικά να προβάλλεται, συχνά πυκνά. Ο λόγος, δεν είναι μόνο η διακριτικότητα και σεμνότητα του Προέδρου της Αδελφότητας Ηπειρωτών «Η Αγία Ειρήνη» ο οποίος λόγω ιδιοσυγκρασίας, προτιμάει να «μιλάει» με το έργο και τις δράσεις του. Ο βασικότερος λόγος είναι το πνεύμα, η κουλτούρα και η φιλοσοφία, που διέπουν την Αδελφότητα και που επιτάσσουν «ο ένας να είναι εκεί για τον άλλον και όλοι μαζί να εργάζονται για το κοινό καλό».

«Οραματιζόμαστε τη διοργάνωση Παγκόσμιου Ηπειρώτικου Συνεδρίου, γεγονός που θα μπορούσε να λάβει χώρα και στην ιστορική περιοχή του Μαραθώνα, αποκτώντας μόνιμο χαρακτήρα»

Είστε Πρόεδρος σ’ έναν από τους ισχυρότερους Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, τόσο σε αριθμό μελών όσο και σε παρουσία κι εκδηλώσεις; Τι σημαίνει για σας η συγκεκριμένη θεσμική ιδιότητα;

Η Αδελφότητα μας , η Αδελφότητα των Ηπειρωτών Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου «Η Αγία Ειρήνη» ιδρύθηκε το 1980 συμπληρώνοντας φέτος 43 χρόνια Δημιουργικής Ιστορίας και Προσφοράς για τον τόπο μας. Όλα τα μέλη της, υπηρετούν με αγάπη, αφοσίωση και μεράκι την Ηπειρώτικη Παράδοση και τον Ηπειρώτικο Πολιτισμό.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα, όπως και για όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, να ηγούμαστε της πολυετούς αυτής προσπάθειας!

Μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη, να υπηρετείς έναν Σύλλογο σαν τον δικό μας, από τη θέση του Προέδρου.

Ποιοι είναι οι λόγοι ύπαρξης διαχρονικά, της Αδελφότητας;

Πρωταρχικό μέλημα είναι η εδραίωση πνεύματος Αλληλεγγύης μεταξύ των μελών μας, καθώς και η προώθηση δημιουργικών ιδεών και πρακτικών άμεσα συνδεδεμένων με τα ιδανικά και τις αξίες, που πρεσβεύει η Ηπειρώτικη Κουλτούρα και Παράδοση. Στόχος μας, να εμφυσήσουμε στα μικρά παιδιά, στους νέους, στις επόμενες γενιές, την ανάγκη διαφύλαξης της Παράδοσης, που έχουμε κληρονομήσει, συνάμα δε, την ανάδειξη της ζώσας Παράδοσης, μέσα από τη διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο συνδυασμός, φαντασίας της νεολαίας μας κι εμπειρίας των μεγαλύτερων, αποδίδει ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και δημιουργικό πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.

Με το πέρασμα του χρόνου, το πάθος μας δυναμώνει, συναντώντας όλο και περισσότερους συνοδοιπόρους στη διαρκή και αδιάκοπη διαδρομή μας, προς την ολοκλήρωση του δικού μας Ηπειρώτικου Οράματος!

Επιπροσθέτως, τα μέλη της Αδελφότητας είναι πάντοτε πρόθυμα και παρόντα, στα διάφορα εθελοντικά καλέσματα για κοινωνικές δράσεις, οι οποίες σχεδιάζονται και οργανώνονται προς όφελος του συνόλου!

Διατηρείτε συνεργατικούς δεσμούς με Αδελφότητες/Συλλόγους Ηπειρωτών από άλλα μέρη της Ελλάδας ή του κόσμου;

Διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς με πολλούς Ηπειρώτικους Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, κυρίως σε Αττική και Ήπειρο, αλλά και σε άλλα μέρη στον κόσμο, (Γερμανία – Αμερική – Αυστραλία). Όραμά μας, η διοργάνωση ενός Παγκόσμιου Ηπειρώτικου Συνεδρίου, στην Ήπειρο με τη βοήθεια θεσμικών Οργάνων του Κράτους, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, αλλά και όλων όσοι εμπνέονται από αυτό. Ένα τέτοιο συνέδριο θα μπορούσε να γίνει και στην περιοχή μας, στην ιστορική περιοχή του Μαραθώνα, κάτι που θ’ αποτελούσε ένα μοναδικό στα χρονικά, γεγονός και γιατί όχι; ν’ αποκτούσε μόνιμο χαρακτήρα!

Δώστε μας επιγραμματικά, έναν απολογισμό δράσεων από τότε που αναλάβατε την Προεδρία. Ποια είναι τα πλάνα της Αδελφότητας για το 2023;

Είναι πράγματι, πολλά για να χωρέσουν σε μία απάντηση, παρά το γεγονός της πανδημίας και της καραντίνας που μεσολάβησε.

Ενδεικτικά, σας αναφέρω κάποιες από τις δράσεις της περασμένης χρονιάς:

Μασκέ Party, Εορτασμός της 109ης επετείου Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και κοπή Πίτας, Ομιλία του Αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις, Ομιλία της εκπαιδευτικού Αθηνάς Πριμικίρη με θέμα Εκπαίδευση 4.0, Συγκέντρωση τροφίμων στη Ραφήνα και στο κτήμα των Ηπειρωτών για τη Μονή Δουραχάνης, Συμμετοχή στην εκδήλωση του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου «Βαδίζοντας για την ειρήνη», Συμμετοχή στο Χοροφεστιβάλ Αντιπάρου, Ηπειρώτικο Αντάμωμα στο κτήμα με την Κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα, Συνδιοργάνωση της μουσικοθεατρικής χορευτικής εκδήλωσης «Πρόβα Παράστασης» με τους Συλλόγους: Κρητών Μαραθώνα και Ρουμελιωτών Βορειοανατολικής Αττικής, Συμμετοχή στα Σεβδίκια Κάτω Σουλίου και στη Γιορτή Κρασιού στην Αφετηρία, Συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο στον Δήμο Παπάγου Χολαργού, Συνδιοργάνωση συναυλίας με τους Κρήτες Ραφήνας με τους: Δημήτρη Υφαντή και Νίκο Ζωιδάκη και πολλά ακόμα!

Ανάλογες, ίσως και περισσότερες, θα είναι και οι εκδηλώσεις/δράσεις που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της χρονιάς, που μόλις ξεκίνησε.

Κατάγεστε από περιοχή της Άρτας, όπου γνωρίζουμε ότι μεταβαίνετε συχνά. Ποια είναι τα αισθήματά σας, όταν επισκέπτεστε αυτά τα μέρη καταγωγής των προγόνων σας;

Τα συναισθήματα κατά την επίσκεψη στα πάτρια εδάφη, δεν νομίζω ότι μπορώ να τα περιγράψω με λέξεις. Ίσως να είναι λίγο πιο έντονα από κάθε ταξιδευτή της Ηπείρου, που γνωρίζει αυτήν την εμπειρία.

Θα ήθελα να τονίσω δύο λέξεις που κυριαρχούν σε όλους τους Ηπειρώτες: ΧΡΕΟΣ και ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ προς τους προγόνους μας, τους μεγάλους Ηπειρώτες Ευεργέτες του Έθνους, προς τους παππούδες μας, που μας δίδαξαν τούτο: «Κάτω από τις Ηπειρώτικες Στέγες Μεγάλες Αξίες: Πνεύμα, Πολιτισμός, Τέχνες, Γράμματα, Ευεργεσία».

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069