Δήμος Παιανίας: Nέοι κάδοι για την ανακύκλωση των τηγανέλαιων

Ένα ακόμα ρεύμα ανακύκλωσης ενεργοποιείται στον Δήμο Παιανίας μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και περιορίζοντας το οικονομικό κόστος. Ήδη σε δέκα σημεία, δίπλα στους κόκκινους κάδους για την ανακύκλωση ρούχων και αξεσουάρ, έχουν τοποθετηθεί νέοι κάδοι για τη συλλογή και ανακύκλωση των μαγειρικών ελαίων (τηγανέλαιων) τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή βιοντίζελ!

Η ανακύκλωση των τηγανέλαιων είναι σημαντική για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος αν αναλογιστεί κάποιος ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερό. Επιπλέον, το λάδι που χύνεται στο νεροχύτη επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα βιολογικού καθαρισμού ενώ βουλώνει τις σωληνώσεις και τις αποχετεύσεις.  Εάν πάλι χυθούν τηγανέλαια στο έδαφος, δημιουργούν σοβαρή ζημιά στην ισορροπία του οικοσυστήματος.

Την ίδια ώρα το βιοντίζελ από τηγανέλαια εκπέμπει κατά 90% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, είναι ένα φυτικό υλικό, βιοδιασπώμενο, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Η σύμβαση με τη «FargecoHellas» προβλέπει τη συλλογή και μεταφορά των ελαίων και αντισταθμιστικά για τον Δήμο Παιανίας:

  • Την οργάνωση εκστρατείας προβολής και ευαισθητοποίησης των δημοτών και την έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού με δικές της δαπάνες.
  • Διοργάνωση ενημέρωσης – δράσης ανακύκλωσης  στις λαϊκές αγορές και
  • Την προσφορά του ποσού των «500€» (ευρώ / έτος) υπό τη μορφή δωροεπιταγών τροφίμων ή άλλων ειδών για την στήριξη ευπαθών ομάδων του Δήμου, ή αναγκών των σχολείων ή γενικότερα αναγκών του Δήμου.

«Η φύση χρειάζεται δέκα χρόνια για να απορροφήσει ένα λίτρο τηγανελαίου και αυτό το ένα λίτρο μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερού. Με την τοποθέτηση των νέων κάδων για την ανακύκλωση τους, προστατεύουμε ποικιλοτρόπως το περιβάλλον και ενισχύουμε την κυκλική οικονομία. Παραμένουμε πιστοί στην πολιτική μας για μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος αλλά και του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων» δήλωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης με αφορμή την νέα πρωτοβουλία.

Οι πολίτες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να τοποθετούν τα τηγανέλαια (εφόσον παγώσουν) σε πλαστικά δοχεία τα οποία στη συνέχεια θα ρίχνουν στους ειδικούς κάδους. Να σημειωθεί πως η ανακύκλωση αφορά αποκλειστικά και μόνο τα βρώσιμα έλαια.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069