Δήμος Ραφήνας Πικερμίου: Παρατείνεται ως τις 21 Οκτωβρίου η ΔΩΡΕΑΝ αποκομιδή καμένων από την πυρκαγιά της 19 ης Ιουλίου

Προχωράμε στην επόμενη φάση για την αναδάσωση της περιοχής

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου μετά από επανειλημμένες επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βασικό και επίμονο αίτημα την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για τη θωράκιση των περιοχών Ντραφίου και Διώνης μετά την πυρκαγιά της 19 ης Ιουλίου, σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έλαβε απαντητική επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Κωνσταντίνο Αραβώση στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

«Σε συνέχεια της από 26/08/22 απάντησή σας σε προηγούμενη επιστολή σας και της τελευταίας από 27/09/2022 επιστολή σας, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω.

Η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά της 19/07/22 στην Πεντέλη και επεκτάθηκε στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής ανέρχεται σε 27.817 στρέμματα, σύμφωνα με την καταγραφή της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, μετέβη άμεσα κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής του ΥΠΕΝ, για να εκτιμήσει εάν απαιτείται η κατασκευή ορεινών αντιδιαβρωτικών αντιπλημμυρικών έργων (κορμοφράγματα, κλαδοπλέγματα, σανιδότοιχοι) για την προστασία των κατάντη περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Η αρμόδια υπηρεσία προέκρινε ότι δεν απαιτείται η υλοποίηση τέτοιων έργων ενώ είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί αναδάσωση της περιοχής εντός της τρέχουσας φυτευτική περιόδου (τέλη Οκτωβρίου του 2022)».

Ουσιαστικά η αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Περιβάλλοντος προκρίνει την δεντροφύτευση – αναδάσωση ως την ενδεδειγμένη διαδικασία για την αντιπλημμυρική προστασία στις πληγείσες περιοχές.

Κατόπιν τούτων, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση της αποκομιδής των καμένων δέντρων και οικοσκευών και αναγνωρίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί ο καθαρισμός ώστε να καλυφθεί το σύνολο των καμένων εκτάσεων, ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου αποφάσισε να ξεκινήσει και 2 η φάση υλοτόμησης η οποία με βάση την παραπάνω επιστολή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ενημερώνουμε ότι παρατείνεται έως τις 21 Οκτωβρίου η ΔΩΡΕΑΝ αποκομιδή των καμένων ενώ κατόπιν η αποκομιδή θα πραγματοποιείται με τις προβλεπόμενες χρεώσεις. Καλούμε τους πολίτες να εναρμονιστούν με τα χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη απομάκρυνση των καμένων, ώστε να αποφύγουν χρεώσεις αποκομιδής και να συμβάλλουν στο έργο ανάπλασης – αναδάσωσης το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την έλευση του χειμώνα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22943 21051 για να υποβάλλουν το αίτημα τους. Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου από την πρώτη στιγμή μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της 19 ης Ιουλίου, με ιδία μέσα (υπηρεσίες, οχήματα, εργατικό δυναμικό) αλλά και με ανάδοχες εταιρείες έχει ριχτεί στη μεγάλη μάχη αποκομιδής των καμένων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τον καθαρισμό δημοτικών εκτάσεων, οικοπέδων και ιδιοκτησιών.

Ήδη στο μεγαλύτερο μέρος της πληγείσας περιοχής σε Διώνη και Ντράφι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας η οποία όμως χωρίς την ανταπόκριση και τη συνεργασία των πολιτών θα υπολειπόταν σε μεγάλο βαθμό απ’ το να χαρακτηριστεί επιτυχής.

Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας της 21 ης Οκτωβρίου, οπότε συμπληρώνονται τρεις μήνες από την έναρξη της διαδικασίας αποκομιδής, με βάση τις οδηγίες από την αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Περιβάλλοντος μπαίνουμε στην τελική φάση της αποκατάστασης που περιλαμβάνει τις δεντροφυτεύσεις.

Στόχος η πλήρης αναδάσωση των καμένων εκτάσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Συνεχίζουμε με απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια όλων των πολιτών του Δήμου μας. Ζητούμε τη συνεργασίας σας.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069