Εφημερίδα ΖΩ Αν. Αττικής: Από τη Μάκρη και το Λιβίσι στη Νέα Μάκρη – Η ίδρυση μίας πόλης

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΖΩ Αν. Αττικής

Έκδοση – Παρουσίαση Ιστορικού Λευκώματος από τον Δήμο Μαραθώνος και τον Σύλλογο Μακρηνών Λιβισιανών

Ιδιαίτερη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου στην αίθουσα του ξενοδοχείου Marathon Beach Resort την οποία παρακολούθησε μ’ έκδηλη συγκίνηση και βαθιά νοσταλγία, πλήθος κόσμου.

Πρόκειται για την παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος με τίτλο: «Οι οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων της Νέας Μάκρης – Η ίδρυση μιας πόλης» την επιμέλεια κι έκδοση του οποίου είχαν αναλάβει από κοινού, η Διοίκηση του Δήμου Μαραθώνος και ο Σύλλογος Μακρηνών Λιβισιανών, με τη διαρκή και πολύτιμη υποστήριξη της Εταιρείας «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ – Κοινωφελούς & Πολιτιστικού έργου» που ανήκει στον ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο.

Είναι γεγονός ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του λευκώματος ανήκει στον Δήμαρχο κ. Στέργιο Τσίρκα και θα πρέπει να τονιστεί πως μιλάμε για πρωτοφανές πόνημα για το οποίο χρειάστηκε πολύ έρευνα, σε συνδυασμό με μεγάλο σεβασμό στον τόπο, την Ιστορία, την Παράδοση και κυρίως, σ’ εκείνους τους πρώτους εξόριστους και κατατρεγμένους κατοίκους από τη Μάκρη και το Λιβίσι της Μικράς Ασίας, που ίδρυσαν τη νέα πόλη. Στις σελίδες του βιβλίου αναβιώνει το πλούσιο και υπερδραστήριο παρελθόν της Νέας Μάκρης, μέσα από άγνωστες οικογενειακές μνήμες και ιστορίες τις οποίες έχουν διηγηθεί οι απόγονοι των πρώτων οικογενειών, αλλά και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό. Πλαισιωμένος από τους πρώην Δημάρχους (σ.σ. με καταγωγή από τη Μικρά Ασία) κ.κ. Ιορδάνη Λουίζο και Βασίλη Τζιλάβη, ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας μίλησε για τις δυσκολίες των προσφύγων και τις αδιανόητα αντίξοες συνθήκες που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν, κατορθώνοντας ωστόσο, να ξεκινήσουν από την αρχή, ενώ τόνισε την τεράστια σημασία που έχει, να κρατάς ζωντανή και να διακονείς την ιστορία του τόπου και των προγόνων σου.

Για το ιστορικό λεύκωμα μίλησαν ακόμα: η Πρόεδρος του Συλλόγου Μακρηνών – Λιβισιανών Νέας Μάκρης κι επίκουρη καθηγήτρια Δ.Π.Θ. κα Δέσποινα Δαμιανού, ο ιστορικός κ. Μιχαήλ Βαρλάς, η Κοινωνιολόγος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω κα Αθηνά Δασκαλάκη, την ίδια ώρα που ακούγονταν μικρασιάτικες μελωδίες από τους μουσικούς: Μαρία Κοτσίρη και Μιχάλη Τσατίρη.

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Ν.Δ. κ. Γιώργος Βλάχος και ο τέως Δήμαρχος Σαρωνικού/υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου ήταν μεταξύ των επίσημων καλεσμένων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ευχαριστώντας δια στόματος του Δημάρχου κ. Τσίρκα, την οικογένεια Τζιλάβη για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069