ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ευθύνη των επιλογών μας

Η προεκλογική περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Σε λίγες μέρες θα κληθούμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, να εκλέξουμε τον νέο δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.
Η εκλογή, αντικειμενικά, δεν είναι καθόλου εύκολη. Είναι αρκετά δύσκολο να κρίνει κανείς την ποιότητα των υποψηφίων και δυσκολότερο ακόμη να τους κρίνει με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, γιατί υπερισχύει ο υποκειμενισμός. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο τόπος μας είναι μικρός και πολλοί συνδέονται με δεσμούς φιλίας, συγγένειας και γνωριμίας.
Παρ’ όλα αυτά όμως είναι αναγκαίο να καταπνίξουμε τις οποιεσδήποτε συμπάθειες ή αντιπάθειες και να επιστρατεύσουμε τη λογική. Να λειτουργήσουμε με το μυαλό και όχι με το συναίσθημα. Να επιλέξουμε το συγγενή, το φίλο ή το γνωστό μας μόνο αν είναι ισάξιος ή καλύτερος από τους άλλους υποψηφίους. Διαφορετικά θα προτιμήσουμε αυτόν που πράγματι αξίζει και μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας και στο κοινωνικό σύνολο.
Η ψήφος σας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Οι καλές και οι κακές επιλογές μας, επηρεάζουν, αντίστοιχα, θετικά ή αρνητικά και τους συμπολίτες μας, και τον τόπο που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Είναι καθήκον και υποχρέωση του κάθε πολίτη να εμπιστεύεται την τύχη της πόλης και του εαυτού του, σε πρόσωπα με ηθικό υπόβαθρο και ευσυνειδησία, άτομα που θα βάλουν πιο πάνω το γενικό από το ατομικό συμφέρον, που συμπεριφέρονται αλληλέγγυα με τους συμπολίτες, ενώ ταυτόχρονα ενδιαφέρονται για την ορθότερη επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και αντικαθιστούν το στείρο ανταγωνισμό με τη συνεργασία και την άμιλλα. Να επιλέξει πρόσωπα καταρτισμένα, εγνωσμένης αξίας, που έχουν δοκιμασθεί, αλλά μπορούν και θέλουν να προσφέρουν.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τους επικεφαλής των συνδυασμών. Να προτιμήσουμε ανθρώπους με αρχές και ιδανικά που ασχολούνται με τα κοινά, διακατεχόμενοι από τη σφοδρή επιθυμία της προσφοράς. Ανθρώπους που δεν ορέγονται την εξουσία από τη ιδιοτέλεια και δεν προσβλέπουν στα χρήματα και την δόξα. Ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα του Δήμου και στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και δεν γίνονται υποχείρια των συμβούλων τους. Δέχονται τις θέσεις και προτάσεις τους, αλλά την τελική απόφαση την παίρνουν οι ίδιοι. Δεν φτάνει μόνο η καλή επιλογή του ηγέτη, αλλά απαιτείται και η σωστή επιλογή και των προσώπων που θα τον πλαισιώσουν. Δεν αρκεί να έχουμε μόνο ικανό Δήμαρχο, αλλά και ικανούς δημοτικούς συμβούλους.
Το καλό πολιτικό κλίμα που επικράτησε και εξακολουθεί να επικρατεί, κατά την προεκλογική περίοδο, μπορεί να συμβάλλει πολύ θετικά στην σωστή επιλογή των προσώπων που θα μας εκπροσωπήσουν στο Δήμο. Όταν λειτουργούμε με νηφαλιότητα και χωρίς ακρότητες και φανατισμό, έχουμε πάντα καλύτερα αποτελέσματα και δεν παρασυρόμαστε σε εσφαλμένες επιλογές.
Η ψήφος μας είναι πολύ σημαντική. Σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει την πορεία του τόπου μας, της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας. Να προτιμήσουμε αυτούς που δεν θα διαψεύσουν τις προσδοκίες μας και να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, που τα πληρώσαμε πολύ ακριβά.

Πασχάλης Πούλος
Φιλόλογος

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069