Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Μπάιντεν και Τραμπ παίζουν το πολιτικό τους μέλλον

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ έκαναν χθες Δευτέρα τις τελευταίες τους προεκλογικές ομιλίες ενόψει των σημερινών ενδιάμεσων εκλογών, που είναι καθοριστικές για την υπόλοιπη θητεία του νυν προέδρου και για το μέλλον του μεγιστάνα των ακινήτων, που ανήγγειλε, μιλώντας σε οπαδούς της παράταξής του στην πολιτεία Οχάιο, πως θα κάνει «σπουδαία ανακοίνωση» την ερχόμενη Τρίτη 15η Νοεμβρίου από το ιδιόκτητο κλαμπ γκολφ στο οποίο βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία του στη Φλόριντα.

Ο νυν και ο πρώην αντάλλαξαν σφοδρά φραστικά πυρά στις παράλληλες εκδηλώσεις στο κλείσιμο μιας εκστρατείας που έριξε σκληρό φως στις διαιρέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου – στην οποία ρίχτηκε ολόψυχα ο κ. Τραμπ, ο οποίος προσμένει τη νίκη της παράταξής του, δυνητικά το ιδανικό εφαλτήριο για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πάνω από 43 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, αριθμός υψηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε στις εκλογές του 2018, σύμφωνα με το US Elections Project.

Παρότι αντιμέτωπος με δυνατό μετωπικό άνεμο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «αισιόδοξος», αν και πλέον είναι μάλλον συμφιλιωμένος με την ιδέα πως η παράταξή του δεν θα διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Αν κατορθωθεί αυτό, «θα είμαστε σε απίστευτη φόρμα», είπε χθες. Τόνισε πως οι Δημοκρατικοί είναι αντιμέτωποι με «ορισμένες από τις πιο σκοτεινές δυνάμεις που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία μας», επισημαίνοντας πως και ο «υπόλοιπος κόσμος» θα παρακολουθήσει με προσοχή τη σημερινή εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ.

Στην ομιλία του στο Μέριλαντ ο κ. Μπάιντεν, η δημοτικότητά του οποίου υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα στο 39% κατά δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, επανέλαβε πως οι ψηφοφόροι καλούνται να κάνουν την «επιλογή» να υπερασπίσουν τη δημοκρατία στην Αμερική και θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό στην άμβλωση, που δυναμίτισε το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο.

Ο κ. Τραμπ επέλεξε από την πλευρά του να κάνει την τελευταία του εμφάνιση πριν από τις εκλογές στο Οχάιο, όπου ένα το πουλέν του, ο Τζ. Ντ. Βανς, αναμένεται να κερδίσει έδρα στη Γερουσία.

Κατά προβλέψεις του ινστιτούτου μελετών Center for Politics του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν με άνεση σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταλαμβάνοντας 24 επιπλέον έδρες στο σύνολο των 435, ενώ θα εξασφαλίσουν επίσης -αν και πολύ πιο οριακή- πλειοψηφία στη Γερουσία.

Σε τεταμένο κλίμα, με τους μισούς και πλέον Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους να απειλούν πως δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα στην περίπτωση που ηττηθούν, ο ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν έριξε λάδι στη φωτιά, διαβεβαιώνοντας πως ασφαλώς η Ρωσία έχει «αναμιχθεί» στις αμερικανικές εκλογές και θα συνεχίσει να το κάνει, «με προσοχή, με ακρίβεια, με χειρουργικό τρόπο».

Δηλώσεις που η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε πως δεν προκαλούν ακριβώς «κατάπληξη», σπεύδοντας να προσθέσει πως δεν έχει εντοπιστεί καμιά «αξιόπιστη, συγκεκριμένη απειλή» στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την ασφάλεια των σημερινών εκλογών.

Περισσότερο πάταγο έκανε μάλλον ο Ίλον Μασκ, που προ ημερών απέκτησε τον έλεγχο του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ο κ. Μασκ, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, κάλεσε τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικάνους, για λόγους πολιτικής «ισορροπίας», όπως είπε, αφού οι Δημοκρατικοί έχουν την προεδρία.

«Τέσσερα χρόνια ακόμα»

Δεν ήταν μέσω Twitter, από τον οποίο παραμένει αποκλεισμένος, που ο κ. Τραμπ αύξησε το σασπένς όσον αφορά την πιθανή υποψηφιότητά του το 2024. Ήδη την Κυριακή, καθώς οι υποστηρικτές του φώναζαν «τέσσερα χρόνια ακόμα», τους κάλεσε να «μείνουν συντονισμένοι» ενόψει του ραντεβού αυτού.

Στις σημερινές εκλογές κρίνεται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο αυτών της Γερουσίας και σειρά θέσεων τοπικών αιρετών. Διεξάγονται ταυτόχρονα δημοψηφίσματα για το δικαίωμα στην άμβλωση σε τέσσερις πολιτείες (Καλιφόρνια, Βερμόντ, Κεντάκι, Μίσιγκαν).

Οι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν ολοένα περισσότερο σίγουροι για τις πιθανότητές τους να πάρουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, όχι απλά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά το κλασικό σενάριο των «midterms». Ονειρεύονται «κόκκινο κύμα», από το χρώμα της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς.

Ο Κέβιν Μακάρθι, που προαλείφεται για να γίνει ο «speaker», ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαδεχόμενος τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, διεμήνυσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα από το CNN ότι θα κινηθούν διάφορες έρευνες σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, που θα αφορούν από τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν ως τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Δυνητικά, οι έρευνες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραπομπή του Δημοκρατικού σε δίκη στη Γερουσία και στην παύση του από το αξίωμα.

Επανέλαβε ότι η παράταξή του δεν θα υπογράψει «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος αντέτεινε πως η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Κίεβο θα συνεχιστεί «απαρασάλευτη».

Ψήφος τιμωρίας

Ιστορικά, οι ενδιάμεσες εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, που πολύ σπάνια γλιτώνει από την ψήφο τιμωρίας.

Μπροστά στην αποτελεσματικότητα της ρεπουμπλικανικής εκστρατείας, που έβαλε στο επίκεντρο τον πληθωρισμό, οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν περισσότερο τις τελευταίες ημέρες να προβάλουν πρωτοβουλίες του κ. Μπάιντεν για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, την αύξηση της απασχόλησης στη βιομηχανία… Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα δουν τα οφέλη παρά χρόνια αργότερα.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, μέσω ιδίως μιας συνάντησης με τον πάστορα Αλ Σάρπτον, που χαίρει μεγάλου σεβασμού, έκανε επίσης προσπάθεια της ύστατης στιγμής να κινητοποιήσει τους αφροαμερικανούς, που είχαν διαδραματίσει ρόλο κλειδί στην εκλογική του νίκη του 2020.

Ο Τζο Μπάιντεν λέει ως εδώ πως θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά η προοπτική δεν γοητεύει ακριβώς όλους τους Δημοκρατικούς, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του -προσεχώς θα είναι 80 ετών- όσο και της χαμηλής δημοτικότητάς του.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069