Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, με στόχο την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητά μας η προστασία των καταναλωτών αλλά και η ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στο επίκεντρό μας η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς»

Την εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων στην αγορά από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας με στόχο την προστασία καταναλωτών και εμπόρων από φαινόμενα αισχροκέρδειας, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ήδη έχουν ξεκινήσει εκτεταμένοι έλεγχοι στην αγορά και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλο, επισκέφθηκαν σήμερα τη Βαρβάκειο Αγορά και εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Επισημαίνεται πως οι έλεγχοι έχουν εστιαστεί αυτό το διάστημα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρατήρια καυσίμων σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της Αττικής.

Κατά την επίσκεψη του ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την πορεία των ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με καταστηματάρχες και εμπόρους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττει και τη χώρα μας, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βαρβακείου Γ. Ευρυπιώτης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για την αγοραστική κίνηση και τα επίπεδα που κυμαίνονται οι τιμές, αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνουν οι επαγγελματίες ώστε να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις.

Ο κ. Πατούλης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης σε δηλώσεις του επισήμανε τα εξής:

Με τα κλιμάκια της Περιφέρειάς μας, κάνουμε εκτεταμένους ελέγχους στις τιμές αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων στην αγορά της Αθήνας και σε όλη την Περιφέρεια Αττικής. Στόχος μας να παρακολουθούμε από κοντά τα ζητήματα της ακρίβειας και να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Γνωρίζουμε καλά ότι πολλοί έμποροι απορροφούν τις ανατιμήσεις, όμως υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι αισχροκερδούν. Για το λόγο αυτό προβαίνουμε στους ελέγχους, ώστε να προλαμβάνονται και να διαπιστώνονται εγκαίρως κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά και σε πρατήρια καυσίμων. Η ακρίβεια είναι ορατή στην καθημερινότητά μας και τα αίτια γίνονται κατανοητά από τους πολίτες.

Οφείλεται στις συγκυρίες που συντρέχουν και λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω του πολέμου. Εμείς υπό τις συνθήκες αυτές, καταβάλλουμε προσπάθειες να πατάξουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, προστατεύοντας τους καταναλωτές αλλά και τους εμπόρους, καθώς θέλουμε να ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Ορισμένοι έμποροι αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να διατηρούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα κατά το δυνατόν. Υπάρχουν όμως και άλλοι που αισχροκερδούν και για αυτό με τα κλιμάκιά μας θα προβούμε σε εντατικούς ελέγχους προς όφελος των πολιτών και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γ. Δημόπουλος δήλωσε:

Τα μικτά κλιμάκια του Κεντρικού Τομέα Αθηνών αποτελούμενα από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Υγειονομικού Ελέγχου και Κτηνιατρικής και Αγροτικής Ανάπτυξης προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους. Σε 180 ελέγχους που έγιναν σήμερα διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 12% των περιπτώσεων, οι οποίες αφορούσαν σε μη αναγραφή τιμών, απουσία PΟs, πώληση κατεψυγμένων προϊόντων ως φρέσκα, πώληση εισαγόμενων προϊόντων ως ελληνικά, πλημμελείς συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης των προϊόντων και πώληση ληγμένων ή αλλοιωμένων προϊόντων.

Ο Πρόεδρος της Βαρβακείου Γ. Ευρυπιώτης τόνισε:

Οι τιμές έχουν ανέβει σε όλα τα είδη. Εμείς, ως Βαρβάκειος αγορά προσπαθούμε να τις κρατήσουμε σε σταθερά επίπεδα κατά το δυνατόν έχοντας απορροφήσει μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε εδώ στη Βαρβάκειο ακόμα χαμηλές τιμές. Την αύξηση αυτή την αποδίδουμε στην ακρίβεια του ρεύματος, του πετρελαίου, των ζωοτροφών κλπ. Ζούμε σε μία εποχή αχαρτογράφητη όπου δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το τι θα συμβεί, αλλά ούτε και να συγκρίνουμε. Ο κόσμος δυσανασχετεί για την ακρίβεια που υπάρχει και έχει περιορίσει τις αγορές του στα άκρως απαραίτητα, αλλά και από την άλλη καταλαβαίνει και βλέπει ότι στη Βαρβάκειο αυτή τη στιγμή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με την ακρίβεια που υπάρχει γενικότερα.

O Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Γ. Στρατιδάκης τόνισε:

Κατόπιν εντολών του κ. Περιφερειάρχη βρισκόμαστε καθημερινά στους δρόμους πραγματοποιώντας ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να συμβάλουμε ως ελεγκτικοί μηχανισμοί, στον περιορισμό της ακρίβειας που οφείλεται σε αισχροκέρδεια και που έχει επέλθει κυρίως λόγω του πολέμου. Ως προς τα περιστατικά παραβάσεων, σε περίπου 20 με 30% των ελέγχων διαπιστώνουμε παραβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελέγχων στα πρατήρια καυσίμων. Αρκεί να πω ότι επιβάλαμε πρόστιμο 400 χιλιάδες ευρώ για αισχροκέρδεια σε πρατήριο καύσιμων όπου διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 80%. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Οφείλουμε και πρέπει και με αίσθηση του καθήκοντός μας για το δημόσιο συμφέρον αλλά και από ανθρωπιστική άποψη, και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Αττικής, να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας και την κοινωνία να αντέξει υπό τις συνθήκες αυτές.

Δείτε σχετικές δηλώσεις:

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069