Επέκταση Κοιμητηρίου Ραφήνας: Το ιστορικό της υπόθεσης από την οπτική γωνία του Υποψήφιου Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου Ανδρέα Βασιλόπουλου

Από το 2017 ξεκινάει η ιστορία της επέκτασης του κοιμητηρίου της Ραφήνας. Τότε εκδόθηκε η υπ΄αρίθμ 169/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι γνωμοδότησαν θετικά για την αγορά ακινήτου και την κατασκευή βοηθητικών χώρων/υποστηρικτών λειτουργιών Κοιμητηρίου (οστεοφυλάκιο με θυρίδες, κυλικείο, πάρκινγκ κλπ.).

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούνταν χώροι για νέους τάφους. Από τις πρώτες εισηγήσεις της, η Δημοτική Αρχή του Ευάγγελους Μπουρνούς πρότεινε ν’ αγοραστούν δύο αγροτεμάχια παρακείμενα του Κοιμητηρίου, ανάμεσα σε όμορες δημοτικές εκτάσεις σε εκτός σχεδίου περιοχή (στη ζώνη Α του διατάγματος χρήσεων γης ΦΕΚ199Δ/2003).

Από τότε, δηλαδή έξι χρόνια πριν, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας- Πικερμίου Ανδρέας Βασιλόπουλος, χαρακτήριζε «παράλογη και παράνομη» την εν λόγω πρόταση για αγορά έκτασης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, εξηγώντας ότι  «απαγορεύεται η χρήση για την οποία το αγοράζουμε» κι επιμένοντας ότι «στη ζώνη Α επιτρέπονται μόνο παγκάκια, Αιολικά Πάρκα και Μετεωρολογικοί Σταθμοί».

Το 2018 κι έπειτα από δημοπρασία για την αγορά ακινήτου με σκοπό τη δημιουργία βοηθητικών χώρων λειτουργιών κοιμητηρίου, με την υπ’αρίθμ. 477/2018 απόφασή της, η Οικονομική επιτροπή ενέκρινε την αγορά ακινήτου συνολικής έκτασης 13.634,16m 2 (11.272,36m 2  + 2.361,80m 2 ) με ποσά προσφοράς 385.000€. Η έκταση αγοράστηκε και οριοθετήθηκε ένα μικρό τμήμα αυτής, πρώτα με φύτευμα δένδρων και μετά με ένα πετρόχτιστο μαντρότοιχο για να φιλοξενηθούν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του Κοιμητηρίου. 

Και ξεκινάνε τα… στραβά και τα παράλογα!

Τις πρώτες ημέρες και για να επιδειχθεί η έναρξη εργασιών, τάχα για να «στεγασθούν» οι δήθεν υποστηρικτικές υπηρεσίες, ρίχτηκε λίγο μπετό και μπήκαν κάποια σίδερα σαν σκελετός, προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι θα κατασκευαζόταν στη συνέχεια, οικίσκος ή υπόστεγο. Από τότε, αν και πέρασε μια πενταετία το «έργο» του κ. Μπουρνούς παραμένει αυτό που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

Ακολούθως και χωρίς να έχει εξασφαλισθεί κάποια σχετική άδεια, τους πρώτους μήνες του 2022 άρχισαν οι ταφές. 

Κι ενώ αυτή η έκταση με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αγοράστηκε για τη δημιουργία βοηθητικών χώρων/υποστηρικτών λειτουργιών Κοιμητηρίου, φτάνουμε στα τέλη του 2022, όπου με μεθοδεύσεις και τα γνωστά πολιτικά του τερτίπια, ο κ. Μπουρνούς αποφασίζει (σ.σ. για λόγους που εκείνος γνωρίζει) να δώσει την έκταση αυτή στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ για να εγκαταστήσει το εργοτάξιό της, η οποία ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει αναλάβει το έργο της διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Η παραχώρηση αυτή :

  • ξεκίνησε με την παράνομη μέθοδο της απευθείας παραχώρησης, που έπειτα από παρέμβαση του Ανδρέα Βασιλόπουλου, αλλά και της Αντιπολίτευσης στο σύνολό της, κατέπεσε  
  • συνέχισε μ’ έναν προσχηματικό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος κρίθηκε άγονος και τελικά
  • συνέχισε με απευθείας ανάθεση μίσθωσης!

Να σημειώσουμε ότι υπήρξε αντίδραση από γονείς, μαθητές και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, καθώς θεωρούν ότι «τα ανταποδοτικά έργα που θα εκτελέσει η Εταιρεία, είναι η στάχτη στα μάτια όλων όσων δεν βλέπουν τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, που θα δημιουργηθούν με την εγκατάσταση ενός εργοταξίου – για 5+2 χρόνια – πλησίον των Σχολείων της Ραφήνας, με όλες τις οχλήσεις και τους κινδύνους αυτό συνεπάγεται, για τους μαθητές και το Περιβάλλον». Ο κ. Μπουρνούς με την προσφιλή σε αυτόν τακτική να παραποιεί τα γεγονότα και να ρίχνει «λάσπη» σε όποιον αντιδρά στα σχέδια του, παρουσίασε όλους αυτούς που αντιδρούν με την εγκατάσταση του εργοταξίου, ότι αντιδρούν στη διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και -άκουσον, άκουσον!- θέλουν να πλημμυρίσει η Ραφήνα σε περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων!

Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος κατέρριψε και αυτά τα πολιτικά ψεύδη, λέγοντας ότι δεν μπορεί μια Εταιρεία, όπως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, να αναλαμβάνει ένα έργο αξίας 85,69 εκ.ευρώ χωρίς να έχει προβλέψει τον χώρο εγκατάστασης του εργοταξίου της.

Η άποψη του Ανδρέα Βασιλόπουλου και ο «εφιάλτης» του Ευάγγελου Μπουρνούς

Επανερχόμενοι όμως, στο θέμα του Κοιμητηρίου, ο αγώνας του Ανδρέα Βασιλόπουλου είναι συνεχής, προκειμένου:

  • Ο χώρος που αγοράστηκε να λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Νόμο
  • Να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες στο Κοιμητήριο και να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκτός των προβλημάτων στο ήδη λειτουργούν Κοιμητήριο (ενδεικτικά αναφέρουμε την εικόνα που παρουσιάζει όταν βρέχει, αφού δεν υπάρχουν έστω δύο τρία λούκια και 5 – 6 σχάρες για να φεύγει το νερό της βροχής) στην επέκταση τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα:

  • Από την πρόσβαση (είσοδο – έξοδο) μεταξύ του Κοιμητηρίου και της επέκτασής του, ο επισκέπτης βγάζει αμέσως τα συμπεράσματά του (Εικόνα 1) 
  • Επίσης στην επέκταση (σ.σ. για την οποία μέχρι σήμερα ο Ανδρέας Βασιλόπουλος περιμένει από τον Ευάγγελο Μπουρνούς τη σχετική άδεια λειτουργίας) ο Δήμος στον ίδιο χώρο, μαζί με τους νεκρούς, πετάει μπάζα και αποθέτει ότι είναι άχρηστο μετά τις εξόδιες ακολουθίες (Εικόνες 2,3).
Εικόνα 1

Εικόνα 2

Εικόνα 3

Τέλος, ας θυμίσουμε ότι, επί δημαρχίας Μπουρνούς, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ραφήνας:

  • πετούσαν τα οστά από το οστεοφυλάκιο και μάλιστα έπειτα από καταγγελίες δημοτών επενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη (σ.σ. το ομολόγησε ο ίδιος ο Δήμαρχος σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, ρίχνοντας την ευθύνη στην τότε Αντιδήμαρχό του, Δήμητρα Τσεβά)
  • πωλούσαν τάφους με μη προβλεπόμενη διαδικασία (σ.σ. το ομολόγησε η κα Τσεβά όταν είχε ήδη αποχωρήσει από την Παράταξη Μπουρνούς)
  • ο… «σεβασμός» προς τους νεκρούς από τη διοίκηση Μπουρνούς, επιδεικνύεται με μπάζα, σκουπίδια κι εργοτάξια στον ίδιο χώρο με τους τάφους.

Η έλλειψη αξιοπρεπών συνθηκών για ταφές και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την εξασφάλιση κατάλληλων αδειών και τη νόμιμη διαχείριση συνολικά της κατάστασης, που προέκυψε έπειτα από μια «θολή» επέκταση, σε συνδυασμό με την παραχώρηση μιας δημοτικής έκτασης έπειτα από μεθοδεύσεις σε εργολάβους, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, είναι σημαντικό οι ψηφοφόροι να λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα παραπάνω και κυρίως τις συμπεριφορές των εμπλεκομένων, όσων δηλαδή, μιλούν με στοιχεία και ντοκουμέντα, όπως ο Ανδρέας Βασιλόπουλος και του κ. Μπουρνούς από την άλλη πλευρά, που ζει και κινείται μέσα στο πολιτικό ψέμα, ρίχνοντας λάσπη σε όσους τον καταγγέλλουν, βγάζοντας τ’ άπλυτα στη φόρα!

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069