Θα απαγορεύονται δημοσιεύσεις από ανώνυμα προφίλ

Κίνδυνος για όσους αποκαλύπτουν στοιχεία μέσω των social media – Θα χρειάζεται να δίνει όλα τα στοιχεία του ένας χρήστης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει νέα μέτρα εναντίον όσων αποκαλύπτουν διάφορα στοιχεία στο διαδίκτυο, καθώς θέλει να απαγορεύσει τις δημοσιεύσεις που γίνονται από ανώνυμα προφίλ, ή προφίλ που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και θα απαιτείται η ταυτοποίηση των στοιχείων του κατόχου για κάθε δημοσίευση. 

Ο σκοπός της πρότασης λέγεται ότι είναι να δυσκολέψει περισσότερο τα άτομα που θέλουν να εμπλακούν σε εγκληματικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Η πρόταση επικρίθηκε αμέσως.

Με τη νέα πρόταση σημαίνει ότι το όνομα, η διεύθυνση, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός τηλεφώνου πρέπει να είναι επαληθεύσιμα. Προς το παρόν, δεν διενεργείται έλεγχος κατά πόσον οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι σωστές.

Σκοπός είναι να αποτραπεί η διάδοση κακόβουλου κώδικα ή εγκληματικής δραστηριότητας στο Διαδίκτυο. Για να περάσει η πρόταση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει πρώτα να την υπερψηφίσει.

Ωστόσο, οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών ΜΚΟ και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν ότι απειλούν την ελευθερία της έκφρασης και αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολο για τους ακτιβιστές και τους καταγγέλλοντες να δημοσιεύσουν σημαντικές πληροφορίες καθώς κινδυνεύουν με αντίποινα εάν χρησιμοποιήσουν τα πραγματικά τους δεδομένα.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά που σφίγγει η «μέγγενη» στα social media. Την περασμένη άνοιξη αναγνωρίζοντας τον ρόλο του διαδικτύου στην προώθηση του φανατισμού και ιδίως των social media, η Ευρώπη ενέκρινε έναν νόμο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Ο κανονισμός ορίζει την απόσυρση μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο εντός μέγιστης περιόδου μίας ώρας. Αυτές οι «εντολές ανάληψης δράσης» πρέπει να προέρχονται από την «αρμόδια αρχή» κάθε χώρας της ΕΕ και μπορούν να απευθύνονται σε όλα τα κράτη μέλη.

ΠΗΓΗ: pronews.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069