Φοιτητικά σπίτια: «Φαρμάκι» τα ενοίκια – Που κυμαίνονται οι τιμές στις φοιτητουπόλεις της χώρας

Στην αναζήτηση χιλιάδες φοιτητές για εύρεση οικονομικής οικείας

Μετά την ανακοίνωση των φετινών βάσεων ξεκινάει ο δύσκολος αγώνας των εν δυνάμει φοιτητών και των γονέων τους για εύρεση οικίας στην περιοχή όπου θα σπουδάσουν.

Αναζητώντας φοιτητικό σπίτι σε νησί

Το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στα νησιά, όπως Κρήτη, Εύβοια, Μυτιλήνη κ.α., τα οποία εξαιτίας των μεγάλων τουριστικών ροών ανεβάζουν σημαντικά τις τιμές στα ακίνητα βραχύχρονης μίσθωσης. Ωστόσο σύμφωνα με μεσίτες, εκτιμάται μείωση του κόστους ώστε να υπάρχουν ακόμα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα. Ακόμα όμως και αν μειωθούν οι τιμές, είναι ιδιαίτερα αυξημένες τα τελευταία 5 χρόνια τόσο στην πώληση όσο και την ενοικίαση. Τι θα γίνει λοιπόν με τους μεγάλους αριθμούς φοιτητών, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει να ψάχνουν για σπίτι από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων;

Η κατάσταση στις μεγαλουπόλεις

Θα περίμενε κανείς στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι τιμές να κυμαίνονται σε καλύτερα επίπεδα. Όμως και εκεί τα οικονομικά φοιτητικά σπίτια θα είναι είτε μακριά από τις σχολές, είτε θα παρουσιάζουν προβλήματα εσωτερικά, όπως η παλαιότητα του διαμερίσματος, οι φθορές κ.α., όπως συνήθως παρατηρείται. Πολύ συχνά παρατηρούνται περιστατικά όπου οι ιδιοκτήτες να έχουν ζητήσει βαρύγδουπες προκαταβολές, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο πολλές μεσαίες οικογένειες.

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estate, Θεμιστοκλής Μπάκας μίλησε στον «Ελεύθερο Τύπο» και παρουσίασε τη ζήτηση στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Εξαιτίας της πανδημίας το 2020 είχε πέσει κατακόρυφα η ζήτηση ειδικότερα στην Πάτρα όπου εκατοντάδες πρωτοετείς κάθε χρόνο έψαχναν οικεία. Το 2021 η ζήτηση αυτή αυξήθηκε απότομα με αποτέλεσμα να ανέβουν αρκετά και οι τιμές της αγοράς καθώς επέστρεφαν στις φοιτητικές πόλεις όχι μόνοι οι νέοι φοιτητές αλλά και εκείνοι από δεύτερο έτος και μετά, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τα φοιτητικά σπίτια τους λόγω του κορονοϊού. Το ίδιο παρατηρήθηκε επίσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν να μείνουν σε φοιτητική εστία προκειμένου να μην πληρώσουν «χρυσάφι» τη διαμονή τους σε κάποιο διαμέρισμα.


Τιμές «φωτιά» στα ενοίκια στις πόλεις, την επαρχία και τα νησιά Ελεύθερος Τύπος

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069