Γ. Οικονόμου: Συνεχίζουμε χωρίς να έχουμε στον ορίζοντα την εφαρμογή του lockdown

Στη στρατηγική της κυβέρνησης για να μείνουν ανοιχτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση, να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες, αναφέρθηκε ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της ταυτόχρονης αντιμετώπιση των αλληλοεξαρτώμενων ζητημάτων που προκύπτουν.

Είπε κατηγορηματικά ότι δεν εξετάζεται η περίπτωση lockdown και πως επιχειρείται ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και συνεχής ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην προσθήκη από σήμερα στη μάχη κατά του κορονοϊού των μονοκλωνικών φαρμάκων, που όπως είπε θα χορηγούνται με τα πρωτόκολλα σε νοσοκομειακό περιβάλλον τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό.

Επεσήμανε ακόμη πως συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων και αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού στην κ. Φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητεί να αποτελεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση απαραίτητη προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών».

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός πρόκειται για πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών, ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη δρομολόγηση των διαδικασιών για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα.

Είπε: «Μείζονος αναπτυξιακής σημασίας είναι το γεγονός ότι εγκρίθηκαν ήδη από το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ τα τεύχη πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο διαγωνισμό για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον σιδηρόδρομο.

Τα έργα θα συνδέσουν με ταχύτητα και ασφάλεια μεγάλα λιμάνια της χώρας μας, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών, αναβαθμίζουμε την εμπορική και στρατηγική εμβέλεια των λιμανιών μας, διευκολύνουμε τη σύνδεση της χώρας μας με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύουμε το διεθνή της ρόλο.

Ο κ. Οικονόμου έκανε στη συνέχεια αναφορά στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 280 νέα οχήματα καθώς όπως είπε η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της εγκληματικότητας, την τόνωση της ασφάλειας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, έναντι ενδεχόμενης οργανωμένης απόπειρας παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Αναφερόμενος στις νέες επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε σπίτια 2 ακόμη υπουργών της κυβέρνησης, τόνισε ότι η καταδίκη μας είναι αυτονόητη αλλά προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε 6 Υπουργούς της Κυβέρνησης δεν έχουμε ακούσει ακόμα μια λέξη καταδίκης ή αποδοκιμασίας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ο κ. Οικονόμου έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στην Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση προωθεί σταθερά σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό λειτουργούν ήδη 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης.

-Λειτουργούν, επίσης, 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

-Λειτουργεί παράλληλα και η Γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, και είναι ενεργή 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο.

Σημειώνεται ακόμη ότι πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια».

Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, αλλά και βασικό στοιχείο του αξιακού μας κώδικα είναι να επιδιώκουμε μια κοινωνία ανοιχτή. Χωρίς προκαταλήψεις, αδικίες και διακρίσεις. Μια κοινωνία χωρίς ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία».

Συνεχίζουμε χωρίς να έχουμε στον ορίζοντα την εφαρμογή του lockdown

«Συνεχίζουμε χωρίς να έχουμε στον ορίζοντα την εφαρμογή του lockdown», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης αν εξετάζεται η επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας καθολικά και στους εξωτερικούς χώρους και απάντησε πως είναι συγκεκριμένο το πλαίσιο των μέτρων για τον τρόπο που κινούνται οι ανεμβολίαστοι και συγκεκριμένες οι συστάσεις για τη συμπεριφορά όλων των πολιτών εκεί που παρατηρείται συνωστισμός.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το lockdown είναι μονόδρομος γιατί διαφορετικά θα πεθαίνουν ασθενείς στα αυτοκίνητα ή θα γίνουμε Μπέργκαμο, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το εθνικό σύστημα υγείας θα καταρρεύσει».

«Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να εύχεται το lockdown χωρίς να το εισηγείται. Το εισηγείται; Έχει κάτι να προτείνει εκτός από το να μεταχειρίζεται αφορισμούς; Εκτός από το να προσθέτει κοινοτυπίες; Έχει να προτείνει λύσεις; Πέρα από αφορισμούς και ψέματα απαντά με τη συνταγή των προσλήψεων. Μα έχουν γίνει προσλήψεις στο σύστημα υγείας. Πχ στη Θεσσαλία που βρίσκεται σήμερα το 2019 οι γιατροί ήταν 1.516 και σήμερα 1.617. Οι νοσηλευτές το 2019 ήταν 3.406 και σήμερα 4.508 και οι ΜΕΘ το 2018 ήταν 46 και σήμερα 105. Ο κ. Τσίπρας μιλά συνεχώς για πράγματα χωρίς να προτείνει εφαρμόσιμα και συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς να φαίνεται ότι έχει ουσιαστική πρόταση ή πρόθεση να συνδράμει. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο αλλά σε περίοδο μάχης με την πανδημία», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σχετικά με την επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντε Λάιεν, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε ποιος είναι ο χρονικός προσδιορισμός της υποχρέωσης για την 3η δόση δεδομένου ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται να οριστεί στους 9 μήνες.

«Είναι αυτό που εφαρμόζουμε στη χώρα μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για τους συμπολίτες μας για να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση. Αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης το οποίο έχει και επιστημονική διάσταση και είμαστε βέβαιοι πως κάπως έτσι θα κινηθεί και η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής», απάντησε.

Για τα περί αναστολής των χειρουργείων σε ποσοστό 80%, απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια οδηγία της κυβέρνησης για κανένα ποσοστό. «Οι διοικήσεις όπου θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν πιεστικές καταστάσεις, θα διαχειρίζονται τα χειρουργεία που μπορούν να γίνουν αργότερα. Στην Αττική κανένα χειρουργείο δεν έχει αναβληθεί ενώ υπάρχει και η δυνατότητα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν και εκεί», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την κατάσταση στην Τουρκία και αν ανησυχεί την κυβέρνηση τυχόν εξωτερίκευση της κρίσης στη γειτονική χώρα.

«Η κυβέρνηση είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και σε εγρήγορση για να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα σε όλους τους τομείς. Παρακολουθούμε αυτά που γίνονται στην Τουρκία. Προφανώς πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη τη διάσταση απόπειρας εξωτερίκευσης της κρίσης. Δεν έχουμε συγκεκριμένα δείγματα ή σημάδια για να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε έτσι κι αλλιώς», απάντησε ενώ μετά από σχετική ερώτηση δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη συμφωνία της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για όσα είπε ο Ρώσος πρέσβης περί στρατιωτικών αντίμετρων λόγω της μετακίνησης αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες οι οποίες τηρούνται και εφαρμόζονται και είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η χώρα μας έχει και διμερείς σχέσεις με χώρες εκτός της συμμαχίας και πως το επίπεδο των σχέσεων μας με τη Ρωσία είναι πάρα πολύ καλό και θα επιβεβαιωθεί στις προσεχείς συναντήσεις.

Τέλος ρωτήθηκε για την εφαρμογή του νόμου που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες παντού στον κόσμο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον μόνιμο τόπο διαμονής τους και απάντησε πως «ό,τι προβλέπεται από τους νόμους θα γίνει ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν».

Ν. Αρμένης

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069