Γ. Πατούλης: Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών με στόχο την ανάπτυξη

Στις δράσεις και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών με στόχο την ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Πειραιά με θέμα την ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας.

Γ. Πατούλης: «Αυξημένος κατά 54% ο προϋπολογισμός του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.  Θα ξεπεράσει το 1,6 Δις Ευρώ. Σημαντική η στήριξη και της περιοχής του Πειραιά. Πάνω από  80 εκ. ευρώ η χρηματοδότηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για την περιοχή»

Στη δημιουργική συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Πειραιά και τους  παραγωγικούς φορείς της περιοχής προκειμένου οι πόροι της Περιφέρειας και του ΕΣΠΑ να συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία και στη στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ημερίδα που οργανώθηκε χθες το βράδυ από τον Δήμο Πειραιά και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου.

Ο Γ. Πατούλης έκανε ειδική αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ και επισήμανε ότι θα είναι αυξημένος κατά 54% ο προϋπολογισμός του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει το 1,6 Δις Ευρώ. Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε επιπλέον ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και οι Δήμοι της περιοχής χρηματοδοτούνται με ποσό που ξεπερνά τα  80 εκ. ευρώ για την υλοποίηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ).  Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Γ. Μώραλη, με πρωτοβουλία του οποίου οργανώθηκε η ημερίδα, τον ευχαρίστησε για τη στενή συνεργασία καθώς και για το γεγονός ότι ο δήμος του προχωρεί με σταθερά βήματα στην ωρίμανση έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου την οποία ευχαρίστησε για το σημαντικό έργο που υλοποιεί στην περιοχή καθώς και για τη δημιουργική συνεργασία που έχει με τους δήμους και τους παραγωγικούς φορείς του Πειραιά.   

Η ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του  Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, ακολούθησε η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και χαιρετισμός της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς, Σταυρούλας Αντωνάκου. Στη σημασία της ανάπτυξης δράσεων στήριξης επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος επικεντρώθηκε στην ομιλία του στη Γαλάζια Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονομία. Στη δυνατότητα σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την καινοτομία αναφέρθηκε ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Άγγελος Κότιος. Στην ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε, παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής της ΝΔ Γ. Μελάς,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αττικής Γ. Βλάχος, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Παπαγεωργίου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ε. Μπαρμπαγιάννη, οι Δήμαρχοι Νίκαιας και Αγ. Ι. Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης καιΜοσχάτου – Ταύρου, Α. Ευθυμίου. Πραγματοποίησαν τοποθετήσεις εκπρόσωποι και των παραγωγικών φορέων. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος  ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, Πρόεδρος ΒΕΠ, Γ. Παπαμανώλης-Ντόζας, Πρόεδρος ΕΕΠ, Γ. Βουτσινάς, Πρόεδρος ΝΕΠ, Γ. Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος, ΕΜΠ Θ. Καπράλος, Πρόεδρος ΣΒΑΠ, Δ. Μαθιός, ΒΠΣ, Ι. Πολυχρονόπουλος, κ.α. Την εκδήλωση συντόνισε  ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δ. Καρύδης

Οι πρωτοβουλίες στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών από την Περιφέρεια Αττικής 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανέφερε ότι μέσω του ΠΕΠ της περιφέρειας Αττικής στηρίζονται χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί είτε από φυσικές καταστροφές είτε από την πανδημία. Ως ενδεικτικό παράδειγμα παρουσίασε τη χρηματοδότηση με 250 εκ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, περίπου 10.000  Μικρών και Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγείσες από τον Covid 19. Ο Γ. Πατούλης χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα και τη συμπληρωματική δράση του Δήμου Πειραιά για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19. Όπως τόνισε είναι μια «ιδιαίτερα πετυχημένη πρωτοβουλία του Δήμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid19 στα γεωγραφικά όρια του Πειραιά και έρχεται  συμπληρωματικά στη χρηματοδότηση που δόθηκε από τη διαχειριστική αρχής της Περιφέρειας Αττικής».

Χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων

Πάνω από 80 εκ. ευρώ η χρηματοδότηση για την περιοχή του Πειραιά

Ως ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης και τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων σε δήμους και ομάδες δήμων της Περιφέρειας μας, με ένα συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 250 εκ. €. Ειδικά για την περιοχή του Πειραιά, πρέπει να τονίσουμε ότι το σχέδιο υλοποίησης της ΟΧΕ που εγκρίθηκε από τη διαχειριστική μας αρχή, ξεπερνάει τα 80 εκ. €, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την πλήρη ενεργοποίηση της εκχώρησης, τα οποία αντικατοπτρίζονται στα ποσοστά ενταγμένων έργων και νομικών δεσμεύσεων του Δήμου Πειραιά.

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη νέα προγραμματική περίοδο τονίζοντας ότι το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές του νέου έτους, περιλαμβάνει μια πληθώρα παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα και θα έχει  προϋπολογισμό αυξημένο κατά 54% . Ειδικότερα  ο προϋπολογισμός του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 θα ξεπεράσει 1,6 Δις Ευρώ. Μεταξύ άλλων οι βασικοί άξονες χρηματοδότησης θα είναι:

  • 200 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
  • 350 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
  • 150 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
  • 600 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
  • 300 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του σημείωσε ότι «ο τρόπος υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετεί το συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας,  με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα».

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069