Γ. Πατούλης: «Ως Περιφέρεια έχουμε ενισχύσει τoν Δυτικό Τομέα της Αθήνας, με περισσότερα από 130 εκ. ευρώ για έργα ανάπτυξης

Θα συνεχίσουμε τη δρομολόγηση σημαντικών υποδομών προς όφελος της ευημερίας των πολιτών

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην Ημερίδα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) με θέμα «Ανθεκτική Δυτική Αθήνα 2030» στο Δημαρχείο Περιστερίου

Τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να συνεχίσει να επενδύσει σε δράσεις και υποδομές με αναπτυξιακό πρόσημο για το σύνολο της Δυτικής Αττικής, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την ημερίδα του ΑΣΔΑ με τίτλο «Ανθεκτική Δυτική Αθήνα 2030», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Περιστερίου.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Περιστερίου και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας Α. Παχατουρίδης, ο οποίος ανέπτυξε το όραμα του Συνδέσμου για τα επόμενα χρόνια με στόχο την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του ΑΣΔΑ και Δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος του Συνδέσμου Γ. Γκίκας, ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, ο Δήμαρχος Πετρούπολης Σ. Βλάχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Α. Λεωτσάκος, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ι. Φίρμπας, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης και αφού υπογράμμισε πως τα κονδύλια μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, αποτελούν διαχρονικά ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Περιφέρειας Αττικής, κυρίως σε περιόδους κρίσης, όπου η στήριξη των πολιτών με πόρους από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 ήταν πολύτιμη, εστίασε στη χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ, Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων σε Δήμους και ομάδες Δήμων της Περιφέρειας , με ένα συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 250 εκ. €.

Σε ότι αφορά την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, υπογράμμισε πως «η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής έχει εκχωρήσει στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο της Δυτικής Αθήνας τη διαχείριση 58εκ. ΕΥΡΩ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και τα αυξημένα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα των Δήμων της περιοχής και να ενισχυθεί παράλληλα η αποκατάσταση της ισόρροπης ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αττικής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της Περιφερειακής Μητροπολιτικότητας και την επανατοποθέτηση της Αττικής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μητροπόλεων».

«Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στη Δυτική Αθήνα έχει σαν στόχο την αστική και περιβαλλοντική αναζωογόνηση και την προσέλκυση «νέων» και «νεοφυών» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, με αξιοποίηση της κομβικής της θέσης και του ανθρώπινου δυναμικού της» τόνισε και πρόσθεσε πως ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος της Δυτικής Αθήνας μέσω της εκχώρησης από το ΠΕΠ Αττικής καταφέρνει να αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια για Δράσεις Αστικής Αναζωογόνησης, Έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας στους δημόσιους χώρους, Παρεμβάσεις για την πολιτική προστασία, Έργα Αναβάθμισης Υποδομών και Υπηρεσιών Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Πρόνοιας, αλλά και Δράσεις για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, την Ενεργειακή Αναβάθμιση, την Κοινωνικοποίηση και την Ένταξη περιθωριοποιημένων ομάδων καθώς και την αντιμετώπιση της φτώχειας και των διακρίσεων.

«Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Αθήνα, μέσω της ΟΧΕ, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί πράξεις των οποίων ο προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 60εκ. σε Δημόσια Δαπάνη, ενώ, απευθείας από το ΠΕΠ Αττικής, υλοποιούνται στους δήμους του δυτικού τομέα, έργα ύψους 70 εκ. €, διαμορφώνοντας έτσι το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος της Περιφέρειας που κατευθύνεται στη δυτική Αθήνα, σε περισσότερα από 130 εκ. €» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, το οποίο, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει μια πληθώρα παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, για την προσεχή 5ετία. Ειδικότερα, τόνισε, «το ΠΕΠ Αττικής θα έχει έναν προϋπολογισμό αυξημένο κατά 54% σε όρους δημόσιας δαπάνης, σε σύγκριση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 θα ξεπεράσει 1,6 Δις Ευρώ, ενώ οι βασικοί άξονες χρηματοδότησης θα είναι:

  • 200 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
  • 350 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
  • 150 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
  • 600 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
  • 300 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων


«Χωρίς χρονοτριβές και με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε κλείνοντας.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069