Γεωστρατηγική ανάλυση και ανοιχτή συζήτηση στον Μαραθώνα

Μία εκδήλωση διαφορετική από τις περισσότερες που γνωρίζουμε, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/6 στο Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου.

Γράφει η Βιργινία Μάρκου

Πρόκειται για την ομιλία του διακεκριμένου καθηγητού Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Δημήτρη Καιρίδη, ενώ η διαφορετικότητα την οποία εντοπίσαμε, έγκειτο στο γεγονός ότι οι πολίτες προσήλθαν προκειμένου να ενημερωθούν -όσο το δυνατόν- για τι μέλλει γενέσθαι με τον πόλεμο και το Ουκρανικό ζήτημα (σ.σ. Δεν ήρθαν να διασκεδάσουν, να ξεσκάσουν ή απλά ν’ ανταποκριθούν σ’ ένα κάλεσμα και μία ακόμα κοινωνική/πολιτική υποχρέωση).

Το ενδιαφέρον μάλιστα και η αγωνία ήταν τόσο έκδηλα στα πρόσωπα των παραβρισκόμενων, ώστε ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κυπαρίσσης ως συντονιστής της εκδήλωσης, έσπευσε εξ αρχής να βάλει τα πράγματα στη θέσης τους, ότι ναι μεν θα φεύγαμε σοφότεροι πλην όμως «ο κ. Καιρίδης δεν είναι σε καμία περίπτωση μελλοντολόγος – μέντιουμ και ούτε φυσικά διαθέτει μαγική σφαίρα!».

Ο κ. Καθηγητής προσέγγισε το ζήτημα του πολέμου αρχικά, εστιάζοντας στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον παγκόσμιο χάρτη, αναφορικά με τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Τουρκία) και πώς εκείνες συμπεριφέρονται και αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις, υπενθυμίζοντας μία αναμφισβήτητη αλήθεια: «φιλίες μεταξύ των Κρατών δεν υπάρχουν, κανένας δεν μπορεί να στηρίζεται σε κανένας και οι σχέσεις/διακρατικές συμμαχίες θυμίζουν κινούμενη άμμο, απόλυτα συγκυριακές και ανάλογα με το συμφέρον ενός εκάστου Κράτους».

Αποφεύγοντας στη συνέχεια, τις όποιες παρακινδυνευμένες προβλέψεις για τα μελλούμενα, επιχείρησε να προβεί σε κάποια συμπεράσματα, κρίνοντας τόσο ιστορικά στον τρόπο που κινούνται οι χώρες σε ανάλογες περιπτώσεις όσο και σε συνάρτηση με τα τρέχοντα και τις αλλαγές που παρατηρούνται σε σχέση με το παρελθόν, στη δυναμική και την ισχύ (οικονομική, πολιτική, στρατιωτική) κάθε περιοχής, αλλά και τις βλέψεις και στρατηγικές που επιλέγει ν’ ακολουθήσει.

Συμπερασματικά λοιπόν, ανέφερε ότι η Τουρκία, παρόλο που κάποιοι έχουν την εντύπωση πως είναι βασικός παίχτης με έξυπνους ελιγμούς, που αποφεύγει να κάνει εχθρούς και τα έχει με όλους καλά, ουσιαστικά δεν έχει καμία στρατηγική και αποδυναμώνεται συνεχώς, σε όλα τα επίπεδα και ως εκ τούτου οι λεονταρισμοί εναντίον μας θα παραμείνουν για μία ακόμη φορά, κούφιες απειλές, υπό την προϋπόθεση ότι ως Έλληνες θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί κι ενωμένοι, διατηρώντας πάση θυσία, μία σταθερή πορεία.

Ο κ. Καιρίδης προέβλεψε ότι ο πόλεμος δεν θα λήξει γρήγορα, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται στην Ευρώπη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι η ακρίβεια των βασικών αγαθών και όχι η έλλειψή τους και η πείνα ή ένας γενικευμένος πόλεμος.

Βεβαίως, εκτός από την ιδιότητα του Καθηγητού ο Δημήτρης Καιρίδης είναι και Βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, οπότε και υπεραμύνθηκε στην ομιλία του, των αποφάσεων της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καυτηριάζοντας αντιπολιτευτικές Παρατάξεις και πολιτικούς αντιπάλους για τη στάση τους.

Με το πέρας της εκδήλωσης, η γενική εντύπωση ήταν ότι ακούστηκαν παράμετροι της δύσκολης κι επικίνδυνης επικαιρότητας, τις οποίες είναι δύσκολο ν’ αντιλαμβανόμαστε και να συσχετίζουμε με τα γεγονότα, ως απλοί πολίτες και μη γνώστες γεωστρατηγικής, πόσο μάλλον, ν’ αναλύουμε στις καφενειακές συζητήσεις, προσπαθώντας να καταλήξουμε κάπου… το μόνο σίγουρο -είτε συμφωνούσε κάποιος είτε όχι με όλα όσα είπε ο κ. Καιρίδης- είναι ότι μας έδωσε πολύ τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Ευελπιστούμε και σε άλλες, τέτοιου επιπέδου, εκδηλώσεις από τον Δήμο Μαραθώνα και το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.

Υ.Γ. Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφέρουμε τους «αφανείς ήρωες» χορηγούς/εθελοντές, δίχως την έμπρακτη υποστήριξη των οποίων δεν θα υλοποιείτο η οποιαδήποτε εκδήλωση. Στην προκειμένη περίπτωση, οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τον κ. Κωνσταντίνο Νησιώτη ιδιοκτήτη της επιχείρησης Marathon Village και τον κ. Δημήτρη Θεοδωρακόπουλο για την ευγενική προσφορά τους.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069