Γίνονται ανεμβολίαστοι 5 εκατ. εμβολιασμένοι Έλληνες: Το ECDC ανοίγει το δρόμο για υποχρεωτική τρίτη δόση για όλους

Ανοίγει ο δρόμος για υποχρεωτική τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες πολίτες, καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, επικαλούμενο νέα στοιχεία από το Ισραήλ, αναθεωρεί τη σύσταση για τις αναμνηστικές δόσεις. 

«Το ενδεχόμενο χρήσης αναμνηστικών δόσεων θα πρέπει να εξεταστεί για όλα τα ενήλικα άτομα με προτεραιότητα στους άνω των 40» δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του ECDC Άντρια Άμον.

Η χορήγηση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, επισήμανε.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα όσοι εμβολιάστηκαν μέχρι τον Ιούνιο (περίπου) θα πρέπει να κάνουν και τρίτη δόση, ενώ για όσοι έκαναν το σκεύασμα της Johnson & Johnson θα πρέπει να κάνουν δεύτερη δόση μετά από δύο μήνες. 

Αν δούμε τους αριθμούς οι περισσότεροι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έγιναν μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ενώ με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες περίπου 5 εκατομμύρια Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση θα χάσουν τα «προνόμια» του εμβολιασμένου. 

Να σημειώσουμε ότι στις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει τον Σεπτέμβριο μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το ECDC ανέφερε πως δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό.

Πρότεινε όμως τη χορήγησή τους σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας.

«Δεδομένα που γίνονται διαθέσιμα στο Ισραήλ και τη Βρετανία, δείχνουν σημαντική αύξηση των επιπέδων προστασίας έναντι της λοίμωξης και της σοβαρής νόσου μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα» λέει τώρα το ECDC σε έκθεση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Καταλήγοντας, τονίζει: «Διαθέτουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και έως ότου εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο μέρος του επιλέξιμου πληθυσμού, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να συνεχίσουν να παραμένουν μέρος της καθημερινότητάς μας».

Η Ελλάδα και πολλές ακόμα χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, ωστόσο κάθε χώρα διαφέρει ως προς τα κριτήρια και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στον αρχικό εμβολιασμό και τις ενισχυτικές δόσεις.

Στις ΗΠΑ, αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται προς το παρόν μόνο στους 65 και άνω, καθώς και σε ευάλωτες ομάδες όπως το υγειονομικό προσωπικό.

ΠΗΓΗ: pronews.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069