Η Αϊτή θέλει οι ΗΠΑ και ο Καναδάς να ηγηθούν δύναμης ταχείας επέμβασης

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη συγκρότηση δύναμης κρούσης για να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες που λυμαίνονται την Αϊτή και προκαλούν ανθρωπιστική κρίση, επιβάλλοντας αποκλεισμό σε τερματικό σταθμό καυσίμων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρεσβευτής της χώρας της Καραϊβικής στην Ουάσινγκτον.

Προχθές Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εισηγήθηκε να σχηματιστεί «δύναμη ταχείας αντίδρασης» για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τις πάνοπλες συμμορίες, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί πως η δύναμη αυτή πρέπει να σχηματιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Ως αυτό το στάδιο, καμία χώρα δεν έχει προσφερθεί να αναπτύξει προσωπικό στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

«Θα θέλαμε να δούμε γείτονές μας όπως οι ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, να αναλάβουν την ηγεσία και να κινηθούν με ταχύτητα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τηλεφωνικά ο αϊτινός πρεσβευτής Μποξί Εντμόντ.

«Πάνω από το κεφάλι του πρωθυπουργού κρέμεται αληθινά μεγάλη απειλή. Αν δεν γίνει κάτι το ταχύτερο, υπάρχει κίνδυνος να δολοφονηθεί κι άλλος αρχηγός του κράτους στην Αϊτή», πρόσθεσε ο κ. Εντμόντ, αναφερόμενος στην εκτέλεση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων πέρυσι.

Ο αϊτινός πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί ζήτησε την περασμένη εβδομάδα η διεθνής κοινότητα να στείλει «ένοπλη δύναμη ειδικού σκοπού» στη χώρα του, για να παταχθεί η δράση των συμμοριών που έχουν αποκλείσει τερματικό σταθμό καυσίμων στο Βαρό από τον περασμένο μήνα.

Οι σποραδικές λεηλασίες και οι μάχες μεταξύ συμμοριών ή μεταξύ κακοποιών και αστυνομικών είναι ολοένα πιο συχνές στην Αϊτή τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που η δραστηριότητα έχει παραλύσει εξαιτίας των ελλείψεων βασικών ειδών, πάνω απ’ όλα καυσίμων, και νοσοκομεία έχουν κλείσει καθώς επανεμφανίστηκε η απειλή της χολέρας.

Εξάλλου, γίνονται διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Αϊτής με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του κ. Ανρί. Την Κυριακή, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στην αμερικανική πρωτεύουσα, μπροστά στον Λευκό Οίκο, αξιώνοντας η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να σταματήσει να υποστηρίζει τον πρωθυπουργό της Αϊτής.

Το Σάββατο, η Ουάσινγκτον έκανε γνωστό πως εξετάζει το αίτημα της Αϊτής να της προσφερθεί υποστήριξη.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά διαβεβαίωσε πως 19 κράτη μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) δεσμεύονται να βοηθήσουν την Αϊτή να «ξεπεράσει τις περίπλοκες προκλήσεις ως προς την ασφάλεια που αντιμετωπίζει» η χώρα.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069