Η μεγάλη μάχη της εθνικής με την Ολλανδία

Με όπλο την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση, που της χάρισαν οι καλές εμφανίσεις στην Α΄ φάση και η κατάληψη της πρώτης θέσης στον Δ΄ όμιλο, η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών δίνει (28/6, 20:30) το κρισιμότερο παιχνίδι της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, αντιμετωπίζοντας στον προημιτελικό την Ολλανδία. Μία νίκη θα βάλει την ελληνική ομάδα στην τετράδα και στο… χορό των μεταλλίων, για πρώτη φορά μετά τον παγκόσμιο τίτλο του 2011, ενώ σε περίπτωση ήττας το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αρκεστεί -για πέμπτη διαδοχική διοργάνωση- στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8.

Η αναμέτρηση με την Ολλανδία, στον πάγκο της οποίας βρίσκεται ως πρώτος προπονητής πλέον ο Ευάγγελος Δουδέσης (διαδέχθηκε μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο τον Άρνο Χάβενγκα, του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών βοηθός), αποτελεί παράλληλα και μία ευκαιρία για την εθνική, να πάρει μία άτυπη ρεβάνς για δύο από τις πιο οδυνηρές ήττες των τελευταίων χρόνων: εκείνη στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2018, στη Βαρκελώνη (6-4) και -κυρίως- εκείνη στο περσινό προ-Ολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης (7-4), που έστειλε τις “οράνιε” στο Τόκιο και άφησε ξανά εκτός… νυμφώνος την ελληνική ομάδα.

Όπως οι περισσότερες ομάδες, η Ολλανδία προχώρησε σε μερική ανανέωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά διατηρεί έναν πολύ δυνατό κορμό με τις Φαν ντερ Σλουτ, Κούλχαας, Σλίκινγκ, Σέβενιχ, Φαν ντε Κράατς, στις οποίες προστέθηκαν πολύ αξιόλογες νεαρές παίκτριες, όπως η 18χρονη Μουλχάουτσεν, που είναι και η πρώτη σκόρερ της ομάδας ως τώρα με 13 τέρματα. Στα αξιοσημείωτα και η επιστροφή της πολύ καλής τερματοφύλακα Λάουρα Ααρτς, μετά από απουσία τριών ετών. Να αναφερθεί, επίσης, ότι ο Δουδέσης υποχρεώθηκε μετά τα δύο πρώτα ματς να προχωρήσει σε μία αλλαγή στη 13άδα, με τη Ρόγκε που είχε δηλωθεί ως αναπληρωματική να παίρνει τη θέση της Φούρφελτ.

Η ως τώρα πορεία της Ολλανδίας στη διοργάνωση ήταν η… προβλεπόμενη. Μετέχοντας στον όμιλο του Ντέμπρετσεν, η ομάδα του Ευάγγελου Δουδέση πέτυχε δύο πολύ εύκολες νίκες επί της Αργεντινής (29-6) και της Νότιας Αφρικής (22-1), ενώ έχασε αναμενόμενα από τις πανίσχυρες ΗΠΑ (11-7). Στον χιαστί αγώνα της Β΄ φάσης δυσκολεύτηκε απέναντι στον αξιόμαχο Καναδά, αλλά τελικά επικράτησε 10-8 και έκλεισε… ραντεβού με την εθνική.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί επτά φορές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, με τη “γαλανόλευκη” να έχει ελαφρύ προβάδισμα, με τέσσερις νίκες έναντι τριών. Η τελευταία επιτυχία της ελληνικής ομάδας, όμως, ήταν το 2011 στη Σανγκάη, κατά σύμπτωση πάλι στον προημιτελικό (12-10), στο ματς που άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου. Έκτοτε, η εθνική έχασε δύο φορές από την Ολλανδία, το 2015 στο Καζάν (10-9), όταν οι “οράνιε” έφτασαν ως το ασημένιο μετάλλιο, και το 2019 στη Γκουανγκζού (11-9, σε αγώνα κατάταξης). Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση ήταν τον περασμένο Μάρτιο στο Ρότερνταμ, στο πλαίσιο των προκριματικών του World League, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 13-7, παίζοντας όμως με πολλές ελλείψεις.

Το πρόγραμμα των προημιτελικών στη Βουδαπέστη:

14:00 Ιταλία-Γαλλία
17:00 ΗΠΑ-Ισπανία
20:30 Ελλάδα-Ολλανδία
22:00 Αυστραλία-Ουγγαρία

Στα ημιτελικά, το ζευγάρι της εθνικής διασταυρώνεται με το Αυστραλία-Ουγγαρία.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069