Η Περιφέρεια Αττικής σέβεται τα δικαιώματα των κωφών συμπολιτών της – Ψευδής η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος

Προκαλούν ερωτηματικά και προβληματισμό οι αναφορές της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την εκδήλωση που αφορούσε στον απολογισμό του Έργου της Περιφέρειας Αττικής, στο Ζάππειο Μέγαρο και στο γεγονός ότι οι διερμηνείς νοηματικής γλώσσας δεν ήταν σε εμφανές σημείο.

Πρόκειται για ψευδείς αιτιάσεις καθώς η διερμηνεία στη νοηματική πραγματοποιούνταν όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και μεταδιδόταν, όχι μόνο μέσω του live streaming, αλλά και σε οθόνες που ήταν τοποθετημένες μέσα στο χώρο της εκδήλωσης.

Η Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης διαχρονικά δίνει βαρύτητα σε ζητήματα που αφορούν στους συνανθρώπους μας με αναπηρία και ειδικά προβλήματα. Μεταξύ άλλων χρηματοδοτείται πρόγραμμα 16 εκατ. ευρώ για ειδικές διαβάσεις με φωτεινές ενδείξεις για κωφούς, αθλητικοί αγώνες και κτιριακές υποδομές, ενώ έχουν μπει ειδικές προϋποθέσεις για έργα που αφορούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας.

Μέσα από αυτά τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα και τις δράσεις η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει καθημερινά τον αγώνα που δίνουν προκειμένου να έχουν μια ισότιμη θέση στην κοινωνία. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης έχει τιμηθεί για τις παρεμβάσεις του στην Περιφέρεια Αττικής σχετικά με τα ΑΜΕΑ.

Ενδεικτικά παραδείγματα των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής είναι τα παρακάτω:

  • Δημιουργία ειδικής ψηφιακής υπηρεσίας όπου καταγράφονται και εξετάζονται ζητήματα προσβασιμότητας ΑμεΑ και δρομολογούνται παρεμβάσεις.
  • Διαχρονική στήριξη με επιχορηγήσεις και αιγίδα δράσεων κωφών, όπως για παράδειγμα το «Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών και Βαρήκοων» στο ΟΑΚΑ.
  • Δημοπράτηση έργου προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ από συγχρηματοδοτούμενους πόρους με το οποίο θα κατασκευαστούν 400 πρότυπες διαβάσεις πεζών σε επιλεγμένα σημεία των κυριότερων λεωφόρων της Αττικής (Κηφισιάς, Μεσογείων, κ.α.). Στόχος της κατασκευής των διαβάσεων αυτών είναι και η ενίσχυση της ασφάλειας των ατόμων με προβλήματα ακοής μέσω οπτικής σήμανσης της διάβασης με ειδικό φωτισμό εντός του οδοστρώματος και πιο συγκεκριμένα της διαγράμμισης της διαβάσεως πεζών.
  • Παροχή υποστηρικτικού υλικού, (εκτυπωτές, χαρτική ύλη κ.α.), στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων στην Αργυρούπολη.
  • Προτεραιότητα σε χρηματοδοτήσεις προτάσεων των Δήμων που διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ στις γειτονιές της Αττικής.
  • Εφαρμογή ειδικού προγράμματος βελτίωσης της ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οδηγών
  • Έχει τεθεί ως προϋπόθεση σε έργα αναπλάσεων, ανακατασκευής δρόμων, πεζοδρομίων καθώς και παρεμβάσεων ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων να προβλέπουν ασφαλείς διαδρόμους κίνησης και ράμπες πρόσβασης ΑμεΑ,
  • Έμπρακτη στήριξη της υλοποίησης του εμβληματικού έργου της κατασκευής του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας-Πικερμίου, μια υπερσύγχρονη ενιαία αθλητική υποδομή για ΑμεΑ.
  • Αξιοποίηση ευρωπαϊκών και ιδίων πόρων για τη διαβίωση, τη φροντίδα, την υγεία και την ψυχαγωγία των ΑμεΑ, ενισχύοντας σχεδόν με 10 εκατομμύρια ευρώ 21 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στην Αττική.
  • Ένταξη στο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας της ανέγερσης κτιρίου ολοκληρωμένης φροντίδας ΑμεΑ στα Βριλήσσια που θα στεγάσει, εκτός των άλλων, δύο ΣΥΔ και τον πρώτο στην Αττική Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό ΑμεΑ.
  • Χρηματοδότηση στοχευμένων δράσεων ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και διαρκούς υποστήριξης μαθητών με αναπηρία για τα σχολικά έτη 2021 – 2023, ύψους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι τουλάχιστον άδικο μια διοίκηση που δίνει καθημερινά αγώνα για την ισότιμη συμμέτοχή των πολιτών στην κοινωνία, να κατηγορείται ψευδώς ότι δεν είχε μεριμνήσει για την ύπαρξη διερμηνείας στην νοηματική γλώσσα.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069