Ιράν: Δραματικές εξελίξεις – Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαμηνύουν πως αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση.

Ο ιρανικός στρατός διεμήνυσε ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να διασφαλίσει την ασφάλεια, στην πιο σκληρή προειδοποίηση μέχρι στιγμής απέναντι στους διαδηλωτές σε εθνικό επίπεδο

Οι Ιρανοί έχουν οργανώσει διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο για την υπόθεση της Μάχσα Αμίνι, 22 ετών, η οποία πέθανε την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύλληψή του από την «αστυνομία ηθών» επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία».

Ο στρατός είπε ότι «αυτές οι απελπισμένες ενέργειες αποτελούν μέρος της κακής στρατηγικής του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος».

«Θα αντιμετωπίσει τις διάφορες συνωμοσίες των εχθρών προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη για τους ανθρώπους που δέχονται άδικες επιθέσεις», ανέφερε.

Περισσότερες διαδηλώσεις καθώς και φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή (23/9). Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τις πορείες υπέρ της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν μετά την προσευχή της Παρασκευής ως «βρυχηθμό» του λαϊκού ζήλου ενάντια στους ταραχοποιούς”.

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν φοβάται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Reuters ανέφερε ότι 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν την εποχή εκείνη.

Στο νέο γύρο διαδηλώσεων, το οργισμένο πλήθος στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις πυρπολεί αστυνομικά τμήματα και οχήματα, καθώς η οργή για τον θάνατο της Αμίνι δεν εμφανίζεται να υποχωρεό, με αναφορές για τις δυνάμεις ασφαλείας να δέχονται επίθεση. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη σύλληψη 280 ταραχοποιών την Πέμπτη.

Ο θάνατος της Aμίνιέχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν -συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών κωδίκων ενδυμασίας για τις γυναίκες- και μιας οικονομίας που παρασύρεται από κυρώσεις.


Οι κληρικοί άρχοντες του Ιράν φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069