Καιρός: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν τις επόμενες ώρες από τον «Διομήδη»

0

Εκκενώθηκαν  χωριά, αποκλεισμένοι κάτοικοι επί τρεις ημέρες στο Κάτω Βέρμιο Ημαθίας  – Ποιες περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα – Κινείται νότια η κακοκαιρία – Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Κρήτης, του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου

Σημαντικά προβλήματα κατά τόπους συνεχίζει να προκαλεί η κακοκαιρία «Διομήδης» που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Σφοδρές βροχοπτώσεις, χιόνια, ισχυροί άνεμοι και παγετός είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πρώτης ισχυρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από το νέο έτος, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και οι Περιφέρειες, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται κλιμάκωση των φαινομένων.

Τα σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τα χιόνια και τους ισχυρούς ανέμους συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα. 

Στην Αττική έκλεισε νωρίτερα η Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, χωρίς ρεύμα έχουν μείνει ορεινά χωριά στην Ελασσόνα, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί και η Κάλυμνος.

Τα πιο πολλά προβλήματα εντοπίζονται σε Μακεδονία και Θεσσαλία ενώ και στη βόρεια Εύβοια στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο δρόμος που οδηγεί από το Προκόπι προς το Μαντούδι. Εκατοντάδες κλήσεις για κοπές δέντρων, άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς δέχθηκε η Πυροσβεστική.

Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον Δήμο Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη.

Την ίδια ώρα, Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες σε ορεινές περιοχές του Δήμου Σικυωνίων Κορινθίας, σε Στυμφαλία και Φενεό.

Στο Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος. Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν η Αρναία, το Παλαιοχώρι, η Ολυμπιάδα, η Βαρβάρα κι άλλοι οικισμοί του δήμου, ενώ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δέκα κάτοικοι στο χωριό Σέλι, στην Ημαθία, οι οποίοι λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδη» είναι αποκλεισμένοι και χωρίς ρεύμα στα σπίτια τους εδώ και τρεις μέρες, σύμφωνα με το τοπικό μέσο thesstoday.gr.

Υπενθυμίζεται ότι δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο έως και εννέα μποφόρ.

Για μία σοβαρή κακοκαιρία και μία δύσκολη νύχτα που πέρασε έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Κινείτα νότια ο Διομήδης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το έντονο «κύμα» κακοκαιρίας αναμένεται τις επόμενες ώρες να κινηθεί νοτιότερα και  θα κατευθυνεί προς το ανατολικό, νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, όπως γνωστοποίησε σήμερα το πρωί, μιλώντας στο protothema, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, με τον ίδιο να ενημερώνει για πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια τμήματα της Αττικής (από υψόμετρο  300 μέτρων και άνω) τα μεσάνυχτα.

Η κακοκαιρία «Διομήδης», η οποία σήμερα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, επηρεάζει για τρίτη ημέρα τη χώρα μας, αναμένεται σταδιακά να υποχωρήσει, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τόπους και οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Πού συνεχίζονται τα προβλήματα μέχρι και αυτή την ώρα: Απαγορευτικό απόπλου, κλειστά σχολεία, κατολισθήσεις, χωριά χωρίς ρεύμα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αισθητή είναι από χθες η παρουσία της κακοκαιρίας «Διομήδης».

Καταστροφικό το πέρασμα του «Διομήδη», πλήττει σημαντικά  τη Θεσσαλία

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Διομήδης» στη Θεσσαλία και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας όπου φούσκωσαν ποταμοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να καταγραφούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στην παραλία της Λάρισας η παραλία βγήκε στη στεριά ενώ αρκετές περιοχές αποκλείστηκαν από το χιόνι ή από τις κατολισθήσεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή Κοσκινά της Καρδίτσας, έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη, και απείλησε τους οικισμούς Κοσκινά και Ψαθοχώρι. Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε Ελασσόνα, περιοχές της Λάρισας, Τέμπη, καθώς και στον Βόλο, αλλά και σε περιοχές της Χαλκιδικής. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες. Από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδη» δοκιμάζεται και η πυρόπληκτη Εύβοια με προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει ανθρώπους από αυτοκίνητα, ενώ συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Στα Φάρσαλα, χείμαρροι και αποστραγγιστικά έργα υπερχείλισαν, χωριά πλημμύρισαν και κάτοικοι από την ανατολική πλευρά του χωριού Υπέρεια, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ξενοδοχείο, όταν το ποτάμι έκοψε στα δύο το χωριό.

Την ίδια ώρα πολλές ζημιές καταγράφονται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και σε ποιμνιοστάσια και ο δήμος Φαρσάλων ήδη κινεί διαδικασίες για αναγγελία ζημίας προς τον ΕΛΓΑ.

Στα Τρίκαλα, έλατο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο, καθώς κινούνταν στον κεντρικό άξονα Ελάτης-Περτουλίου και 500 μ. πριν το χιονοδρομικό κέντρο, από την σφοδρή χιονοθύελλα. Ευτυχώς οι επιβάτες δεν τραυματίστηκαν.

Η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο

Στον Έβρο χιονοπτώσεις και  θυελλώδεις ανέμοι συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στον ακριτικό νομό.

Λόγω της έντονης και συνεχιζόμενης χιονόπτωσης σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, αναστέλλεται σήμερα με απόφαση δημάρχων, η λειτουργία των σχολείων σε Σαμοθράκη και Σουφλί  καθώς και στις Φέρες και την κοινότητα Συκορράχης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ο ισχυρός πλάγιος άνεμος έντασης 50 κόμβων (περίπου 8 μποφόρ) που έπνεε στην περιοχή, ήταν ο λόγος ματαίωσης της χθεσινοβραδινής πτήσης από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη της εταιρίας Sky Express, ενώ η σημερινή πρωινή πτήση προς την πρωτεύουσα του Έβρου δεν πραγματοποιήθηκε με απόφαση της εταιρίας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών (κάτω του μηδενός) και της χιονόπτωσης και με τον κίνδυνο παγοποίησης του αεροσκάφους, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Στέλιο Ζαντανίδη.

Σε ό,τι αφορά στην πραγματοποίηση των προγραμματισμένων στη διάρκεια της ημέρας πτήσεων ο κ. Ζαντανίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα γίνουν κανονικά, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε, με μικρή καθυστέρηση, η πρωινή πτήση της Ολυμπιακής από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη και από Αλεξανδρούπολη προς Αθήνα η οποία εξυπηρέτησε κι όλους τους εναπομείναντες επιβάτες, από τις πτήσεις που είχαν ακυρωθεί.

Βόρεια Εύβοια: Μεγάλη κατολίσθηση στο Αχλάδι, κλειστός ο δρόμος στο σημείο

Κατολίσθηση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (12/1) στη βόρεια Εύβοια στο δρόμο που οδηγεί από την Παραλία Αχλαδίου στην Παραλία Αγίας Άννας.

Λόγω της κατολίσθησης έκλεισε το οδικό δίκτυο στο συγκεκριμένο σημείο με κατοίκους να λένε στο eviathema.gr πως «τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουνριώτης «η ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τον Δήμο είναι ακόμα σε εξέλιξη. Χθες βράδυ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο τα οποία αντιμετωπίζονται. Μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα μηχανήματα από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όλη την νύχτα έδωσαν μάχες και αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες ώστε να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι. Τα κορμοδέματα- κορμοφράγματα συγκράτησαν τις φερτές ύλες μακριά από τους οικισμούς».

Κρήτη: Μικροπροβλήματα από κατολισθήσεις στο Δήμο Πλατανιά Κρήτης

Μικροπροβλήματα από κατολισθήσεις καταγράφηκαν στον επαρχιακό δρόμο Ταυρωνίτης – Παλαιόχωρα λόγω της κακοκαιρίας. Σε κάποια σημεία υπάρχουν κατολισθήσεις και οι οδηγοί θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια – Σε ισχύ η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσσιες περιοχές, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Όσον αφορά τον Αργοσαρωνικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων κλειστού τύπου.

Κλειστές παραμένουν, επίσης, οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, πριν την αναχώρησή τους, καλό θα είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.



Πηγή: protothema.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *