Καούρα: Σπιτικές θεραπείες και μέθοδοι για να ανακουφιστείτε

Πρέπει να τις δοκιμάσετε

Καούρα: Σπιτικές θεραπείες και μέθοδοι για να ανακουφιστείτε

Η καούρα είναι μια αίσθηση καψίματος στο στήθος και τον λαιμό. Μπορεί να προκληθεί από τα τρόφιμα που τρώτε, ιδιαίτερα τα πικάντικα, λιπαρά, ή όξινα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καούρα μπορεί να είναι σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ). Αυτή η μακροχρόνια κατάσταση έχει πολλές πιθανές αιτίες.

Όποια και αν είναι η αιτία, η καούρα είναι επώδυνη και ενοχλητική. Αυτό το άρθρο περιγράφει κάποιες σπιτικές θεραπείες και συμβουλές τρόπου ζωής που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την καούρα, καθώς και τρόπους πρόληψής της πριν αυτή συμβεί.

Παλινδρόμηση οξέος, ή καούρα;

Η καούρα είναι σύμπτωμα. Σημαίνει την αίσθηση καυστικού πόνου στην μέση του στήθους σας. Ο πόνος συνήθως ξεκινά πίσω από το στέρνο και κινείται προς τα πάνω προς τον λαιμό.

Η παλινδρόμηση οξέος συμβαίνει όταν οξύ του στομάχου ανεβαίνει πολύ ψηλά στον πεπτικό σωλήνα (οισοφάγος). Συνήθως, η βαρύτητα και το πεπτικό σας σύστημα συνεργάζονται για να κρατήσουν το οξύ του στομάχου κάτω στο στομάχι, όπου ανήκει. Αλλά μερικές φορές μπορεί να ανέβει στον οισοφάγο σας και να προκαλέσει ερεθισμό, καούρα, ή άλλα συμπτώματα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες και συμπτώματα, αλλά συχνά περιλαμβάνει καούρα. Η ΓΟΠ μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, επομένως εάν έχετε συχνά καούρα, μιλήστε με έναν γιατρό.

Σπιτικές θεραπείες για την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να μειώσετε την καούρα στο σπίτι. Όμως, όπως τα φάρμακα, έτσι και οι οικιακές θεραπείες και τα συμπληρώματα μπορεί να ενέχουν κάποιους κινδύνους.

Εάν είστε έγκυος, ή θηλάζετε, ή έχετε άλλες παθήσεις υγείας, θα πρέπει να αποφύγετε ορισμένες θεραπείες, ή συμπληρώματα.

Είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες επιλογές.

Μαγειρική σόδα με νερό

Η μαγειρική σόδα μπορεί να ηρεμήσει ορισμένα επεισόδια καούρας εξουδετερώνοντας το οξύ του στομάχου. Διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά.

Για να είστε ασφαλείς, χρησιμοποιήστε αυτήν την λύση μία στο τόσο και όχι πολύ συχνά. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το πώς να χρησιμοποιείτε τη μαγειρική σόδα με ασφάλεια.

Συμπληρώματα γλυκόριζας

Η ρίζα γλυκόριζας είναι ένα παλιό φυτικό φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει με την καούρα. Μια ανασκόπηση του 2020 έδειξε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της βλεννογόνου επικάλυψης στην επένδυση του οισοφάγου. Αυτό θα προστατεύσει τον οισοφάγο σας από βλάβη που προκαλείται από το οξύ του στομάχου και θα του επιτρέψει να επουλωθεί.

Προσοχή όμως: Η μεγάλη κατανάλωση γλυκόριζας μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, να μειώσει τα επίπεδα καλίου σας και να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα. Πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα γλυκόριζας.

Μηλόξυδο με νερό

Το μηλόξυδο είναι μια άλλη σπιτική θεραπεία για την καούρα. Μερικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση μηλόξυδου θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Αλλά η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αραιωμένου μηλόξυδου θεωρείται συνήθως ασφαλής.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων (ή μη αραιωμένου) ξιδιού ενέχει κινδύνους, όπως καταστροφή των δοντιών, τραυματισμό του λαιμού, ή ακόμα και πρόκληση παλινδρόμησης οξέος.

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε αυτήν την λύση για την καούρα, αραιώστε το πολύ 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα μεγάλο ποτήρι (237 ml) νερό και πιείτε το μετά το γεύμα.

Τσίχλα

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη από το 2005, το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη για 1/2 ώρα μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να βοηθήσει ενάντια στην καούρα. Αλλά η έρευνα βασίστηκε σε μόλις 31 συμμετέχοντες, επομένως τα στοιχεία δεν είναι πολύ ισχυρά. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν αυτή η μέθοδος βοηθά στην καούρα.

Το μάσημα τσίχλας διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σάλιου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση και την απομάκρυνση του οξέος του στομάχου από τον οισοφάγο.

Γενικά, το μάσημα τσίχλας μπορεί να ωφελήσει ορισμένες πεπτικές παθήσεις. Αλλά μια μικρή μελέτη του 2015 δείχνει ότι μπορεί να επιδεινώσει άλλες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να δείτε αν αξίζει να δοκιμάσετε αυτήν την μέθοδο.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει μακρά ιστορία χρήσης στην κινεζική ιατρική. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη ναυτία, οπότε ορισμένοι πιστεύουν ότι ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε και για την καούρα.

Σκεφτείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη ή κομμένη σε κύβους ρίζα τζίντζερ στις αγαπημένες σας συνταγές, σούπες και άλλα φαγητά. Για να φτιάξετε τσάι τζίντζερ, βράστε ακατέργαστη ρίζα τζίντζερ, αποξηραμένη ρίζα τζίντζερ ή φακελάκια τσαγιού τζίντζερ σε νερό.

Ωστόσο, μεγάλες δόσεις τζίντζερ μπορεί να προκαλέσουν καούρα, ή άλλα προβλήματα, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το σε μικρές ποσότητες.

Είναι ίσως καλύτερο να αποφύγετε την μπύρα τζίντζερ. Τα ανθρακούχα ποτά είναι ένα κοινό έναυσμα για την καούρα και οι περισσότερες μάρκες μπύρας τζίντζερ παρασκευάζονται με άρωμα τζίντζερ και όχι αληθινό.

Πηγή: pronews.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069