Καταγγελία κατά της δημοτικής αρχής Ραφήνας- Πικερμίου για παραχώρηση έκτασης στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Πρωτοφανής  αντιδημοκρατική μεθόδευση από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου,  προκειμένου να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) η παραχώρηση 12 στρεμμάτων δημοτικών εκτάσεων στο κέντρο της Ραφήνας  δίπλα σε 6 σχολεία για κατασκευή εργοταξίου της ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η απόφαση του Δ.Σ. με αρ.174/2022 που ψηφίστηκε με μικρή πλειοψηφία(14-11) στη συνεδρίαση της 15/11/2022, παραχώρησε απευθείας τις εν λόγω εκτάσεις στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ για 5+2 χρόνια με αντάλλαγμα ανταποδοτικές εργασίες που όμως απαγορεύονται σε ζώνη Α(πρασίνου).
Η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια την Παρασκευή 18/11/22 και μόλις έγινε γνωστή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους, οι οποίοι κάλεσαν τη Δευτέρα 28/11/22 συνάντηση συλλόγων των άμεσα θιγόμενων με τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, όπου αποφασίστηκε ομαδική προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Την Τρίτη 29/11/22, μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με προσθήκη στοιχείων που ουδέποτε αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση. Ήταν μία  προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η ολοκλήρωση κατασκευής του γιαπιού που βρίσκεται δίπλα στο χώρο απόθεσης μπάζων, ογκωδών και προϊόντων κήπου του Δήμου, που είχε προσδιοριστεί ως μία από τις ανταποδοτικές εργασίες της ΙΝΤΡΑΚΑΤ έναντι της παραχώρησης, αφού ανέγερση κτιρίων δεν επιτρέπεται σε ζώνη Α (πρασίνου).

Την Πέμπτη 1/12/22 τρείς επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων,  μία ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος,  επτά  σύλλογοι και δεκαεννέα κάτοικοι κατέθεσαν προσφυγή κατά της παράνομης απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για ανάκληση της παράνομης απόφασης που θέτει σε κίνδυνο τους μαθητές, δημιουργεί κυκλοφοριακό χάος και μετατρέπει μία  ζώνη πρασίνου σε εργοτάξιο και μάλιστα μέσα από την παράνομη διαδικασία της απευθείας εκμίσθωσης.

Την Παρασκευή 2/12/22 δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ της απόφασης του Δ.Σ. με προσθήκη ολόκληρου κειμένου που προσπάθησε να δικαιολογήσει την παρανομία στη διαδικασία παραχώρησης, με επίκληση του δημοσίου συμφέροντος. Για δεύτερη φορά τίποτα από τα αναφερόμενα στην προσθήκη δεν είχε αναφερθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ..

Τη Δευτέρα 5/12/22, ενόψει της ανακοινωμένης συνεδρίασης Δ.Σ. για την Τρίτη 6/12/2022, κατατέθηκε σε Δήμο και Δ.Σ.  αίτημα 68 κατοίκων και φορέων που ζητά από το Δ.Σ.  την εκ νέου συζήτηση του θέματος παρουσία κατοίκων προκειμένου να ανακληθεί η παραχώρηση των εκτάσεων για εργοτάξιο, ενώ παράλληλα κατατίθεται αίτημα παρέμβασης φορέων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. προκειμένου να εκτεθούν οι απόψεις των φορέων στους Δημοτικούς Συμβούλους.

Την Τετάρτη 6/12/2022 9:00-10:00, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠ.ΠΟΙ.ΖΩ.)αποφασίζει να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο  τη διενέργεια  πλειοδοτικού διαγωνισμού για εκμίσθωση (!!!) των δημοτικών εκτάσεων που είχαν παραχωρηθεί στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ(!!!), σε μία προσπάθεια κάλυψης των βαρύτατων πειθαρχικών ευθυνών που βαραίνουν όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που ψήφισαν την παράνομη απόφαση. Το θέμα ήρθε στην Επιτροπή ως κατεπείγον, εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς να αιτιολογηθεί το κατεπείγον του θέματος και ενώ είχε προηγηθεί η απόφαση 174/2022 του Δ.Σ.  για το θέμα της παραχώρησης.

Στο Δ.Σ. που έγινε το ίδιο βράδυ (Τρίτη 6/12/2022, 21:00-23:00) το θέμα δεν τέθηκε προς συζήτηση, οι δε φορείς που είχαν αιτηθεί συμμετοχή σε αυτό δεν έλαβαν λινκ για τη συμμετοχή τους, ούτε έλαβαν κάποια γραπτή απάντηση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πρωί της Τετάρτης 7/12/22 στις 12:20 ο πρόεδρος του Δ.Σ. έστειλε στους Δημοτικούς Συμβούλους πρόσκληση «κατεπείγουσας» δια περιφοράς συνεδρίασης Δ.Σ. (μέσω μέιλ και τηλεφώνων) με θέμα τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για εκμίσθωση των εν λόγω εκτάσεων που ήδη είχαν παραχωρηθεί στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ με απόφαση του Δ.Σ.  Η πρόσκληση ήταν  για την αμέσως επόμενη ημέρα Πέμπτη 8/12/2022. Όμως 40λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 13:05 ο πρόεδρος έστειλε ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ   επισπεύδοντας τη συνεδρίαση για να γίνει την ίδια μέρα Τετάρτη 7/12/22(!!!) και μάλιστα στις 14:30 δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 ώρα από την πρόσκληση!!!

Να σημειωθεί ότι για την Πέμπτη 8/12/22 το απόγευμα υπήρχε ήδη πρόσκληση σε Δημοτικό Συμβούλιο δια ζώσης,  στο οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να τεθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και να παραστούν και οι φορείς που είχαν ζητήσει να παρέμβουν. Εξάλλου, αφού το θέμα είχε θεωρηθεί κατεπείγον από το πρωί της Τρίτης 6/12/22 στην ΕΠ.ΠΟΙ.ΖΩ., τότε γιατί δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που έγινε το ίδιο απόγευμα με συμμετοχή των φορέων που είχαν αιτηθεί παρέμβαση; Και αν στη συνεδρίαση της Τρίτης 6/12/22 το θέμα δε θεωρήθηκε κατεπείγον για να συζητηθεί, πώς έγινε κατεπείγον ξαφνικά την άλλη μέρα το πρωί της Τετάρτης 7/12/22;;;

Καταγγέλουμε:

  • Την πρωτοφανή μεθόδευση για νομιμοποίηση της παράνομης απόφασης παραχώρησης αντί της άμεσης ανάκλησης της,
  • Την εσκεμμένη μεθόδευση μέσω «δια περιφοράς» συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που απέκλεισε κάθε δημοκρατικό διάλογο μεταξύ των συμβούλων και το δημοκρατικό δικαίωμα έκφρασης της άποψης των φορέων που το αιτήθηκαν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα,
  • Ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παράκαμψε το αίτημα των 68 κατοίκων και φορέων που έχουν ζητήσει την εκ νέου συζήτηση του θέματος σε συνεδρίαση «δια ζώσης» ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν και να μιλήσουν.

Οι πρωτοφανείς αυτές μεθοδεύσεις θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην πόλη μας και επιδιώκουν με αντιδημοκρατικές και παράτυπες διαδικασίες την επιβολή ειλημμένων αποφάσεων που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της Ραφήνας και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της για την ερχόμενη δεκαετία τουλάχιστον.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069