Κώστας Μπακογιάννης: Παρουσίασε το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

«Θα είναι το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα»

Τη μακέτα που δείχνει πως θα είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού παρουσίασε την Πέμπτη (24/2) ο Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πλατεία Κοτζιά για το πρόγραμμα της «Διπλής Ανάπλασης».

«Θα είναι το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα. Θα παίζει εκεί και η Εθνική Ελλάδος» επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων κατά την έναρξη της παρουσίασης του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης και των Συμβάσεων μεταξύ του δήμου Αθηναίων, του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα.

«Ο δήμος προχωρά σε διπλή ανάπλαση στην Αλεξάνδρας και στο Βοτανικό» είπε και τόνισε πως «η παραχώρηση του νέο γηπέδου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι για 99 χρόνια».

«Πρόκειται για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων και συνολικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα έχουν έκταση 7.500 τμ» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Θα είναι ένα γήπεδο 40.000 θέσεων

«Πρόκειται για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων και συνολικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα έχουν έκταση 7.500 τμ» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης και εξήγησε ότι το παλιό γήπεδο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα κατεδαφιστεί.

«Πρώτα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου γηπέδου και θα μπει ο Παναθηναϊκός μέσα και μετά θα γκρεμιστεί το παλιό γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας» διευκρίνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Στον χώρο του νέου γηπέδου θα κατασκευαστούν επτά εμπορικά καταστήματα αλλά και μουσείο ιστορίας του τμήματος ποδοσφαίρου» επεσήμανε.

Τον Οκτώβριο του 2023 ξεκινά η κατασκευή του γηπέδου

Όπως τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης «πρόκειται για ένα γήπεδο με προδιαγραφές FIFA UEFA 4 αστέρων».

«Η κατασκευή του γηπέδου θα ξεκινήσει Οκτωβρίο 2023 και αναμένεται να τελειώσει Ιούλιο 2026» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Τα βασικά σημεία της σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το γήπεδο

Οι συμβάσεις με τις οποίες «συνδέεται» η πλευρά του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (με Δήμο Αθηναίων, ΠΑΕ και ΑΕΠ Ελαιώνα) αναμένεται να «ανέβουν» εντός των επόμενων ημερών στην επίσημη ιστοσελίδα του Αθλητικού Ομίλου, προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση και εικόνα τα μέλη του, που θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης», στην καθοριστική Γενική Συνέλευση η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Η (τέταρτη) διμερής σύμβασης ανάμεσα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την πλευρά του Δήμου Αθηναίων – που εκπροσωπεί επί της ουσίας και την Πολιτεία – η οποία αφορά στις εμπορικές χρήσεις του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού είναι αντίστοιχα έτοιμη και περιμένει πλέον τις… υπογραφές και την εξέλιξη της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη όσον αφορά στις άλλες συμβάσεις.

Σε αυτή περιλαμβάνονται ορισμένα σημεία «κλειδιά», που χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων, μέχρι να καταλήξουν οι δύο πλευρές στην τελική μορφή της εν λόγω σύμβασης.

Πιο αναλυτικά:

  • Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός (ως υποχρέωση μίσθωσης της νέας ποδοσφαιρικής αρένας) αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου όλα τα έξοδα συντήρησης, καθώς επίσης και τα λειτουργικά έξοδα του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το σύνολό τους περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό σε ετήσια βάση, που προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.
  • Επίσης έχει ήδη συμφωνηθεί ένα φιξ ποσό που θα δίνεται σε ετήσια βάση από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ως «ενοίκιο» για τις εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, διαφημίσεις, σουίτες κλπ) κι ένα μικρότερο απ’ την ονοματοδοσία του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, την οποία θα «καρπώνεται» στο μεγαλύτερο μέρος της η ΠΑΕ. Εφόσον τα έσοδα απ’ τη χρήση του γηπέδου είναι μεγαλύτερα απ’ την αρχική αναλογία που έχει συμφωνηθεί, θα αυξάνεται αναλογικά και το ποσό που θα δίνεται ως «ενοίκιο» απ’ την ΠΑΕ προς δημοτική αρχή και κράτος, που θα μοιράζονται αυτά τα χρήματα σε ποσοστό 35%-65% για να καλυφθεί σταδιακά το κόστος κατασκευής του γηπέδου.
  • Πέρα απ’ το 15% που θα καταβάλλονται προς την πλευρά του Ερασιτέχνη απ’ τα εισιτήρια και τις διαφημιστικές πινακίδες γα τα 49 χρόνια απ’ την ημέρα έναρξης λειτουργίας του ποδοσφαιρικού γηπέδου (κάτι που έχει «κλειδώσει» εδώ και λίγες εβδομάδες με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση), η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα καλύπτει το 50% των ετήσιων εξόδων συντήρησης των νέων εγκαταστάσεων του Α.Ο. στην περιοχή του Βοτανικού, ενώ το άλλο 50% θα καταβάλλεται μέσω συγκεκριμένης φόρμουλας απ’ τη δημοτική αρχή (το σύνολο συντήρησης προσεγγίζει τις 600.000 ευρώ ετησίως).

Πηγή: news.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069