Κώστας Καραμανλής : Υπέρ των πολιτών η νέα σύμβαση για την Αττική Οδό.

Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τη δημοσιογράφο Μαριάννα Τζάννε.

Έχουμε μια σύμβαση αλά ΠΑΣΟΚ. Η νέα σύμβαση θα κατοχυρώνει το συμφέρον των πολιτών, όχι των εργολάβων.

«Η νέα σύμβαση με την Αττική Οδό θα κατοχυρώνει το συμφέρον των πολιτών κι όχι των εργολάβων» δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής  σχετικά με την πρόσφατη κακοκαιρία και τόνισε ότι «οι ευθύνες του παραχωρησιούχου είναι προφανείς». Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι επιτέλους και για πρώτη φορά, αυτές οι ευθύνες μπορούν να του αποδοθούν. Η σύμβαση της Αττικής Οδού του 1996 ήταν μια κλασική ‘‘σύμβαση αλά ΠΑΣΟΚ’’, δηλαδή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του εργολάβου. Μας δέσμευε, χωρίς να είναι δική μας. Όμως η δική μας κυβέρνηση, το 2020, δημιούργησε το νομικό πλαίσιο για απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι. Θεσπίσαμε το άρθρο 65 του νόμου 4663, ώστε να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην πληρώνει κανένας… Πρέπει, λοιπόν, να αποδοθούν ευθύνες. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Και έτσι θα γίνει. Συγκροτήσαμε ήδη την Επιτροπή Διερεύνησης και σύντομα περιμένουμε το πόρισμά της.  ‘‘Ναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία’’, ‘‘ναι στη συνεργασία με ιδιώτες’’ αλλά υπό μια σαφή και αυστηρή προϋπόθεση: με εποπτικό -κι όχι διακοσμητικό-ρόλο του Κράτους με διαφανείς όρους, όρια, υποχρεώσεις και δικαιώματα».

Αναφορικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα έργα επεκτάσεων της Αττικής Οδού, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι:

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε εντατικά. Όμως όλα αυτά τα έργα δεν είναι αποσπασματικά. Βλέποντας μπροστά μπορούμε να υποθέσουμε ότι σε λίγα χρόνια η Αθήνα θα έχει την ‘‘τύχη’’-ατυχία πολλών μεγάλων πόλεων του εξωτερικού: το κέντρο της θα είναι απροσπέλαστο. Γι’ αυτό λοιπόν επιχειρούμε από τώρα να συνθέσουμε ένα πλέγμα έργων, ‘‘τα έργα Αττικής’’, με τρείς πολύ σημαντικές παρεμβάσεις – επέκταση Λεωφόρου Κύμης, επέκταση Ραφήνας -Λαυρίου, επέκταση δυτικής περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού προς Ηλιούπολη – το οποίο θα υψώσει τείχος ασφαλείας για να μην ‘‘πνιγεί’’ η πρωτεύουσα από την κίνηση».

Όλοι οφείλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη που έγιναν

Σχετικά με την «συγγνώμη» του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την παράλυση που εμφάνισε το οδικό δίκτυο στην Αττική ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: «Η ‘‘συγγνώμη’’ του Πρωθυπουργού, η οποία μας αφορά και μας εκφράζει όλους, δεν ήταν μόνο μια πράξη πολιτικής γενναιότητας-που, ας μην τα μηδενίζουμε όλα, δεν έχει ειπωθεί σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Η ‘‘Συγγνώμη’’ του Πρωθυπουργού άμεσα πέρασε από το επίπεδο των λόγων στο πεδίο των έργων και των πράξεων. Ναι! Δυστυχώς, είναι αρκετά αυτά που δεν πήγαν όπως έπρεπε και δεν διστάσαμε να τα παραδεχτούμε – σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση κι εκείνους που μετά από μία τραγωδία έλεγαν ότι όσο κι αν ψάχνουν δεν βρίσκουν κάτι που να έκαναν λάθος…Σημασία δεν έχει μόνο η συγγνώμη, αλλά και πώς αμέσως ξεκίνησε να μετουσιώνεται σε πράξεις. Αρχικά με μία αποτελεσματική επιχείρηση απεγκλωβισμού χιλιάδων πολιτών, χωρίς ευτυχώς να συμβούν τα χειρότερα. Και στη συνέχεια, με την απόδοση ευθυνών, με τις διαδικασίες αποζημίωσης -για πρώτη φορά- όσων ταλαιπωρήθηκαν, αλλά και με τις σημαντικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν, για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία επιτροπών διαχείρισης κρίσης. Όλοι οφείλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη που έγιναν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο τυχοδιωκτική αντιπολίτευση που γνώρισε ποτέ ο τόπος

Ο κ. Καραμανλής κάνοντας έναν απολογισμό από την πρόσφατη πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση σημείωσε ότι: «Με στρακαστρούκες και τοξικό λαϊκισμό ο ΣΥΡΙΖΑ, με στοιχεία, αντικειμενικά δεδομένα και σύγκριση πολιτικής η ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ξεφύγει από τα εσωκομματικά του αδιέξοδα και από τη στρατηγική του ένδεια.  Αλλά αυτά είναι δικά του ζητήματα, δεν μας ενδιαφέρουν… Εκείνο που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει βάλει πλάτη σε καμία από τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά ούτε καν συζητά πολιτικά. Επενδύει στην όξυνση και συστηματικά επιχειρεί να μετατρέψει κάθε κρίση σε μικροκομματική ευκαιρία. Είναι η πιο τυχοδιωκτική αντιπολίτευση που γνώρισε ποτέ ο τόπος! Κάνει αντιπολίτευση με σημαίες ευκαιρίας.

Και δεν είναι μόνο η συνεχής παραγωγή fake news από την πλευρά του και η σταθερή διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Στο κάτω-κάτω αυτή την τακτική επέλεξε, ας την ακολουθήσει και θα κριθεί όταν στηθούν οι κάλπες. Το σημαντικό, κατά την άποψή μου, είναι ότι στερείται παντελώς προτάσεων, εναλλακτικών λύσεων. Δεν έχει τίποτε να προσφέρει στο δημόσιο διάλογο εκτός από τοξικό πολιτικό λόγο και διχασμό.

Όμως οι πολίτες δεν παρασύρονται, τόσο εύκολα. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια τραυματική εμπειρία για τους Έλληνες»

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ξεκαθάρισε ότι «ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, συνεπώς κάθε άλλο σχόλιο από εμένα είναι περιττό. Από εκεί και πέρα, μπορεί ο κ. Τσίπρας να επιδιώκει την πόλωση, αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε».

Το 2022 είναι το έτος των μεγάλων έργων υποδομών

Σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «έχουμε συμβασιοποιήσει πάνω από 3,2 δισ. σε 2,5 χρόνια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 800εκατ. σε 4,5 χρόνια. Τετραπλάσιο αποτέλεσμα, στο μισό χρόνο.

 Η αλήθεια είναι, λοιπόν, πως έχω πει αρκετές φορές ότι το 2022 είναι το έτος των μεγάλων έργων υποδομών, έχουμε τις πρώτες μεγάλες ειδήσεις της χρονιάς: τον προσωρινό ανάδοχο πρώτα για το FlyOver της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια για το οδικό έργο Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνη. Έργα σπουδαίας σημασίας, που τα προχωρήσαμε πολύ γρήγορα με ΣΔΙΤ. Ενδεικτικά σας αναφέρω, επίσης, μόνο τα εξής: Τους επόμενους μήνες, υπογράφονται οι συμβάσεις και στήνονται τα πρώτα εργοτάξια στα τμήματα Χερσονήσου – Νεάπολης και Νεάπολης – Αγίου Νικολάου του ΒΟΑΚ – του τελευταίου μεγάλου αυτοκινητόδρομου της χώρας και του μεγαλύτερου οδικού έργου στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Δώσαμε λύση και ξεκινάμε το Πάτρα-Πύργος και σχεδιάζουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα».

Στα τέλη Μαρτίου θα κυκλοφορούν τα νέα τραίνα

Αναλύοντας ο κ. Καραμανλής το στρατηγικό σχεδιασμό για τα σιδηροδρομικά έργα επισήμανε ότι αυτός περιλαμβάνει «την εκτεταμένη συντήρησή του μέσω του έργου ΣΔΙΤ που προγραμματίζουμε, την ενίσχυση του προσωπικού του ΟΣΕ και τον εκσυγχρονισμό του τροχαίου υλικού. Έτσι θα κάνουμε το τραίνο στην Ελλάδα ένα πραγματικά ανταγωνιστικό μέσο, τόσο για τις επιβατικές όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές». Σχετικά με τα νέα τραίνα ανέφερε ότι «έχουν εγκατασταθεί στα δύο πρώτα τρένα οι απαραίτητες συσκευές και είναι σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας από τη ΡΑΣ, ώστε να γίνει η πιστοποίηση τους και να μπορούν να κυκλοφορούν ασφαλώς στο δίκτυο. Εκτιμώ ότι γύρω στα τέλη Μαρτίου θα κυκλοφορούν τα νέα τραίνα στο δίκτυο».

Εμάς μας ενδιαφέρει ο υγιής ανταγωνισμός και το συμφέρον του πολίτη

Σχετικά με την νέα συμφωνία για την ΕΥΔΑΠ ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «Με τη συμφωνία που κλείσαμε, ταυτοχρόνως εξασφαλίσαμε την είσπραξη για πρώτη φορά ενός σημαντικού ποσού για το Ελληνικό Δημόσιο, δώσαμε νέα προοπτική στην εταιρεία αλλά διασφαλίσαμε και ότι δεν θα ακριβύνει το νερό και δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες. Τώρα, για τη διαχείριση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ποτέ δεν είπαμε ότι το μέλημά μας θα ήταν η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στο διαγωνισμό. Εμάς μας ενδιαφέρει ο υγιής ανταγωνισμός και το συμφέρον του πολίτη. Είχαμε δηλώσει εξαρχής ότι μόνο μία διαφανής διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να εγγυηθεί για τα επόμενα χρόνια πως οι εργασίες θα παρέχονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Και από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είδατε ότι ο στόχος του ανταγωνισμού επετεύχθη.

Δεν μου αρέσουν οι μισές κουβέντες. Και στο θέμα της ΕΥΔΑΠ δεν είχαμε και δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τις παθογένειες ετών. Θα έπρεπε όλοι, τόσο εμείς όσο και η Διοίκηση της εταιρείας να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα  για εκσυγχρονισμό της εταιρείας και να προχωρούμε στις απαραίτητες αλλαγές χωρίς να μπαίνουν εμπόδια».

Τα πρώτα λεωφορεία θα αρχίσουν να έρχονται το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όσον αφορά τον τομέα των αστικών συγκοινωνιών και συγκεκριμένα το διαγωνισμό για την προμήθεια 770 νέων λεωφορείων ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «μετά από πάνω από μία δεκαετία αποεπένδυσης, οι αστικές συγκοινωνίες κινούνται ξανά μπροστά.

Ξέρετε πόσα χρόνια είχε να γίνει ανάλογος διαγωνισμός; 15 χρόνια! Είναι εύλογο λοιπόν να έχει προκαλέσει τον ανταγωνισμό των εταιρειών που θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα. Θέλουμε και ελπίζουμε να μην υπάρξουν άλλες προσφυγές, αλλά ο νόμος είναι νόμος. Πάντως ο στόχος μας είναι να υπογράψουμε με τον ανάδοχο το καλοκαίρι, ώστε τα πρώτα λεωφορεία να αρχίσουν να έρχονται το πρώτο τρίμηνο του 2023. Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, το αντιλαμβανόμαστε όλοι νομίζω».

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069