Μαργαρίτης Σχοινάς: Επίσημη επίσκεψη στην Ελευσίνα

Με απόλυτη επιτυχία και ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς, πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής στην Ελευσίνα, του κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Είχε προηγηθεί η προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δήμαρχος, Αργύρης Οικονόμου, με τον Αντιπρόεδρο να την αποδέχεται άμεσα.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονταν η προσωπική συνάντηση του Αντιπροέδρου με τον Δήμαρχο, στο γραφείο του δεύτερου, η ανοικτή συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για τα σημαντικά θέματα της πόλης και η περιοδεία στην πόλη για γνωριμία με τα διαχρονικά τοπόσημα της Ελευσίνας.

Παρόντες στις συναντήσεις ήταν ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι της διοικούσας αρχής και μέλη του ΔΣ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, ο Δήμαρχος επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή, και παράλληλα με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η παγκόσμια υγειονομική κρίση, έβαλε μπροστά τις μηχανές προκειμένου να υλοποιήσει όχι μόνο το προεκλογικό της πρόγραμμα αλλά και πολλά περισσότερα που δεν περιλαμβάνονταν σε αυτό, αλλά απαιτούνταν από τα πραγματικά δεδομένα. 

«Σήμερα, στεκόμαστε με σοβαρότητα απέναντι στον θεσμό που μας εμπιστεύθηκαν  οι συμπολίτες μας. Με την ίδια σοβαρότητα ζητάμε και τη δική σας συνδρομή, στο βαθμό που οι δικές σας αρμοδιότητες το επιτρέπουν», τόνισε ο Δήμαρχος.

Και συνέχισε τονίζοντας, πως «Οδεύοντας στο σημαντικό ορόσημο του 2023, η Δημοτική μας Αρχή αναπτύσσει ένα καλά μελετημένο σχεδιασμό, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι των υποδομών αλλά και της άυλης παρακαταθήκης της Πολιτιστικής. Σε όλα αυτά, δηλαδή, που θα αποτελέσουν την κληρονομιά της επόμενης ημέρας.

Με αυτή την στόχευση, επικεντρωνόμαστε σε χώρους όπως το ΙΡΙΣ και η Ελαιουργική, που μεταγενέστερα θα λειτουργήσουν ως χώροι πολιτισμού και αναβάθμισης ιστορικών θεσμών. Αλλά και στην αναβάθμιση υποδομών, που αφορούν την απτή πραγματικότητα, την καθημερινότητα δηλαδή μέσα στην οποία όλοι ζούμε.

Μέσα σε όλα αυτά, ως Δημοτική Αρχή, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε και στην απαιτητική καθημερινότητα, με τα πολλά και δύσκολα προβλήματα της. Μας απασχολεί το θέμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου, που στάθηκε ασπίδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Θέματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη και τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, θέματα που αφορούν την χερσαία ζώνη λιμένα και το περιβάλλον.

Και φυσικά κύριε Επίτροπε, δεν έχουμε μειώσει το ενδιαφέρον μας, για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων που λειτουργεί στον Δήμο μας, έχουμε συνδράμει στην λειτουργία του, κυρίως έχουμε σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε πως «η ιδιαιτερότητα της πρόκλησης για μια πόλη σαν την Ελευσίνα, είναι να δείξει ότι το διαφορετικό είναι ωραίο».

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η επιλογή της Ελευσίνας ως «η Πολιτιστική Πρωτεύουσα «Ελευσίνα 2023» αποτελεί διπλή πρόκληση. Είναι μια πρόκληση για την πόλη σας, αλλά είναι και μια πρόκληση για τον ευρωπαϊκό θεσμό των πρωτευουσών πολιτισμού».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι η Ελευσίνα είναι «μια περιοχή της Δυτικής Αττικής με πολύ ξεχωριστά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και δυνατότητες» αλλά και με χαρακτηριστικά προβλήματα «τα πιο πολλά ιστορικά», όπως ανέφερε.

«Η ιδιαιτερότητα της πρόκλησης για μια πόλη σαν την Ελευσίνα, είναι να αναδείξει ότι το διαφορετικό είναι ωραίο. Το κεντρικό πλαίσιο που επιλέξατε και βάση του οποίου πήρατε την ιδιότητα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, αυτό των μυστηρίων των μεταβάσεων, «the mysteries of transition», το οποίο θεωρώ πολύ επίκαιρο και πολύ ωραίο, σας πάει πολύ είναι πολύ ταιριαστό και με τα Ελευσίνια μυστήρια, αλλά και με τις προκλήσεις της μετάβασης, μια μετάβαση προς ένα μέλλον πιο περιβαλλοντικό, πιο πράσινο, μια μετάβαση που θα έχει να κάνει με το εργατικό δυναμικό της περιοχής αλλά και μια μετάβαση της αστικοποίησης που επίσης είναι από τα ζητούμενα» υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Επισήμανε επίσης ότι πρόκειται για «προκλήσεις που ούτως ή άλλως θα έπρεπε μια δημοτική αρχή και μια τοπική κοινωνία να παλέψει», αλλά τώρα η Ελευσίνα έχει την δυνατότητα να τα «παλέψει με όρους υπεροχής και με μια συγκυρία που θα προσελκύσει τα φώτα της εθνικής και της ευρωπαϊκής δημοσιότητας».

Κατά τη συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη διευρυμένη συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ακολούθησε εξειδίκευση των θεμάτων από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κ. Φώτιο Παναγιώτη Τατάκη, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Αθανάσιο Μαυρογιάννη, τον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων κ. Δημήτριο Παπαγιάνναρο, με τους αντιδημάρχους να αναφέρονται στην πορεία των έργων που δρομολογούνται ενόψει Πολιτιστικής αλλά και στα έργα υποδομών που χρειάζεται η πόλη και που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στις συντονισμένες προσπάθειες εξωστρέφειας που κάνει την τελευταία διετία ο Δήμος.

Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση θεμάτων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα από την Πρόεδρο ΠΠ23 κα. Δέσποινα Γερουλάνου, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο κα. Σουλτάνα Σπυροπούλου και το μέλος ΔΣ κ. Ευάγγελο Λίγγο.

Περιοδεία στην πόλη

Ακολούθησε περιοδεία στην πόλη και επισκέψεις στο παραλιακό μέτωπο, στο ΙΡΙΣ, στον Κρόνο και το Καλυμπάκι, στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην περιοχή της Βλύχας και τέλος στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας.

Φεύγοντας ο Αντιπρόεδρος παρέλαβε και το συμβολικό δώρο του Δημάρχου. Πρόκειται για ένα ακριβές αντίγραφο οινοχόης, φιλοτεχνημένο από τοπικό εργαστήριο κεραμικής. Όπως δήλωσε και ο Αργύρης Οικονόμου στον Μαργαρίτη Σχοινά «Με αυτό το δώρο αγαπητέ Αντιπρόεδρε, την γεωμετρική οινοχόη του 8ου πχ αιώνα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας, θέλουμε να συμβολίσουμε πως η πόλη μας απέκτησε έναν νέο φίλο», με τον Αντιπρόεδρο να αναφέρει πως «Δήμαρχε σας διαβεβαιώνω πως δεν έρχομαι και φεύγω. Θα με βλέπετε συχνά, θα με δείτε φυσικά το 2023 αλλά μέχρι τότε έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Θα είμαι κοντά σας σ’ αυτή τη διαδικασία».

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069