Μια φορά και έναν καιρό το 2021…

Flash back στη χρονιά που μας πέρασε

Παραμερίζοντας τον κορονοϊό, που για άλλη μια χρονιά μονοπώλησε το ενδιαφέρον και την προσοχή κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και μεμονομένων ατόμων, κάνουμε ένα γρήγορο και μη εξαντλητικό flash back στη χρονιά που μας πέρασε.

Πραξικοπήματα, τουριστικά διαστημικά ταξίδια, πολλές γυναικοκτονίες, δολοφονίες και πολιτικές ανατροπές σημάδεψαν το 2021.

Λίγο το μονοπώλιο της προσοχής μας από την πανδημία του κορονοϊού και λίγο η φύση της νέας τεχνολογίας των ειδήσεων που σε κάνει να τις ξεχνάς με το που τις διάβασες, δίνουν την εντύπωση ότι  ζούμε τη μέρα της μαρμότας και ότι όλα εξελίσσονται σε ένα χρονικό κενό. Και όμως, τουριστικά διαστημικά ταξίδια, πραξικοπήματα, πολλές γυναικοκτονίες, δολοφονίες και θάνατοι σημάδεψαν το 2021. Αρκεί ένα σύντομο επιλεκτικό flashback στη χρονιά που μας περάσε για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας. Εξάλλου ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας ενάντια στην εξουσία.

Η χρονιά ξεκινάει θεαματικά στις 6 Γενάρη με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ προκειμένου να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα της νίκης Μπάιντεν.

Το Φλεβάρη, πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ με την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας να το καταδικάζει. Η Ελλάδα ντύνεται στα λευκά με την επέλαση της Μήδειας. Σε μια άλλη ελληνική τραγωδία, εκτυλίσσεται και η υπόθεση Λιγνάδη ο οποίος προφυλακίζεται, και παραλίγο να κοστίσει τη θέση της υπ. πολιτισμού Μενδώνη. Την ίδια ώρα χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το Μάρτιο για πρώτη φορά στην ιστορία συναντιούνται στο Ιράκ ο ηγέτης της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος και ο ηγέτης του σιιτικού ισλάμ, Αγιατολάχ αλ Σιστάνι.

Πρωτοφανές είναι επίσης και το φράξιμο της διώρυγα του Σουέζ από το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, μήκους 400 μέτρων. Η φραγή κράτησε 6 μέρες.

Στην Ελλάδα, στην Αθήνα, σε πλατεία της Νέας Σμύρνης αστυνομικός ξυλοκοπάει νεαρό με πρόσχημα την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού και έτσι πυροδοτείται μια σειρά διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.

Τον Απρίλιο, πεθαίνει ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου σε ηλικία 99 ετών, και αφήνει μονάχη της τη βασίλισσα Ελισάβετ. Στην Ελλάδα, στον Άλιμο, δολοφονείται ο αστυνομικός συντάκτης και δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ. Μέχρι σήμερα η ελληνική αστυνομία δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στην εξιχνίαση της δολοφονίας και δεν έχει δημοσιοποιήσει κανένα στοιχείο.

Το Μάιο, στα ελληνικά εδάφη επιτέλους γίνεται σταδιακά η άρση του λοκντάουν που είχε ξεκινήσει ήδη από το Νοέμβριου του 2020. Παράλληλα, στην Ιερουσαλήμ οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν έφοδο στο μουσουλμανικό τέμενος του Al Aqsa και ξεκινούν οι βομβαρδισμοί μεταξύ Ισραήλ και λωρίδας της Γάζας με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Στην Κολομβία, 24 νεκροί είναι ο θλιβερός απολογισμός από τις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία στο πλαίσιο των διαδηλώσεων ενάντια στη φορολογική μεταρρύθμιση.

Τον Ιούνιο πέφτει για πρώτη φορά στην ιστορία η Σουηδική κυβέρνηση υπό τον Stefan Lofven αφού αποτυγχάνει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή.

Στα δικά μας, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ομολογεί για το φρικτό έγκλημα που διέπραξε στα Γλυκά Νερά και αφαίρεσε τη ζωή της συζύγου του  Κάρολαιν Κράουτς.

Τον Ιούλιο, καταγράφεται η πιο υψήλη θερμοκρασία στο Death Valley στην Καλιφόρνια στους 54,4 βαθμούς Κελσίου ενώ ο Jeff Bezos με την εταιρεία του Blue Origin  πραγματοποιούν την πρώτη τουριστική διαστημική πτήση διάρκειας περίπου 10 λεπτών.

Σε ένα ελληνικό νησί, στη Φολεγάνδρο, λαμβάνει χώρα ακόμα μία γυναικοκτονία (από τις 14 συνολικά για το 2021) που σόκαρε την ελληνική κοινωνία και κόστισε τη ζωή στη Γαρυφαλλιά.

Τον Αύγουστο, η Τουρκία και η Ελλάδα ζουν εφιαλτικές μέρες με τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που μαίνονταν χωρίς σταματημό. Στην Ελλάδα μόνο καίγονται 950,000 στρέμματα συνολικά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία βρέχει στο ψηλότερο σημείο της Γροιλανδίας ενώ παράλληλα τα αμερικανικά στρατεύματα ολοκληρώνουν την απόσυρση των αποστολών τους στο Αφγανιστάν και η χωρά σταδιακά παραδίνεται στα χέρια των Ταλεμπάν.

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί το τέλος της 16ετους καγκελαρίας της Άνγκελα Μέρκελ με τις γερμανικές εκλογές που αναδεικνύουν τελικά τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς στο τιμόνι της χώρας. Ο Elon Musk ζηλεύει από τον Jeff Bezos και στέλνει και αυτός ταξιδιώτες στο διάστημα με την εταιρεία του SpaceX σε μια ιδιωτική πτήση, που θα έκανε τον γύρο της Γης για τρεις ημέρες. Στην Ελλάδα, ο σπουδαίος συνθέτης διεθνούς φήμης και αναγνώρισης, Μίκης Θεοδωράκης πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών.

Τον Οκτώβριο βγαίνουν στη δημοσιότητα τα Pandora Papers που περιλαμβάνουν διαρροές οικονομικών εγγράφων τεράστιου όγκου που αφορούν σε offshore εταιρείες και μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και φοροδιαφυγές εκατομμυρίων από πολιτικές προσωπικότητες παγκοσμίως. Ενώ ξεσπάει πραξικόπημα στο Σουδάν. Ένα σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού οργανισμού ΜΜΕ οδηγεί σε παραίτηση τον αυστριακό καγκελάριο Κουρτς. Ενώ στην Ελλάδα ξεκινάει η δίκη της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου και πεθαίνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Τον Νοέμβριο εντείνεται το μεταναστευτικό-προσφυγικό φαινόμενο στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας ενώ ο Λουκασένκο χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης στην ΕΕ για την άρση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί. Τον ίδιο μήνα στην πλημμυρισμένη Γλασκώβη γίνεται Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. 

Το Δεκέμβριο, η περιβόητη μελέτη Τσίοδρα-Λύτρα επιβεβαιώνει ότι η πανδημική διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον ανεπαρκής και εγκληματική.

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ αναδεικνύουν πρόεδρο του κόμματος τον Ν. Ανδρουλάκη.

Ενώ οι πανηγυρισμοί στη Χιλή για την εκλογή του νέου αριστερού προέδρου Γκάμπριελ Μπόριτς κλείνει τη χρονιά λίγο πιο αισιόδοξα.

Πηγή :thepressproject.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069