Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας – Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης

Η ενεργειακή κρίση, οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής, στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε..

Την ικανοποίηση της Ελλάδας για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση, σημειώνοντας πως το πρώτο κείμενο δεν κάλυπτε τη χώρα μας.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι οι «27» αποφάσισαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση για την Ουκρανία, η οποία στέλνει μήνυμα στήριξης στον ουκρανικό λαό και πως η χώρα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αναφορικά με τις διαδικασίες ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει δικαιολογημένη καχυποψία για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. «Τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές πρέπει να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει την Ε.Ε. για μέτρα κατά της ενέργειας αλλά, θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες με προγράμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της Συνόδου που ζητούσαν από την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στάση των «27».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Αθήνα ικανοποιείται απόλυτα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών, επισημαίνοντας την ανάγκη να μειωθεί η ένταση.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα σταματήσει να καλεί τον Ταγίπ Ερντογάν σε διάλογο, στο οποίο καταλόγισε ότι εκείνος εκείνος είναι αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας.

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περεταίρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα στις προκλήσεις της Τουρκίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της έντασης, το οποίο, είπε, είναι και εσωτερικής κατανάλωσης για την Τουρκία.

«Είναι σαφές ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν υπήρχε απόλυτη κατανόηση και ενημέρωση για τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του. Είναι μία διαδικασία δρομολογημένη σε επίπεδο στρατιωτικών αρμοδίων. Οποιοσδήποτε μηχανισμός εκτόνωσης είναι ευπρόσδεκτος. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση υπήρξε ρητή αναφορά και δέσμευση από πλευρά Τουρκίας που αφορά στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε. Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε».

Για τον κορονοϊό είπε ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα. «Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν αριθμούς χειρότερους από τους δικούς μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα. «Εφιστώ την προσοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θα είμαστε πολύ αυστηροί στις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει, με πρώτο στόχο να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069