Νέα έκδοση βιβλίου από τον δήμαρχο Σαρωνικού και αρχαιολόγο, Πέτρο Φιλίππου: «Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη (1909-1944)»

Εξεδόθη το νέο βιβλίο του δημάρχου Σαρωνικού και αρχαιολόγου, Πέτρου Ι. Φιλίππου-Αγγέλου, με τίτλο «Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη (1909-1944)».

Τον πρόλογο έχει γράψει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σταδιακώς, αντιλήφθηκα ότι ο κ. Πέτρος Φιλίππου επέλεξε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφήνοντας μιαν άλλη επιστημονική πορεία στο πεδίο της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Λαογραφίας, στην οποία θα μπορούσε να έχει διαπρέψει, ακόμη και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Πέτρος Φιλίππου κατάφερε –κάτι σπάνιο για πολιτικούς, υπό την ευρεία του όρου έννοια- να συνθέσει αρμονικά το αυτοδιοικητικό του καθήκον με τα πολλαπλά επιστημονικά του, ιστορικά και λαογραφικά, ενδιαφέροντα. Επισημαίνω εδώ μόνο το ότι η ίδια η καταγωγή του τον παρακίνησε ν’ αφιερωθεί, επανειλημμένως, στην έρευνα της αρβανίτικης γλώσσας και κατ’ εξοχήν στην προσφορά των Αρβανιτών σε όλους τους μεγάλους Αγώνες κατά την γέννηση και την μετέπειτα πορεία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, μ ‘ επίκεντρο την προσφορά τους στην Εθνεγερσία του 1821».

Η έκδοση του νέου βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων με τη χορηγία του κου. Αθανάσιου Μαρτίνου και περιλαμβάνει αδημοσίευτες μελέτες και υλικό από το αρχείο του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, το οποίο μας παρέδωσε ο ανιψιός του, Χρήστος Ι. Δημητρίου. Ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει αρβανίτικα παραμύθια, διηγήσεις, ιστορίες, παροιμίες, τραγούδια, όρκους, ευχές κλπ, μελέτες (λαογραφικές και αρχαιολογικές) για τα Καλύβια και την Αττική καθώς και αδημοσίευτες εργασίες για την Κρήτη και την Αργολίδα. Όλο αυτό το υλικό βρίσκεται σήμερα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το αναζητήσουν στο Ψηφιακό Αποθετήριο της Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού.

Ο Χρίστος Ν. Πέτρου – Μεσογείτης ήταν Καλυβιώτης αρχαιολόγος, καθηγητής και ιστορικός με ιδιαίτερη ενασχόληση στην επιγραφική και αρβανίτικη διάλεκτο, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες και αδημοσίευτες μελέτες του. Η νέα έκδοση αποτελεί μια μεγάλη συμβολή τόσο στην ευρύτερη διάδοση του τεράστιου έργο του Μεσογείτη, που έφυγε από τη ζωή μόλις 35 ετών, όσο και στην ανακάλυψη της αρβανίτικης γλώσσας και του πολιτισμού των Αρβανιτών.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων θα προγραμματίσει άμεσα την παρουσίαση του νέου βιβλίου με το οποίο γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό το σπουδαίο έργο του επιφανούς επιστήμονα.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069