Ντόναλντ Τραμπ: Eπιστρέφει στο Facebook και το Instagram – Το μεγάλο του δίλημμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στο Facebook και το Instagram, αφού η μητρική εταιρεία Meta ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη διετή αναστολή των λογαριασμών του. Η αναστολή θα λήξει «τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο κολοσσός των social media που «έθεσε νέες προστατευτικές δικλίδες ασφαλείας για να αποτρέψει πιθανή επανάληψη αδικημάτων».

Το κοινό «θα πρέπει να μπορεί να ακούει τι λένε οι πολιτικοί του» ανακοίνωσε ο Νικ Κλέγκ, πρόεδρος του Meta για τις παγκόσμιες υποθέσεις. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποβληθεί επ’ αόριστον από το Facebook και το Instagram μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο το 2021. Η εταιρεία είχε αναλάβει δράση μετά τον «έπαινο του Τραμπ στους ανθρώπους που ενεπλάκησαν σε βία στο Καπιτώλιο», είπε ο Κλεγκ. «Η αναστολή ήταν μια έκτακτη απόφαση που ελήφθη υπό έκτακτες συνθήκες», πρόσθεσε.

Ένας αναθεωρημένος έλεγχος διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί του Τραμπ δεν αντιπροσωπεύουν πλέον σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Όμως, λόγω των προηγούμενων «παραβιάσεών» του θα αντιμετωπίζει πλέον αυξημένες ποινές για επανειλημμένες παραβάσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ασκούσαν εδώ και καιρό πιέσεις να επιτραπεί στον Τραμπ να επιστρέψει στο Facebook καθώς ετοιμάζεται να διεκδικήσει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Τραμπ μέσα από τη δική του εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social, απάντησε, λέγοντας ότι το Facebook «έχασε δισεκατομμύρια» αφού απαγόρευσε τον «αγαπημένο του Πρόεδρο (δηλαδή) εμένα». «Τέτοιο πράγμα δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ σε εν ενεργεία πρόεδρο ή σε οποιονδήποτε άλλον δεν αξίζει αντίποινα!» έγραψε.

Το δίλημμα του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται τώρα να λάβει μια απόφαση. Το Truth Social, μια πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε το 2021, έχει πολύ λιγότερους χρήστες από το Facebook. Το Facebook έχει τρία δισεκατομμύρια χρήστες. Το Truth Social μπορεί να έχει έως και πέντε εκατομμύρια λογαριασμούς, αν και είναι πιθανό να έχει πολύ λιγότερους ενεργούς χρήστες.

Ωστόσο, ο Τραμπ έχει μια συμφωνία αποκλειστικότητας με την Truth Social – αυτό σημαίνει ότι υποχρεούται νομικά να δημοσιεύει πρώτα στην πλατφόρμα – έξι ώρες πριν από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι αν δημοσιεύσει στο Facebook ή στο Twitter – υπάρχει πιθανότητα να του υποβληθεί μήνυση.

Οι αναλυτές προειδοποιούν επίσης ότι εάν ο Τραμπ σταματούσε να χρησιμοποιεί το Truth Social ή δημοσιεύει περιεχόμενο αλλού, η πλατφόρμα θα δυσκολευόταν να επιβιώσει. Θα μπορούσε απλώς να αγνοήσει αυτή τη συμφωνία αποκλειστικότητας και να αρχίσει να δημοσιεύει περιεχόμενο αμέσως. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να του δημιουργήσει νομικά προβλήματα. Αυτό που είναι επίσης πιθανό είναι ότι απλώς θα περιμένει μέχρι τον Ιούνιο, όταν λήξει η συμφωνία. Ή, θα μπορούσε να πάρει την απόφαση να μην επιστρέψει ποτέ σε πλατφόρμες που επέκρινε συνεχώς.

Ωστόσο, με δεδομένη την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο, θα ήταν πολύ λογικό να επιστρέψει στο Facebook, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, η «μπάλα είναι σταθερά στο γήπεδο του Τραμπ τώρα» λένε οι αναλυτές. Αν όμως αποφασίσει να επιστρέψει, θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες του Μέτα. Η εταιρεία άφησε την πόρτα ανοιχτή για νέα αναστολή εάν τους αψηφήσει. Σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει να…τιθασεύσει τον αυθορμητισμό του (σε κάποιο βαθμό) στο Facebook, με τρόπο που δεν χρειάζεται επί του παρόντος στο Truth Social.

Η είδηση ​​της επαναφοράς του Τραμπ επικρίθηκε από Δημοκρατικούς και ορισμένες ακτιβιστικές οργανώσεις που εξέφρασαν ανησυχία ότι ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ξανά την πλατφόρμα για να επαναλάβει ψευδείς ισχυρισμούς ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020. «Ο Τραμπ υποκίνησε μια εξέγερση», έγραψε στο Twitter ο Δημοκρατικός Αντιπρόσωπος της Καλιφόρνια Άνταμ Σιφ. «Το να του δώσουμε ξανά πρόσβαση σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει τα ψέματα και τη δημαγωγία του είναι επικίνδυνο».

Ο Ντέρικ Τζόνσον, ο πρόεδρος της NAACP, μιας οργάνωσης για τα πολιτικά δικαιώματα, είπε στο Associated Press ότι θεωρεί την κίνηση «σοβαρό λάθος» που αποτελεί «εξαιρετικό παράδειγμα της τοποθέτησης των κερδών πάνω από την ασφάλεια των ανθρώπων». «Είναι εκπληκτικό ότι μπορεί κανείς να εκτοξεύει μίσος, να τροφοδοτεί συνωμοσίες και να υποκινεί μια βίαιη εξέγερση στο κτίριο του Καπιτωλίου του έθνους μας, και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ να εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό δεν αρκεί για να απομακρύνει κάποιον από τις πλατφόρμες του», είπε.

Το Twitter είχε επίσης μπλοκάρει τον πρώην πρόεδρο μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, λέγοντας ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες του για την εξύμνηση της βίας. Όμως, τον Νοέμβριο, ο ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι η απαγόρευση λογαριασμού του είχε αρθεί, μετά τη διεξαγωγή δημοσκόπησης στην οποία οι χρήστες υποστήριξαν στενά την κίνηση. Ο Τραμπ δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο Twitter, έχοντας πει: «Δεν βλέπω κανένα λόγο για αυτό».

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069