Οι ΗΠΑ «xτίζουν» βάσεις στην Ελλάδα και δίνουν F-35 στην Τουρκία!

Tην ώρα που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πανηγύριζει για τις βάσεις που θα «κτίσουν» οι ΗΠΑ στην Ελλάδα γιατί «θα μας προστατεύουν από την τουρκική προκλητικότητα» η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να πουλήσει μαχητικά F-35A στην Τουρκία, σύμφωνα με το defencenet.gr.

Όπως ανακοίνωσε το Στείτ Ντιπάρτμεντ και μεταδίδει το Anadolu, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία για την εξεύρεση λύσης για το θέμα των F-35.

Όλα αυτά ελάχιστα μετά τις δηλώσεις του αφεντικού τη τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ ότι η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην αγορά ρωσικών  Su-35 και Su-57.

«Εάν η διαδικασία (σ.σ. η αγορά και αναβάθμιση των F-16) δεν φέρει αποτελέσματα, τότε η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

Εάν είναι απαραίτητο, το θέμα των Su-35 και Su-57 μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή.

Η βιομηχανία μας θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, τότε μπορούμε πάντα να βρούμε μια διέξοδο» τόνισε ο Ντεμίρ.

Βέβαια ο Ντεμιρ αναφέρθηκε στα F-16 αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε με… F-35.

Φυσικά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  συζήτηση για τα F-16 θεωρώντας την παραγγελία των 40 μαχητικών ως μέρος της «λύσης για τα F-35».

Σε κάθε περίπτωση  η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα…

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε την Κυριακή (17/10) πως οι ΗΠΑ πρότειναν την πώληση των F-16 ως αντάλλαγμα για τις επενδύσεις της στο πρόγραμμα των F-35.

Η αγορά των F-35 δεν προχώρησε λόγω των κυρώσεων κατά της Άγκυρας για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400. Πηγές σημειώνουν πως η Άγκυρα έχει ήδη στείλει σχετικό αίτημα που αφορά στα F-16 αλλά και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας.

Η δήλωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις, στην ημερήσια συνέντευξη Τύπου, μετά τη δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει προσφορά αγοράς F-16 στην Τουρκία σχετικά με την πληρωμή του «1 δισεκατομμυρίου 400 εκατομμυρίων δολαρίων» απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

Δηλώνοντας ότι δεν θα επιβεβαιώσει τις προτεινόμενες πωλήσεις και μεταφορές όπλων μέχρι να κοινοποιηθούν και να εγκριθούν από το Κογκρέσο, ο Πράις είπε: «Όσον αφορά την Τουρκία, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία. (Η Τουρκία) είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε μακρινούς διμερείς δεσμούς σε βάθος με την Τουρκία και η διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ παραμένει ζήτημα προτεραιότητας».

 Ο Πράις, ο οποίος δεν απάντησε άμεσα στα λόγια του προέδρου Ερντογάν σχετικά με μια προσφορά από τις ΗΠΑ, είπε:

«Τώρα, σχετικά με το ζήτημα που θέσατε, θα πω το εξής: Το Υπουργείο Άμυνας (Πεντάγωνο) βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία για την επίλυση της σύγκρουσης των F-35. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον τους για την αγορά αεροσκαφών F-16 . Σας παραπέμπω στην κυβέρνηση. Μπορώ να πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προσφέρει καμία χρηματοδότηση στα αιτήματα της Τουρκίας για F-16. Το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία για το πρόγραμμα F-35, για τον τρόπο επίλυσης αυτής της σύγκρουσης. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για ιδιωτικές συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για αυτό».

ΠΗΓΗ: pronews.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069