Οι σκέψεις Μητσοτάκη για εκλογές και το σενάριο του καλοκαιριού

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κοτταρίδη

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εκλογές και οι σχεδιασμοί στο Μέγαρο Μαξίμου

Επειδή διαβάζω δεξιά και αριστερά διάφορα για το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στην Άνοιξη, έκατσα και έβαλα τη γάτα να ψάξει και να μάθει τί σκέφτονται και κυρίως τι σχεδιάζουν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα.

Έμαθα λοιπόν πως πραγματικά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει πως στόχος του είναι να ολοκληρώσει την τετραετία το εννοεί πραγματικά. Και αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός του για τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα επειδή όπως είναι γνωστό την πολιτική πρέπει να εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να σας πω πως το παράθυρο για εκλογές όπως έλεγε στη γάτα στέλεχος που γνωρίζει τις διεργασίες ανοίγει από τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Γνωρίζω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί και εισηγήσεις να πάει σε εκλογές πριν το καλοκαίρι και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην εικόνα της κυβέρνησης από πιθανές νέες πυρκαγιές.

Στην ανάλυση όμως που έχουν κάνει τα στελέχη που ασχολούνται με αυτά τα θέματα δεν υπήρξε μεγάλη «πολιτική ζημιά» από τις πυρκαγιές πέρσι στην Εύβοια και στην Αττική, για να μην σας πω πως μεγαλύτερη, έστω και πρόσκαιρη ήταν η ζημιά από την επικοινωνιακή διαχείριση του ανασχηματισμού.

Με αυτά τα δεδομένα η λογική, γιατί και αυτή καμιά φορά πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψη μας, λέει πως το φθινόπωρο που μας έρχεται είναι πολύ πιθανό να πάμε σε εκλογές. Όπως πάει το πράγμα θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία, η κοινωνία θα δρέπει τα κέρδη από μια ακόμα πολύ καλή τουριστική σεζόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί από το βήμα της ΔΕΘ να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ουσιαστικά το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που έχει προαναγγείλει και φυσικά μην ξεχνάμε πως με την απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές δεν παίζει κανένα ρόλο η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα.

Στις δεύτερες εκλογές το μπόνους αν το πρώτο κόμμα πάρει πάνω από 25% είναι 20 έδρες ενώ για κάθε 1% θα παίρνει άλλες δύο, με ανώτερο όριο μπόνους τις 50 έδρες αν το πρώτο κόμμα περάσει το 40%. Οι υπόλοιπες έδρες μοιράζονται αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που περνούν το 3%. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα στοιχεία που έχουν σήμερα στα χέρια τους στο Μαξίμου δείχνουν μια άνετη επικράτηση και στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές.

Τέλος να σας πω πως το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών … ειδικών και το δημοσκοπικό αποτύπωμα του ΚΙΝΑΛ. Εκεί όπως μαθαίνω πως καταγράφεται μία συρρίκνωσή μετά τα μεγάλα ποσοστά και την …εκτόξευση που καταγράφηκε μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την αλλαγή στην ηγεσία.

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069