Πανελλήνιες 2022: Τι ακολουθεί για μηχανογραφικό και βάσεις μετά τα αποτελέσματα

Πανελλήνιες 2022: Μετά τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες ακολουθεί η υποβολή μηχανογραφικών και η ανακοίνωση των βάσεων

Η υποβολή του μηχανογραφικού και η ανακοίνωση των βάσεων είναι τα δύο επόμενα ορόσημα για τους υποψηφίους των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων οι οποίοι από χθες, Τρίτη (28/06) έχουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες στα μαθήματα στα οποία συμμετείχαν.

Ειδικά για το μηχανογραφικό η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η προθεσμία για την υποβολή του αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και αυτό γιατί από τη μια θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα ειδικά μαθήματα και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από την άλλη θα πρέπει να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε σχολής/τμήματος ώστε να κριθεί ποιο υποψήφιος ανάλογα με την επίδοσή του μπορεί να διεκδικήσει τα εισιτήρια εισόδου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΩΝ από 25€

Πατήστε εδώ ή καλέστε μας στο 2104405464

Η επιτυχία μας βασίζεται στην εμπιστοσύνη των πελατών που έχει χτιστεί από την επίτευξη των στόχων μας.

Όσο για τις βάσεις εισαγωγής αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Πανελλήνιες 2022: Τα μαθήματα που «έκαψαν» τους υποψήφιους

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων για τις επιδόσεις των υποψηφίων των πανελλήνιων εξετάσεων που έκανε για το Newsbomb.gr το φροντιστήριο ΝΕΟ, τα μαθήματα που «έκαψαν» τους μαθητές ήταν:

  • Στο 1ο πεδίο(ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών) τα Λατινικά στα οποία υπήρξε πτώση στα ποσοστά των πολύ υψηλών βαθμολογιών σε σύγκριση με την Κοινωνιολογία ενώ στα Αρχαία Ελληνικά μόλις το 5,7 % πέτυχε βαθμολογίας πάνω από 17
  • Στο 2ο πεδίο(θετικών και τεχνολογικών επιστημών) στη Γλώσσα το 55 % των βαθμών συγκεντρώνεται στις μεσαίες βαθμολογίες από 13 έως 17 ενώ στα Μαθηματικά υπήρξε μείωση στις βαθμολογίες πάνω από 17 σε σχέση με την περσινή χρονιά.
  • Στο 3ο πεδίο(επιστημών υγείας και ζωής) υπήρξε αλλαγή προς τα κάτω για τις βαθμολογίες πάνω από 18 στη Βιολογία όπως ακριβώς συνέβη και στο μάθημα της Φυσικής με το 13% να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα και με το 50% να είναι κάτω από τη βάση ενώ στη Χημεία το 37% των βαθμών είναι κάτω από το 10
  • Στο 4ο πεδίο(επιστημών οικονομίας και πληροφορικής) τα Μαθηματικά καθώς το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση αγγίζει το 73%.

Συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του. Σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%. Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%. Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο (2) ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%. Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε υποψήφιος που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, για κάθε Τμήμα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο, θα πρέπει να υπολογίσει τα μόριά του, πολλαπλασιάζοντας τους βαθμούς στα 4 πανελλαδικά μαθήματα (και σε τυχόν ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα) επί τους αντίστοιχους συντελεστές για κάθε μάθημα, όπως φαίνονται στις παρακάτω Υπουργικές Αποφάσεις. Έτσι, κάθε υποψήφιος φέτος θα έχει πιθανόν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε Τμήμα/Σχολή και όχι έναν ενιαίο αριθμό μορίων για ολόκληρο το Επιστημονικό Πεδίο (για τα ΓΕΛ) ή τον Τομέα (για τα ΕΠΑΛ), που είναι υποψήφιος.

Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Πηγή: newsbomb.gr

About Post Author

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069