Πασχάλης Πούλος : Τον εφιάλτη του πολέμου ζει ο Ουκρανικός Λαός

Άρθρο έντυπης έκδοσης εφημερίδας Ζω

Πασχάλης Πούλος , Σύμβουλος έκδοσης Ζω , Φιλόλογος

Τελικά   οι φόβοι   και οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επαληθεύτηκαν. Η εισβολή ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης  Φεβρουαρίου 2022 με εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμιίρ Πούτιν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα 10/03/22. Και αυτό με την αιτιολογία ότι ο Πούτιν ανταποκρίθηκε στην έκκληση των δύο ηγετών των ρωσόφωνων περιοχών του Ντονέτσκ και του Πουγκάνσκ για βοήθεια, με στόχο την αποστρατικοποίηση της χώρας και όχι την κατάληψή της. Στην πραγματικότητα όμως ο Ρώσος Πρόεδρος, παραβίασε κατάφορα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου με σκοπό τον επεκτατισμό και την ικανοποίηση των φιλοδοξιών του για την αναβίωση της Σοβιετικής ‘Ενωσης. 

Το γεγονός αυτό, πρωτοφανές για τα δεδομένα της εποχής μας, συγκλόνισε όλη την οικουμένη και κυρίως εμάς τους Ευρωπαίους και γενικότερα το δυτικό κόσμο. Χάθηκαν και χάνονται ανθρώπινες ζωές και από τα δύο μέρη, από τους αμυνόμενους κατά βάση, αλλά και από τους επιτιθέμενους. Το χειρότερο απ’όλα όμως χάνονται και μικρά παιδιά. Όσοι επιβιώνουν ζουν τη φρίκη του πολέμου σε όλο της το μεγαλείο. Ο τρόμος και ο φόβος τους κυριεύει στο κάθε τους βήμα. Οι βομβαρδισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον με τα γνωστά σε όλους μας θλιβερά αποτελέσματα. Ο δαιμονισμένος ήχος των σειρήνων, κάθε φορά που ενεργοποιούνται, ανεβάζει στο αποκορύφωμα το φόβο και την αγωνία του ουκρανικού λαού. Το άλλο πάλι, οι συγκλονιστικές εικόνες από την ατέλειωτη ροή των προσφύγων, συγκινεί τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο και του προκαλεί αγανάκτηση και παράπονο, για την αναίτια αυτή δοκιμασία του άμαχου πληθυσμού.

Πέραν τούτου όλος ο πλανήτης είναι σε κατάσταση αναταραχής από τις τεράστιες επιπτώσεις του πολέμου αυτού στην παγκόσμια οικονομία. Τα κράτη της Ευρώπης και οι πολίτες τους επωμίζονται το κόστος της ενεργειακής κρίσης, που έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της ακρίβειας. Οι κατακόρυφες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου πλήττουν όλους τους Ευρωπαίους, αλλά και κάθε ευρωπαϊκή επιχείρηση. Συζητείται στους κύκλους της Ενωμένης Ευρώπης η έκδοση ευρωομολόγων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης και κατ’ επέκταση των επιμέρους χωρών της. Παράλληλα αιωρείται και ο φόβος για τον Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο, εάν η Ρωσία συνεχίσει την επεκτατική της πολιτική (Πολωνία, Ρουμανία, κλπ). 

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, δεν ξέρω αν θα σταθούν ικανές να αναγκάσουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τα Ουκρανικά εδάφη και να παραιτηθεί από τις περαιτέρω επιθετικές βλέψεις. Η χώρα μας πήρε σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας στέλνοντας, μεταξύ των άλλων, και αμυντικό υλικό. Κατά τη γνώμη μου σωστά έπραξε, επειδή δε θα θέλαμε και εμείς να αισθανθούμε μόνοι μας, αν, ο μη γένοιτο, βρισκόμασταν σε αντίστοιχη με την Ουκρανία θέση. Ο Ερντογάν καραδοκεί, μιλάει για την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, όπως μιλούσε και ο Πούτιν για την Ουκρανία.

Με αφορμή την τραγωδία της Ουκρανίας, θέλω να αναφερθώ και στη δική μας τραγωδία, στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, με τη διαφορά μόνον ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι μας Ευρωπαίοι δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν έπρεπε να ευαισθητοποιηθούν με την Ουκρανία. Το ενδιαφέρον και η αγωνία για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας δεν είναι μόνο αναγκαίο αλλά και επιβεβλημένο. Εύχομαι να βρεθεί κάποια λύση που θα μετριάσει το κακό, θα θίγει και θα βλάπτει όσο το δυνατόν λιγότερο τη χώρα αυτή.

Τέλος μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η σιωπή των πνευματικών ανθρώπων της  χώρας μας  μπροστά στην παράνομη και αυθαίρετη εισβολή των Ρώσων σε μια ξένη χώρα. Ελάχιστοι είχαν το θάρρος να την αποδοκιμάσουν, δεν ήταν περισσότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν είδαμε ακόμη διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες , πορείες και κλείσιμο δρόμων, ως συμπαράσταση της σκληρής και απάνθρωπης δοκιμασίας του ουκρανικού λαού.

Πασχάλης Πούλος

Φιλόλογος

Σύμβουλος έκδοσης Ζω

Άρθρο απο την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Ζω Αν.Αττικής

Άρθρο έντυπης έκδοσης εφημερίδας Ζω

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069