Πέραμα: «Σταματήστε την καταδίωξη», οι διάλογοι στους ασυρμάτους -Ρομά πυροβόλησαν με καραμπίνες τη νύχτα, 4 αστυνομικοί τραυματίες

Συνεχίζουν να εγείρουν ερωτήματα τα γεγονότα στο Πέραμα, όπου έπειτα από κινηματογραφική καταδίωξη 20χρονος Ρομά έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών.

Μάλιστα, οι επτά αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ», που εμπλέκονται στην υπόθεση, έδωσαν τη δική τους εκδοχή για το τι συνέβη το μοιραίο βράδυ, υποστηρίζοντας πως βρίσκονταν σε άμυνα, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον του 20χρονου, την ώρα που το φως της δημοσιότητας είδαν και οι διάλογοί τους με το Κέντρο.

Οι καταθέσεις των αστυνομικών
Συγκεκριμένα, οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί δήλωσαν ότι πυροβόλησαν κατά του νεαρού Ρομά όταν το κλεμμένο όχημα -το οποίο οδηγούσε ο 20χρονος- έκανε όπισθεν κατά πάνω τους.

«Βλέποντας την πορεία του HYUNDAI πήδηξα από τη μηχανή και έτρεξα να πάρω κάλυψη. Γύρισα και είδα το HYUNDAI να χτυπάει και στην κυριολεξία να ”καβαλάει” τη μηχανή που οδηγούσε ο οδηγός μου, ο οποίος εκείνη τη στιγμή σερνόταν για να αποφύγει να τον πατήσει το αυτοκίνητο», σημείωσε χαρακτηριστικά ένας από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς.

«Εγώ εκείνη τη στιγμή, βλέποντας αυτό το πράγμα, έβγαλα το όπλο μου και έριξα τρεις φορές προς το αυτοκίνητο», συμπλήρωσε ο συνοδός του αστυνομικού που φαίνεται πως κινδύνευσε περισσότερο από την πορεία του οχήματος των υπόπτων.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, με συνέπεια ο 20χρονος να βρει τραγικό θάνατο, με δύο τραύματα στον πνεύμονα και την κοιλιά.

Άλλος αστυνομικός που βρέθηκε μπροστά στην πορεία του λευκού αυτοκινήτου καταθέτει: «Όταν έκανε όπισθεν, ο συνοδός μου πήδηξε από τη μηχανή και εγώ προσπάθησα να κάνω κάποια βήματα προς τα πίσω με τη μηχανή για να αποφύγω τη σύγκρουση, αλλά δεν τα κατάφερα».

Ο ίδιος συμπληρώνει για τα λεπτά που οδήγησαν στο μοιραίο περιστατικό στο Πέραμα: «Χτύπησε τη μηχανή που οδηγούσα, με έριξε στο οδόστρωμα και η μηχανή έπεσε πάνω μου και με πλάκωσε. Το όχημα συνέχισε να έρχεται προς τα πάνω μου με σκοπό να με εξουδετερώσει, αλλά ευτυχώς ο συνοδός μου σύρθηκε και πρόλαβε να με τραβήξει για να με πάρει από το σημείο λίγο πριν με χτυπήσει το αμάξι».

Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι
Ωστόσο, στο δελτίο ειδήσεων του MEGA μεταδόθηκαν οι αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ της ομάδας «ΔΙΑΣ» που συμμετείχε στην καταδίωξη του ύποπτου οχήματος και του Κέντρου της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τους οποίους φαίνεται πως ήταν ξεκάθαρη η εντολή να διακόψουν την καταδίωξη, με τους ίδιους πάντως να συνεχίζουν.

Αναλυτικά οι αποκαλυπτικοί διάλογοι όπως τους μετέδωσε το Mega:

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: Καταδιώκουμε Hyundai Accent, που είναι πιθανόν κλεμμένο.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Συνεχίστε την καταδίωξη.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Ομάδα 400Γ Πειραιά): Το Hyundai περνάει τα κόκκινα και κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σταματήστε την καταδίωξη. Υπάρχει κεντρική εντολή.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως αναφέρεται από το κέντρο επιχειρήσεων ο κωδικός αριθμός του αξιωματικού που δίνει την εντολή.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Άλλες ομάδες): Συνεχίζουμε την καταδίωξη. Το όχημα κινείται επικίνδυνα και το ακολουθούμε.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Ομάδα 400Γ Πειραιά): Έχουμε μείνει πίσω. Δεν μπορούμε να προλάβουμε τους συναδέλφους, που κυνηγούν το αυτοκίνητο.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σας έχω πει να σταματήσετε. Έχω εντολή από ανώτατο αξιωματικό (σ.σ. δίνει κωδικούς του ανώτατου αξιωματικού).

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (που συνεχίζουν την καταδίωξη): Συνεχίζουμε να τον ακολουθούμε.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σας έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Μην τους καταδιώκετε. Υπάρχει εντολή.

Κούγιας: «Η εντολή να μη συνεχιστεί η καταδίωξη δεν ήταν στην ομάδα ΔΙΑΣ του Χαϊδαρίου»
Απ’ τη μεριά του, ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση των επτά κατηγορούμενων αστυνομικών, υποστήριξε ότι η εντολή της ΕΛΑΣ για τη διακοπή της καταδίωξης του ύποπτου οχήματος, που οδηγούσε ο 20χρονος Ρομά που τραυματίστηκε θανάσιμα από αστυνομικά πυρά, δεν ήταν στους πελάτες του, αλλά σε άλλη ομάδα «ΔΙΑΣ», εκείνη των Καμινίων.

Συγκεκριμένα, το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια και των συνεργατών του εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται αναφορά σε τρεις διαπιστώσεις «τις οποίες δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πριν λάβουμε αντίγραφα της δικογραφίας», διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εκ παραδρομής ή εκ προθέσεως, μάλλον για πολιτικούς λόγους, κάποιοι παραπλάνησαν τους δημοσιογράφους περί του ότι δήθεν υπήρξε επικοινωνία με τους εντολείς μας με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπου δήθεν τους εδίδετο η εντολή να μη συνεχίσουν την καταδίωξη. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ και η αλήθεια είναι η εξής: πράγματι υπήρξε τέτοια εντολή σε άλλη ομάδα μοτοσικλετιστών της ΔΙ.ΑΣ. και δεν αφορά την ομάδα των εντολέων μας, οι οποίοι ανήκουν στην Ομάδα Χαϊδαρίου, αλλά σε άλλη ομάδα που είναι η Ομάδα Καμινίων».

Σοβαρά επεισόδια το βράδυ -Τραυματίστηκαν αστυνομικοί από σκάγια στα Μέγαρα
Πάντως, οι αντιδράσεις για το θάνατο του 20χρονου συνεχίζονται και μάλιστα δεν λείπουν τα επεισόδια.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την αιματοβαμμένη καταδίωξη στο Πέραμα. Κατά τη διάρκεια της πορείας υπήρξε ένταση μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ενώ έγινε και χρήση χημικών.

Ωστόσο, στα Μέγαρα σημειώθηκαν πολύ σοβαρά επεισόδια με οδομαχίες, όταν ομάδα Ρομά που διαμαρτύρονταν, έκλεισαν την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος των Μεγάρων. Μάλιστα, δύο αστυνομικοί διμοιρίας ΜΑΤ τραυματίστηκαν ελαφριά στα πόδια από σκάγια, δεχόμενοι πυροβολισμούς με καραμπίνα, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν από πέτρες.

Θυμίζουμε ότι επεισόδια και διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές, τόσο στον κόμβο των Αρφαρών στη Μεσσηνία, όσο και στο Ζευγολατιό.

Πηγή: iefimerida.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069