Περιφέρεια Αττικής: Δωρεάν διανομή λιπάσματος από βιοαποβλητα στους παραγωγούς του Δήμου Μαραθώνα

Γ. Πατούλης: «Η κυκλική οικονομία δεν είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά ένα μοντέλο που εφαρμόζουμε στην πράξη, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους πολίτες για την αξία της ανακύκλωσης»

Την στοχευμένη στρατηγική με σκοπό την προώθηση του μοντέλου κυκλικής οικονομίας και αλλαγής του τρόπου διαχείρισης των στέρεων αποβλήτων, συνεχίζει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, με τη χθεσινή δωρεάν διανομή περίπου 7.500 σάκων 20lit  με πιστοποιημένο εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ) σε παραγωγούς – μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα. Η διανομή έγινε στο πλαίσιο αιτήματος της  Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής.

Την παράδοση και διανομή του υλικού έκανε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με τον Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη, παρουσία του Δημάρχου Μαραθώνα Στ. Τσίρκα, του Προέδρου του Γεωργικού Συλλόγου Μαραθώνα Α. Βάρσου και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κ. Στουραΐτη, ενώ υπενθυμίζεται ότι παρόμοια πρωτοβουλία είχε πραγματοποιηθεί πριν από λίγο καιρό και στο Δήμο Κρωπίας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ αποδεικνύουν στην πράξη τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, η οποία αναδεικνύεται και ενισχύεται μέσα από την μεγάλη προσπάθεια προώθησης της ανακύκλωσης και της συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων από τα οποία και παράγονται τα συγκεκριμένα εδαφοβελτιωτικά προϊόντα. Αναφερόμενος ειδικά στο τομέα της ανακύκλωσης, ο κος Πατούλης επισήμανε, ότι με την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας οι πόροι που αξιοποιούνταν για την ανακύκλωση – όπως χαρακτηριστικά τόνισε- ήταν μηδέν, ενώ από το 2019 μέχρι σήμερα εξασφαλίστηκαν και αξιοποιούνται πόροι που αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.

«Συνεχίζουμε την προώθηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας και στο Δήμο Μαραθώνα, έναν ακόμη Δήμο μετά από το Δήμο Κορωπίου, ο οποίος είναι ένας από τους πιο ενεργούς πυλώνες αγροτικής παραγωγής της Αττικής μας. Πρόκειται για μια δράση, η οποία θα συνεχίσει να υλοποιείται όλα τα επόμενα χρόνια, καθώς προκρίνεται ως μια «σοφή» επιλογή για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών και οικονομικών πόρων.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, γιατί το σημερινό αποτέλεσμα έρχεται ως επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε με τους Δήμους της Αττικής μας, οι οποίοι έχουν σταθεί αρωγοί και συνοδοιπόροι, για την ενίσχυση της ανακύκλωσης μέσω του νέου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Από την επεξεργασία αυτών των βιοαποβλήτων παρήχθησαν τα συγκεκριμένα εδαφοβελτιωτικά προϊόντα, που σήμερα καταλήγουν χρήσιμα εργαλεία για τους παραγωγούς του Δήμου Μαραθώνα.

Με αυτό το παράδειγμα καλούμε και πάλι τους πολίτες να βάλουν τα δυνατά τους, και να κάνουν καθημερινή συνήθεια την ανακύκλωση δίνοντας αξία στα σκουπίδια τους.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται και θα βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όχι με λόγια αλλά με έργα. Τίποτε δεν γίνεται με μαγικό τρόπο, αλλά με σκληρή δουλειά και συνεργασία. Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά μια στήριξη από την Περιφέρεια σε όλους τους παραγωγούς, κάθε μέρα, κάθε μήνα κάθε έτος, ώστε να δοθεί η μέγιστη δυνατή βοήθεια στην μεγάλη αλυσίδα της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κος Πατούλης.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης αναφέρθηκε στη συνολική προσπάθεια που κάνει ο ΕΔΣΝΑ για τα βιοαπόβλητα σημειώνοντας ότι η μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας, μέσω του ΕΔΣΝΑ, αποδίδει καρπούς, στηρίζοντας στην πράξη τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στ. Τσίρκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως ο Δήμος Μαραθώνα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή και προμήθεια των πολιτών της Αττικής με ποιοτικά προϊόντα διατροφής και πως η συγκεκριμένη πράξη ενισχύει την τοπική οικονομία και βελτιώνει την δυναμική των παραγωγών.

Τέλος  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής κ. Στουραΐτης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ για την άμεση ανταπόκριση τους στο αίτημα της Ομοσπονδίας και τόνισε ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια θα βοηθήσει τους καλλιεργητές να μειώσουν και να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής και κατ΄επέκταση και της τιμής στο ράφι».

Στην δράση παραβρέθηκαν επίσης η Υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκηοι βουλευτές ΝΔ Μ. Βορίδης και Σ. Πέτσας, οι οποίοι εξήραν το έργο της Περιφέρειας στον τομέα της ανακύκλωσης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, στελέχη του δήμου Μαραθώνα, παραγωγοί και κάτοικοι της περιοχής.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ αναμένεται να ολοκληρώσουν εντός του 2023  τη διανομή 200 υπερσύγχρονων απορριμματοφόρων συλλογής βιοαποβλήτων και 45.000 καφέ κάδων για να ενισχύσουν τα προγράμματα ανακύκλωσης των δήμων.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069