Περιοδεία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη συνοδευόμενου από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Σε εμβληματικά περιβαλλοντικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, στην Ανατολική Αττική με προϋπολογισμό άνω των 500 εκ. ευρώ.

Επίσκεψη στα εργοτάξια του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας και της σήραγγας Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας Γ. Πατούλης: «Με πάνω από 1.500 έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού κοντά στο 1 δις ευρώ, βάζουμε την Αν. Αττική σε μία νέα εποχή»

Δύο από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της χώρας τα οποία υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής στην Ανατολική Αττική, επισκέφθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, στο πλαίσιο της περιοδείας του Πρωθυπουργού στην Αν. Αττική, παρουσία Υπουργών και Δημάρχων της Αν. Αττικής.

ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το υπό κατασκευή Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας. Παρόντες ήταν επίσης ο Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο Υφ. Υποδομών Γ. Καραγιάννης, ο Βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος, οι Δήμαρχοι Κρωπίας Δ. Κιούσης και Παιανίας Ι. Μάδης και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Αλ. Καλογερόπουλος ο οποίος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με το υπό εξέλιξη έργο και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Δ. Δρόσης. Το έργο προϋπολογισμού 112.900.000 ευρώ, κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Αττικής με Φορέα Λειτουργίας την ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων φορέων και του Δήμου Κρωπίας.

Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία στερεών και υγρών αποβλήτων προχώρησε στη σύνταξη μελετών που προβλέπουν την αύξηση της δυναμικότητας του ΚΕΛ και την αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων, ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα άρδευσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα, ενώ έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός διοχέτευσης του παραγόμενου νερού στις γεωργικές εκτάσεις, της πεδιάδας των Μεσογείων.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί εργασίες που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου στο 98,7% του συνολικού οικονομικού αντικειμένου του έργου.

Το έργο ολοκληρώνει τις εργασίες ώστε να είναι έτοιμο προς υποδοχή και επεξεργασία των λυμάτων της πόλης του Κορωπίου, που κατασκευάζονται οι συνδέσεις του δικτύου με τα ακίνητα, έως την 14-12-2022 και πέρας μετά τη δοκιμαστική λειτουργία την 14-12-2023 σύμφωνα με το τελευταίο Εγκεκριμένο Χρονοδιάγραμμα.

Σήραγγα Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Ραφήνας

  • Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας
    Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ήταν το εργοτάξιο κατασκευής των αγωγών ακαθάρτων και δικτύων μεταφοράς ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας- Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο κ. Τόσιος Αναστάσιος Αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος η κα Στεφανάκου Γεωργία, Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων, ο Δήμαρχος Παιανίας Ι. Μάδης και ο Προιστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρεια Δ. Δρόσης. Ειδικότερα κατασκευάζεται σήραγγα μήκους 1.100 μέτρων περίπου, τμήμα του μεγάλου έργου αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας, προϋπολογισμού 290 εκ. €, με πόρους του Ταμείου Συνοχής.

    Μέσω της σήραγγας αυτής τα λύματα από τις παράκτιες περιοχές Ραφήνας και Αρτέμιδας θα οδηγούνται στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων και επιπρόσθετα και τα επεξεργασμένα λύματα του ΚΕΛ, θα επιστρέφουν προς διάθεση στη θάλασσα.

    Είναι ένα από τα πέντε μεγάλα έργα που υλοποιεί σήμερα η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους Δήμους και την ΕΥΔΑΠ. Επισημαίνεται πως συνολικά τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας Λυμάτων σε όλη την Ανατολική Αττική, είναι προϋπολογισμού 420 εκ. € από πόρους δύο Ταμείων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Περιλαμβάνουν τις ΕΕΛ Ραφήνας και Μαραθώνα, την αναβάθμιση της μονάδας στο Μαρκόπουλο και την κατασκευή δικτύου αγωγών 1000 χλμ. Μαζί με το ΚΕΛ Κρωπίας τα έργα ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 500 εκ. ευρώ.

    Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης των έργων, ενώ αναφερόμενος στο ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο το οποίο γίνεται στην Ελλάδα, αν αθροίσουμε όλες τις παρεμβάσεις σε επίπεδο μονάδων επεξεργασίας και αγωγών, είτε μιλάμε για αστικά δίκτυα είτε μιλάμε για τους κεντρικούς αγωγούς. Είναι μία πολύ σημαντική παρέμβαση και φυσικά βελτιώνει την ποιότητα ζωής και δίνει άλλες δυνατότητες στην περιοχή».

Ο κ. Πατούλης σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Αν. Αττική γυρίζει σελίδα. Υλοποιούμε πέντε μεγάλα έργα που σε συνεργασία με τους Δήμους και την ΕΥΔΑΠ, μεταξύ των οποίων την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και το δίκτυο αποχέτευσης για το Μαραθώνα, τα έργα αποχέτευσης για την Παλλήνη, την Ανθούσα και το Γέρακα, τα έργα αποχέτευσης σε Παιανία και Γλυκά Νερά, καθώς και τα έργα αποχέτευσης κι αναβάθμισης του ΚΕΛ Μαρκοπούλου. Συνολικά 3 νέες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης πρόκειται να παραδοθούν στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής την προσεχή 5ετία, για να δώσουν λύση σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Επενδύουμε σε πράσινες πολιτικές και έργα με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αποδεικνύουμε πως όταν υπάρχει βούληση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και επωφελή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής όλων μας.»

Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου:

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069