Ποινική έρευνα για παραχώρηση έκτασης 11,66 στρεμμάτων από τον Δήμο Ραφήνας σε κατασκευαστική εταιρεία

Εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη έχει και πάλι ο δήμαρχος Ραφήνας-ΠικερμίουΕυάγγελος Μπουρνούς, όχι αυτή τη φορά για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική (Μάτι, Ραφήνα, κ.λπ.), η οποία άφησε πίσω της 104 νεκρούς, αλλά για την απευθείας παραχώρηση έκτασης 11,66 στρεμμάτων μέσα σε ζώνη πρασίνου στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για εγκατάσταση και χρήση εργοταξίου της τελευταίας.

Η επίμαχη έκταση στη θέση Παναγίτσα-Νεκροταφείο, κατά τα μεγαλύτερο μέρος της, είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Πρασίνου Α’ εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων (θεσμοθετήθηκε το 2003).

Στην έκταση αυτή, επιτρέπεται μόνο η χρήση για καθιστικά, δηλαδή παγκάκια και καθίσματα, ενώ παράλληλα εμπίπτει στην οριογραμμή εκβολής στη θάλασσα του ρέματος της Ραφήνας, εντός της οποίας δεν επιτρέπεται καμία κατασκευή/λειτουργία. Τμήμα της έκτασης αυτής το είχε αγοράσει ο Δήμος Ραφήνας το 2018 με δάνειο, με σκοπό την επέκταση του τοπικού νεκροταφείου.

Ειδικότερα, με την υπ’ αρ. 174/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου αποφασίστηκε η απευθείας παραχώρηση της εν λόγω έκτασης στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το γεγονός της απευθείας παραχώρησης προκάλεσε αφενός την αντίδραση μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, τοπικών φορέων και κατοίκων της Ραφήνας και αφετέρου την κατάθεση σχετικής προσφυγής στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Αττικής.

Στο μεταξύ, η επίμαχη εταιρεία ήδη εγκαταστάθηκε εντός της έκτασης των 11,66 στρεμμάτων και έχει κατασκευάσει τσιμεντένιες βάσεις για την τοποθέτηση των εργοταξιακών οικίσκων.

Κάτω από τις αντιδράσεις αυτές, το Δημοτικό Συμβούλιο, με την υπ’ αρ. 191/2022 απόφασή του, ακολούθησε τη διαδικασία δημοπράτησης, χωρίς ωστόσο να ανακαλέσει ταυτόχρονα την προηγούμενη απόφασή του για απευθείας παραχώρηση της έκτασης. Οπότε, κατατέθηκε νέα, δεύτερη προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής. Αυτό είχε ως συνέπεια το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την πρώτη απόφασή του (174/2022) για απευθείας παραχώρηση της έκτασης.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος (γιος του αείμνηστου βουλευτή και προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Νώντα Ζαφειρόπουλου και αδελφός του δολοφονηθέντα δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου) διαβίβασε τον φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Έτσι, διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με προκληθείσα ζημιά σε βάρος της περιουσίας του άνω των 120.000 ευρώ, όπως και εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απόπειρας ηθικής αυτουργίας στον εν λόγω αδίκημα.

Ήδη, έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει μάρτυρες και η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται.

Πηγή: protothema.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069